Skip to content

10 Dingen die ik zou willen zeggen maar nog steeds niet durf

Redactie
12 augustus 2016 | 11:10

Advertentie

Lisette-Poell-MindfulnessIedereen heeft van die dingen die je misschien graag zou willen zeggen maar nog steeds niet durft. Sommige dingen kun je misschien ook beter niet zeggen? Maar waar blijf je er dan mee? Laat je het in je hoofd rondspoken of geef je er een stem aan door het op te schrijven? Ik nodig je uit om pen en papier te pakken en een aantal van je gedachten op papier te zetten. Een eenvoudige oefening is het maken van een lijstje. Gebruik korte zinnen of woorden.

Schrijf eens 10 dingen op die je zou willen zeggen tegen je …
… moeder / vader – broer / zus – opa / oma – kind – geliefde.
… vriend / vriendin – werkgever – buurman / buurvrouw – … 
Gebruik voor elk ding wat je wilt zeggen 1 regel.

Uiteindelijk gaat het erom wat je gelooft en dat bepaalt hoe je je voelt.

Ik herinner me dat mijn moeder ooit tegen ons zei: ‘Jullie knuffelen veel meer met je kind dan wij vroeger met jullie deden. Vroeger werd dat niet gedaan.’ Dat wil niet zeggen dat ze het niet wilde maar ze had het waarschijnlijk van huis uit niet geleerd. Als ik haar dan eens vastpakte en een knuffel gaf gedroeg ze zich stijfjes, onwennig.

Bij mijn schoonouders ging dat heel anders merkte ik. Met grote ogen keek ik toe hoe zij hun kinderen omarmden en zoenden. Ook ik mocht eraan geloven. Hoe hartelijk het ook was, aanvankelijk was het toch wennen omdat ik me niet direct een houding wist te geven. Net zoals mijn moeder gedroeg ik me in het begin stijfjes en onwennig. Maar hielden zij nou meer van hun kinderen dan mijn ouders van mijn zus en mij? Nee, dat geloof ik niet. De een is misschien wat vrijer in zijn expressie dan de ander.

Ooit heb ik een lijstje gemaakt met dingen die ik tegen mijn vader en tegen mijn moeder wilde zeggen. Aanvankelijk had ik niet de intentie dit met hun te delen. Maar doordat ik ze op had geschreven was er iets in mij veranderd. De druk was ervan af waardoor mijn houding anders was. En natuurlijk had ik dingen opgeschreven waar ik boos of verdrietig over was maar ook dingen waar ik dankbaar voor was. Juist die dankbaarheid ging groeien waardoor er ruimte kwam om over bepaalde dingen uit het verleden te praten, wat een geschenk!

Schrijfoefeningen

Soms maken we tijdens de Mindfulness gebruik van schrijfoefeningen om gedachten te ordenen, of om inzicht te krijgen in ons gedachtenpatroon. Wil je meer weten over Mindfulness of zelf een keertje deelnemen aan een workshop schrijven neem dan contact (lisette@jijbentoke.nl) met me op.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

1 Reactie

  1. Het zet je wel aan het denken [schrijven nog niet]


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie