Skip to content

Het 5e basisprincipe van Mindfulness is niet-streven

Redactie
6 april 2016 | 17:00

Advertentie

6-4-2016 Niet Streven - Rolf van der VegtDe beste van de klas … het hoogste cijfer … het meeste aanzien… Het is een enorme uitdaging voor iedereen om niet zo gericht te zijn op prestaties. Niet-streven heeft ermee te maken dat je een ‘ja’ meebrengt naar het moment, zoals deze vos op de foto van Rolf van der Vegt. Die zit daar te genieten van de warme zonnestralen en maakt zich totaal niet druk om de fotograaf die hem observeert. Hij is niet bang, hij geniet van het moment en de fotograaf waarschijnlijk ook.

Hoe kun je nu ‘niet-streven’ als je een carrière voor ogen hebt?

Het is prima om een doel voor ogen te hebben, besef echter dat het niet alleen om het eindresultaat gaat. Het is heel belangrijk om stap voor stap elke pas die je maakt bewust te beleven want alleen op die manier zie je waar je uiteindelijk heen gaat en kun je de mogelijkheden die zich moment na moment ontvouwen zien.

Niet-streven is een ‘ja’ meebrengen naar het moment. Ik denk hierbij terug aan een jonge vrouw die manager wilde worden. Ze stelde alles in het werk om haar doel te bereiken en werd toegelaten in het trainee-traject. Ze werkte hard met dat ene doel voor ogen, echter de resultaten waren niet bevredigend. Dat zag zij natuurlijk ook, toch zette ze door en ging vervolgens nog harder werken en werd steeds ontevredener. Zo veranderde een jonge vrolijke, enthousiaste vrouw in een norse, achterdochtige vrouw op haar werk. In die tijd was ik Human Talent Manager en ik had veel aandacht voor ‘balans in het leven’. Ik keek naar zingeving en plezier in het leven waarbij je je gaven en talenten in kunt zetten tot verdere ontplooiing. Bij deze vrouw kwamen hele mooie kwaliteiten naar boven die zij niet eens opmerkte omdat ze zich vastgebeten had in dat ene doel. Doordat een manager, in haar ogen, meer status had dan een specialist was ze vastberaden om manager te worden. Ze bleek zich echter doodongelukkig te voelen en gelukkig besefte ze dat zelf. Tijdens een evaluatiegesprek zei ze dan ook: “Eigenlijk wil ik dit werk helemaal niet meer doen want ik ben er niet goed in, vind het niet leuk en ik word er oer chagrijnig van”. Pas toen ze een ‘ja’ had meegebracht naar het moment kon ze onbevooroordeeld terugkijken naar voorgaande gesprekken die we samen hadden gevoerd en zien dat er inmiddels een andere, leuke uitdagende functie op haar lag te wachten. In die functie voelde ze zich als een vis in het water en kwam er weer balans in haar leven.

Mindful moment – Niet streven –
 Een oefening in niet-doen is een meditatieoefening. Ga hier naar de oefening …

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie