Skip to content

Over meditaties en onze automatische piloot

Redactie
3 februari 2016 | 17:00

Advertentie

GrasInmiddels is de derde sessie van de training Mindfulness aangebroken. Op dinsdagavond komen we in Weert, in de praktijk van Karin van den Wittenboer, samen.
‘Mediteren is toch anders dan ik had gedacht’, zegt een van de deelnemers. En inderdaad. Je hoeft niet eerst het licht te dempen, wierookstokjes te branden en overal kaarsjes neer te zetten, al kan dat overigens heel gezellig zijn. Maar daar gaat het bij Mindfulness meditaties niet om. Ook hoor je geen serene muziek op de achtergrond en de teksten worden niet op een speciale toon of in een langzaam tempo voorgelezen. De bedoeling van de Mindfulness oefeningen is dat je die in alle omstandigheden toe kunt passen. Dus onafhankelijk van de situatie en door oefening, ook vrij van externe hulpmiddelen.

Tijdens een cursus Mindfulness komen verschillende thema’s aan bod en ervaar je hoe gedachten, emoties en lichamelijke sensaties invloed hebben op elkaar. Bewustwording is het sleutelwoord tijdens deze eerste bijeenkomsten en dat begint door kennis te maken met je eigen automatische piloot.

Iedereen functioneert weleens op de automatische piloot. Deze wordt actief tijdens dagelijks terugkerende, vaak routinematige, handelingen. Opstaan, douchen, ontbijten, tandenpoetsen, huishoudelijke taken. Maar ook op het moment dat je in je auto stapt en dagelijks dezelfde route aflegt naar je werk, of je werk als saai ervaart. Zo zijn er nog vele momenten op een dag te herkennen. 
Wist je overigens dat slechts 5% van ons gedrag, bewust gepland gedrag is?

Invloed van de automatische piloot
Zodra de automatische piloot actief is ben je niet meer volledig in je lichaam aanwezig omdat je gedachten aan de wandel zijn gegaan en jij met ze meewandelt terwijl je bijvoorbeeld staat te strijken of onderweg bent naar je werk. Doordat je niet volledig in je lichaam aanwezig bent heb je ook niet in de gaten wat die automatische gedachten met jouw lichaam doen. Als het prettige gedachten zijn kun je daardoor heel vrolijk worden. Maar vaak zijn het gedachten over dingen die je denkt nog te moeten doen, of zorgen die je je maakt over iets of iemand. Zo kan zich, zonder dat jij het in de gaten hebt, een spanning opbouwen in je lichaam. Hierdoor kan het zijn dat je aan het eind van een dag ontzettend moe of gespannen bent of misschien zelfs last hebt van sombere gedachten.

Mindful moment – Meditaties
Meditaties zijn er in alle soorten en maten. Niet iedereen is gecharmeerd van zitmeditaties. Binnen de Mindfulness kennen we ook verschillende loopmeditaties. Klik hier voor een van die meditaties. Stop met wat je aan het doen bent en ga naar buiten! Al zijn het maar een paar minuten.

Lisette

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in zoals De Groote Peel, het
 Leudal of de IJzeren Man, etc. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op facebook en LinkedIn. Heb je een vraag mail dan naar lisette@jijbentoke.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie