Skip to content

Het 8e en 9e basisprincipe van Mindfulness

Redactie
4 mei 2016 | 17:00

Advertentie

Lisette-Poell-MindfulnessJon Kabat-Zinn beschreef de 7 principes die de basis vormen van Mindfulness oefeningen. Voordat ik aan mijn opleiding begon nam ik zelf ooit deel aan een training en die trainer had het niet alleen over die 7 principes maar sprak ook over twee andere belangrijke fundamenten namelijk dankbaarheid en vrijgevigheid. Ook Jon Kabat-Zinn hoor ik daar inmiddels al een paar jaar over spreken. Ze ontbreken dan ook niet in de trainingen.

Vrijgevigheid
Vrijgevigheid wil zeggen dat je een ander alle goeds gunt, zonder rancune en vrij van jaloezie. En ook dat je in staat bent te geven zonder er iets voor terug te verlangen, zonder te bepalen wat die ander met jouw gift mag doen en zonder jezelf op de schouder te kloppen. Dat en meer valt allemaal onder vrijgevigheid. Merk hoe fijn het is te geven en leer te ontvangen.

Dankbaarheid
Heb je een rotdag gehad? Er is altijd wel iets waar je dankbaar voor bent. Al is het maar dat je een dak boven je hoofd hebt, een slaapplaats, warmte en eten. 
Even stilstaan bij dat kleine geluk wat zo’n grote impact kan hebben. Dankbaar zijn voor het leven. Een mooie oefening hierin is om aan het eind van je dag één ding op te schrijven waar je dankbaar voor bent. Je hoeft niet groot te denken. Sta er elke dag even bewust, in alle rust, bij stil waar je die dag dankbaar voor bent.

Dankjewel 

Een kleine moeite met een groot gevolg. Cursisten horen mij tijdens een training vaker zeggen: ga er niet klakkeloos vanuit dat je overal recht op hebt, oftewel ‘don’t take life for granted’. Een zekere nederigheid, niet te verwarren met onderdanigheid, siert de mens. Wij hebben de natuur nodig, niet omgekeerd. Die redt zich wel, keer op keer, soms zelfs op dramatische, drastische wijze zo leert ons de historie.

Kijk naar jezelf, begin bij jezelf. Vanuit oprechtheid een ‘dankjewel’ uitspreken naar iemand maakt het leven zacht en tovert een glimlach tevoorschijn. Begin niet pas met danken als het einde in zicht is maar doe het elke dag, vanuit oprechtheid. Of je nu werkgever bent, ouder, opvoeder, kind, familie, in welke rol dan ook. In elke relatie die je hebt met elk wezen. Doordat anderen er zijn kunnen wij onszelf ervaren met al onze mooie kanten en ook onze scherpe randjes. Dankjewel dat jij er bent.

Workshop Mindfulness
Schrijf je nu in voor een 3 uur durende workshop waarbij je kennismaakt met Mindfulness. Je krijgt niet alleen informatie maar gaat aan de hand van een paar oefeningen zelf ervaren wat het is. De workshop zal plaatsvinden in Weert en/of Ell naar gelang de aanmeldingen.
Je investering is € 20,- en de eerste 10 aanmeldingen betalen slechts € 10,-

Heb jij interesse? Stuur een mail met daarin je naam en contactgegevens via telefoon en mail.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie