Kort geleden zat ik aan tafel met Edel Maex. Leuk om hem weer te ontmoeten. “Ah ja Lisette … en hoe is het nog met Jan?” Hij heeft zo’n 7000 mensen aan zich voorbij zien trekken maar herinnert zich mijn naam omdat hij met mijn neef Jan vroeger als collega heeft samengewerkt in een ziekenhuis in Nederland. Hij staat bekend als iemand die mindfulness bekendheid heeft gegeven in de Lage Landen. Samen met Jen Bertels leidde hij een retraite in Averbode waaraan ik deelnam. De organisatie was in handen van de Belgische mindfulness-vereniging. Ook al is hij al twee jaar met pensioen. Hij begeleid nog steeds retraites en leidt ook nog steeds mensen op.
Mindfulness
We sliepen met de hele groep, zo’n 30 mensen, in het bezinningscentrum bij de abdij van Averbode. Omgeven door kilometers wandel- en fietsroutes was het een fijne plek om te zijn. Vanuit de abdij wandel/fiets je direct door bossen, langs vennen en heide met hier en daar verrassende doorkijkjes. Het ligt niet ver van Nederweert en is misschien ook een leuk idee voor een dagtrip. In de abdijwinkel worden producten zoals het abdijbier verkocht. In het restaurant Het Moment kun je lekker eten. En ben je op zoek naar een plek voor rust en bezinning dan kun je privé een verblijf boeken in het gastenkwartier. Neem maar eens een kijkje op hun website.
Ik nam aan dit retraite deel om me letterlijk even terug te trekken en los te maken van de dingen die ik dagelijks te doen heb. Een paar dagen stoppen en gedachten, gevoelens en sensaties ruimte geven zonder me er verder mee te bemoeien. Wat niet altijd makkelijk is want de geest kan soms behoorlijk zijn best doen om aandacht te trekken. Maar net als in mijn dagelijkse meditaties kon ik lachen om de vele onzingedachten die er soms kunnen zijn. Maar deze dagen waren er ook sterke gevoelens van gemis en verdriet. Het was fijn om in deze setting te zijn. Mindfulness zoals ik het heb geleerd, is niet iets met je mind doen maar een bejegeningswijze. Het gaat dan ook over hoe ik me verhoud tot wat er is. De eenvoud van mindfulness staat overigens niet synoniem voor makkelijk. Het is nu eenmaal de taak van onze geest om de boel om ons heen te scannen en te waarschuwen als er gevaar dreigt. Maar hij kan ook overactief zijn. En dat maakt het soms lastig.
Daarom beoefenen we in mindfulness een, milde, open, nieuwsgierige aandacht voor wat er via álle zintuigen bij je binnenkomt en hoe ik me daartoe verhoud.
Aan tafel kwamen we te spreken over de verschillende benaderingen van mindfulness. Hij merkte op dat mindfulness soms als het zoveelste truckje wordt neergezet om grip te krijgen op je mind. Of werkgevers die mindfulness inzetten met het doel dat hun werknemers productiever worden. Maar dat is niet waar mindfulness is bedoeld.
Tijdens de professionele vorming, die ik eertijds bij Edel volgde, begon de opleiding met een vijfdaags stilteretraite. Dat was behoorlijk intens maar van groot belang om de rest van de opleiding goed te kunnen volgen en ten volle te begrijpen en te voelen waar het over ging. Ik ben blij en dankbaar dat ik mijn opleiding bij hem heb kunnen doen. Net als Jon Kabat_Ziknn trekt hij mindfulness veel breder. Hij zet het neer als een bejegeningswijze, hoe je je verhoudt tot wat er zich in het leven voordoet.
In zijn instructies en begeleiding legde hij de nadruk op wat het hart van mindfulness uitmaakt. Zo liet hij ons in de opleiding ervaren dat er geen sprake kan zijn van mindfulness zonder compassie. En ook dat er zonder heartfulness geen sprake kan zijn van mindfulness.
Mindfulness beoefen je met ál je zintuigen. Weet dat gedachten, emoties en sensaties allemaal belichaamd worden. Vandaar dat de eerste sessies in een programma vaak lichaamsgericht zijn waardoor je (weer opnieuw) sensaties leert voelen (toelaten) in plaats van door te denderen of wat dan ook.
Laatst las ik een totale misvatting over mindfulness. Hierin werd gesuggereerd dat mindfulness gaat over aandacht voor gedachten en stress reductie en dat heartfulness gaat over voelen. In de studie die ik bij Edel volgde kwamen al deze aspecten (en meer) samen en vormden het hart van mindfulness.
Hoe dan ook. Er zijn veel verschillende werkvormen te vinden onder de paraplu van mindfulness. Zo zijn er ook verschillende mindfulness programma’s. En dat is ook prima. Het is goed dat er keus is. De belangrijkste vraag voor jou is: Wat helpt jou?
Door praktijk Jij bent Oké worden drie verschillende programma’s aangeboden die je privé of samen met anderen kunt volgen. Sommige aspecten van mindfulness kunnen op verzoek ook in coachtrajecten worden opgenomen.
Na afloop van een training kun je mindfulness samen blijven beoefenen in een groep. We noemen dit Ont-Moeten. Je bent ook welkom als je elders een training hebt gedaan.
Stel jezelf altijd de vraag: Wat heb ik nu nodig? Wat kan mij helpen?
Agenda Ont-Moeten
04-06-2025
08-07-2025
04-08-2025
Afwezig
In de periode 20 juni tot en met 23 juni ben ik afwezig en kan het iets langer duren voordat berichten worden beantwoord.
In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in praktijk ‘Jij bent Oké’. Zij is aangesloten bij Coachfinder en de beroepsorganisatie NOBCO. Lisette is een gecertificeerde coach voor persoonlijke groei en ontwikkeling. Naast (online) coaching en coachen met de natuur als co-coach, geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl of mail naar lisette@jijbentoke.nl. Social media links: Facebook , LinkedIn,Instagram.
1 Reactie
Het is de moeite waard om te kijken hoe
ze vroeger zoiets konden bouwen.
Het pand heeft een hoge status (prachtig).
Houw het in ere.