Skip to content

Neem jij verantwoordelijkheid voor jouw eigen gevoel?

Redactie
3 mei 2023 | 18:30

Advertentie

Als er iets is wat ik regelmatig tegenkom bij sessies met mijn cliënten, maar ook bij mezelf, is dat we als mens de verantwoordelijkheid over dat wat wij voelen en ervaren in de handen van een ander leggen. Op deze manier geven we onze regie uit handen en hopen we dat de ander datgeen wat wij voelen voor ons oplost. We hopen dat de andere persoon veranderd zodat onze woede verdwijnt, we hopen dat de ander let op zijn/haar reactie zodat het ons geen verdriet meer brengt. Dit is niet hoe het werkt en in deze column zal ik je uitleggen hoe dat komt.

Myrthe Pellemans

Jouw gevoel en emotie is van jou
In het leven komen we soms voor hete vuren te staan. Als mens maken we dingen mee die soms niet te bevatten zijn, die kwetsend zijn of die enorm veel woede bij ons oprakelen. Zoals in een column hiervoor beschreven zeggen we dan ‘het is jouw schuld dat ik mij zo voel’. Eerlijk is dit niet, want een opmerking of gedraging die bij jou voor woede zorgt; doet een ander misschien helemaal niets. Jouw gevoel en emotie is dus van JOU. Van niemand anders. Dat wilt dus zeggen dat als we hier als individu last van ervaren dat we zelf de nodige stappen dienen te zetten. Wanneer we als mens zelf de nodige stappen zetten zullen we ons ook bewust worden dat alleen wij zelf dit kunnen oplossen; voor onszelf.

Mijn narcistische ex als voorbeeld
Het duurt nu onderhand al zes jaar om los te komen van een narcistische ex. Het maakt niet uit hoevaak hij agressief werd naar mij, hoevaak hij leugens aan mij vertelde of hoevaak hij weer vreemdging. Ik bleef bij hem en rende iedere keer weer als een trouwe hond terug naar zijn baasje. De omgeving en mijn vriendinnen verklaarde mij voor gek; dit snap ik. Het is ook niet te bevatten hoe je terug kunt gaan naar iemand die je mishandelt, gebruikt en misbruikt. Iedere keer kwam ik weer terecht op een roze wolk en zag ik de realiteit niet meer. De momenten dat hij heeft gelogen, dat hij agressief geworden is naar mij of dat hij weer vreemdging heb ik wel opgeslagen in mijn systeem en dit maakte mij zo ontzettend woedend. De momenten dat ik dan weer een storing kreeg om het feit dat hij mij zo behandelde ging ik hem bellen of berichten. Ik zou hem wel eens even vertellen wat zijn gedrag met mij gedaan heeft en hoe het zijn schuld is dat ik mij nu zo woedend en verdrietig voel.

Je kunt al tijdens het lezen bedenken en misschien zelfs wel voelen welke kant dit opging. Een narcist heeft namelijk weinig tot geen empathie en verdraait alles; of te wel, hij begon weer met gaslighten. Doordat ik mijn woede bij hem had neergelegd, en hem hier verantwoordelijk voor heb gesteld bleef ik hangen in mijn proces. De cyclus tussen mij en mijn narcistische ex partner bleef hier dan ook door een gedeelte uit voortbestaan.

Neem zelf de regie
Op het moment dat je zelf de regie neemt over jouw gevoel of emotie dan zul je merken dat het weer begint te stromen. Kijk je eigen woede, angst, verdriet, onzekerheid, twijfel etcetera aan. Ga aan de slag met de kern van dit gevoel of deze emotie. Als je hier namelijk zelf de regie niet in terug neemt dan zul je iedere keer weer mensen tegenkomen die hetzelfde in jouw losmaken; alleen dan in een ander jasje. Dit blijft een cyclus die ook blijft draaien tot dat jij besluit voor jezelf: het is genoeg en ik wil vooruit.

Heb je hier hulp bij nodig? Neem dan eens een kijkje op mijn website (www.myrthepellemans.nl). Ik kijk graag met je mee, want ik weet uit eigen ervaring hoe verlossend het kan zijn. Naar de kern van de emotie of het gevoel werken is een cadeautje aan jezelf.

Je mag ook altijd eens contact met mij opnemen door te appen of bellen naar 06-83788636 of mailen naar info@myrthepellemans.nl.

Liefs, Myrthe

In de rubriek ‘bewustwording’ schrijft Myrthe Pellemans over haar werk, deelt ze haar ervaring, geeft ze tips en tools zodat jij weer verder kunt in jouw leven en nog veel meer. Myrthe is aangesloten bij beroepsvereniging CAT Collectief. In haar praktijk kun je terecht voor trauma verwerking, persoonlijke ontwikkeling en nog zo veel meer. De praktijk van Myrthe is gevestigd in Cwartier in Weert en de sessies zullen dan ook daar plaatsvinden. Ben je nieuwsgierig geworden? Neem dan eens een kijkje op haar website of neem een kijkje op haar Instagram.

 

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie