Skip to content

3 tekenen die kunnen duiden op stress

Redactie
30 augustus 2022 | 11:00

Advertentie

Hormonale schommelingen
Hormonale schommelingen zijn vaak een gevolg van stress. Je krijgt last van stevige stemmingswisselingen, plotselinge gewichtsafname of gewichtstoename, slaap- en concentratie problemen. Deze klachten zijn vaak heel moeilijk te achterhalen door een dokter, wat het natuurlijk extra vervelend maakt.

3 tekenen die kunnen duiden op stress

Nerveuze tics
Deze tics komen niet constant voor maar wisselen in frequentie (ze komen en gaan weer). Ook de intensiviteit van de tics kan verschillen zo kun je er de ene keer duidelijk meer last van hebben dan de andere. Iedereen kan last krijgen van tics bij stress en bij aanleg voor tics verstrekt worden door jouw stress. Er zijn veel soorten tics waar je last van kan krijgen, zo heb je:

  • Controle tics – de dwang om iets overmatig te controleren bijvoorbeeld je tas.
  • Actieve tics – met je vingers op de tafel tikken of op en neer wiebelen met een been
  • Uitspraak tics – het herhalen van een bepaalde uitspraak gedurende een paar seconden. Vaak zijn dat uitspraken zoals: kutzooi, klotezooi, kut en godverdomme. De uitspraak verschilt dan ook erg per persoon.

Hartkloppingen
Als je last krijgt van stress gaat je hart harder kloppen om alle vitale lichaamsdelen te voorzien van zuurstof en bloed met voedingstoffen. Zodat deze meteen in actie te kunnen komen bij een nog grotere dreiging. Hartkloppingen komen meestal voor bij mentale of emotionele stress. En kun je vaak heel duidelijk voelen in je borstkast. Je hart kan ook onregelmatig gaan kloppen en in enkele gevallen treden er zelfs hartritmestoornissen op. Als je heel erg veel last hebt van hartkloppingen is het raadzaam om contact op te nemen met je huisarts.

Het is heel belangrijk dat je luistert naar de signalen die je lichaam je geeft. Neem deze dan ook echt serieus en onderneem actie! Zo voorkom je ergere klachten.

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie