Skip to content

Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te kunnen zijn!

Redactie
10 augustus 2022 | 11:00

Advertentie

Perfectionisme speel bij mijn klanten vaak een hele grote rol in hun leven. Het is bij veel van mijn klanten zo dat ze de gedachten hebben alles of niets. Deels speel hierbij de maatschappelijke druk, maar het is ook een overtuiging van die klanten zelf. Vanuit de maatschappij wordt wel vaak verwacht dat je je beste beentje moet voor zetten en je beste werk moet afleveren. Veel van mij klanten krijgen hierdoor last van hun eigen perfectionisme. Vaak zit hier ook nog een eigen overtuiging achter, deze kan aangeleerd zijn vanuit de opvoeding of aangeleerd zijn door de persoon zelf.

Je hoeft niet perfect te zijn om geweldig te kunnen zijn!

Als je last heb van je perfectionisme dan wil je vaak alles perfect afleveren maar wil je ook als persoon perfect zijn: de perfecte partner, werknemer, moeder en vriendin. Op den duur gaat je perfectionisme je helemaal opbreken en krijg je last van stress. Ervaar jij nu al stress en weet jij dat je graag alles perfect wil doen? Stel jezelf dan eens de volgende graag ‘Voor wie wil jij perfect zijn?’ Ik durf zomaar te gokken dat een van de volgende antwoorden ook jouw antwoordt is: ik doet het om mijn familie trots te maken, ik wil dat mijn omgeving trots op me is of ik wil dat mijn werkgever/collega trots op mij is. Vaak heeft het niks te maken met jezelf maar met het trots willen maken van anderen, bij mijn klanten is dit namelijk 99% van de tijd ook het geval.

Maar al ik je nu eens vertel dat je niet perfect hoeft te zijn om geweldig te kunnen zijn? Geloof je dat dan of voel je er veel weerstand op? Kijk ik zie het zo iedereen goed zoals die is, dat betekend niet dat er nooit geen verbeterpunten zijn maar wel dat je niet perfect hoeft te zijn. In mijn ogen is er niemand perfect ik niet, jij niet zelfs de buurvrouw niet. Iedereen maakt namelijk fouten! En maar goed ook want dan kunnen we er tenminste nog iets van leren. Ik ben van mening dat je door jezelf te zijn en gewoon je beste te doen zonder perfectie na te streven je geweldig kunt zijn. Maar wel alleen als je zelf bereid bent hierin te geloven.

Staat jij jezelf toe om geweldig te zijn zonder perfectionisme?

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie