Skip to content

5 tips om piekeren tegen te gaan

Redactie
3 augustus 2022 | 11:00

Advertentie

5 tips om piekeren tegen te gaan

Tip 1. Zeg STOP tegen jezelf
Stop je gedachten. Als je in de gaten hebt, dat je aan het piekeren bent, zeg dan stop tegen jezelf. Denk daarbij aan een symbool of beeld, bijvoorbeeld een rood verkeersbord met STOP erop. Denk vervolgens aan iets leuks en maak hier ook een beeld van, bijvoorbeeld een leuke vakantieherinnering.

Tip 2. Ga bewegen
Als je veel aan het piekeren bent, dan is het slim om te bewegen. Het maakt niet wat. Ga tuinieren, fietsen, wandelen, sporten… Op het moment dat je aan het bewegen bent zit je niet meer in je hoofd maar ligt je focus op wat je aan het doen bent.

Tip 3. Richt je aandacht op je ademhaling
Richt je aandacht op je ademhaling . Iedere keer als er gedachtes opkomen, laat je die zijn, maar geeft er geen betekenis aan. Besef dat je die je niet je gedachten bent. Leg daarna je aandacht weer op je ademhaling.

Tip 4. Haal voor het slapen gaan de positieve dingen van die dag terug
Vaak komen je piekergedachten nog sterker naar voren wanneer je gaat slapen. Heel vervelend, want die slaap heb je nodig. Probeer daarom iedere dag vlak voor je gaat slapen je dag voor je geest te halen en er enkel de positieve dingen uit te halen. Schrijf ze voor jezelf op. Doe dit niet langer dan 5 minuten, zodat ook enkel de positieve dingen naar voren komen. Naarmate je dit vaker doet, zal je merken dat je veel sneller in slaap valt en overdag ook meer stilstaat bij de positieve gebeurtenissen.

Tip 5. Schrijf het van je af!
Schrijf het van je af! Door op te schrijven wat je gedachten zijn, kan je ze meer loslaten. Zo ontstaat er meer ruimte in je hoofd en is het minder vol met gedachten.

Petra Schroën

In deze rubriek schrijft Petra over alles wat te maken heeft met stress(klachten). Petra is een erkend anti stress coach en is aangesloten bij de beroepsvereniging Cat Collectief. Ze geeft haar persoonlijke coaching zowel online via zoom als in haar praktijk Valena healing en coaching te Leveroy. Ben je nieuwsgierig geworden? Kijk dan op haar website of volg haar op Instagram en Facebook. Je vind haar ook via www.zoek-een-therapeut.catcollectief.nl.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie