Site pictogram Nederweert24

Mindfulness | Gehoord en gezien worden

MindfulnessIn antwoord op de vraag hoe je zou willen dat anderen met je omgaan komt het er altijd op neer, dat mensen zeggen zichzelf te willen zijn én dat ze gehoord en gezien willen worden als mens, en niet om wat er van hen wordt verwacht, of wat ze hebben gepresteerd.
Het lijkt misschien voor de hand liggend, maar toch is het geen vanzelfsprekendheid.

Het is niet zo moeilijk om te vertellen over een leuke vakantie; de geboorte van een (klein) kind; de verbouwing van je huis; een operatie die gelukt is; het behaalde diploma; een promotie. Het is niet zo moeilijk om publiek te vinden voor vrolijke en luchtige verhalen. Ook al vallen sommige in de categorie sterke verhalen. Doorgaans zijn ze aangenaam om naar te luisteren en bovendien werken ze aanstekelijk. 

Maar daarnaast zijn er ook verhalen vol pijn en ellende. Zulke verhalen houden we vaker voor onszelf. We proberen er eerst zelf mee te dealen en als ons dat niet lukt geeft dit vaak een gevoel van falen met kans dat je je nóg ellendiger gaat voelen. Misschien heb je geleerd dat je altijd zelf je boontjes moet doppen. Misschien wil je een ander niet tot last zijn, of je wilt niet zeurderig overkomen. Het kan ook zijn dat je nare ervaringen hebt met het vertellen van zulke verhalen. Reacties uit je omgeving en de cultuur waarin je bent opgegroeid en nu leeft, willen die gevoelens weleens aanwakkeren en soms zelfs versterken.

Hoe zou je willen dat anderen met jou omgaan als je even niet zo lekker in je vel zit?
Deze vraag, tezamen met een aantal andere vragen over bejegeningswijze, worden in de eerste sessie van een mindfulnesstraining gesteld. Vragen die je uitnodigen om bij stil te staan en ook te kijken hoe je in zulke tijden met jezélf omgaat. Vragen waar niet direct een antwoord op is.

Je zit nu eenmaal niet altijd te wachten op al die goed bedoelde adviezen of dat mensen je verhaal overnemen of groter maken waardoor je nog dieper wegzakt.
Meestal wil je gewoon je verhaal kwijt. Dat is dat sterke verlangen in onszelf om gehoord en gezien te worden. Een verlangen naar openheid, mildheid en erkenning. Niet alleen door anderen, ook door jezelf …
En dat is wat we met mindfulness cultiveren. 

Investeer jij dit jaar in jezelf met een training mindfulness?
In het najaar starten we weer met groepen. Ben je geïnteresseerd vraag dan hier informatie op. Natuur kun je ook voor een privé training kiezen.
Op Coachfinder lees je mijn profiel en kun je een afspraak maken. Sinds kort wordt er, op verzoek van velen ook met coachpakketten gewerkt maar je kunt nog steeds gewoon ‘losse’ afspraken boeken.
Heb je interesse in mijn nieuwsbrief? Meld je hier aan. 

– Lisette –

Agenda
Klik hier om naar de agenda op de website van Praktijk Jij bent Oké te gaan.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (online) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness, communicatie en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. In haar werk betrekt ze, waar mogelijk, de natuur. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook , LinkedIn en ook op Instagram. Je vindt haar profiel ook op coachfinder, een initiatief van Psychologie Magazine. Heb je een vraag of opmerking stuur me een mail.

Mobiele versie afsluiten