Skip to content

Doen & Laten

Redactie
26 juni 2020 | 10:19

Advertentie

Als vervolg op de twee voorgaande columns geef ik vandaag graag de aandacht aan wat je zoal kunt doen en laten om de kans op bevruchting, en dus een zwangerschap, zo optimaal mogelijk te maken. Realiseer je hierbij dat het om algemene richtlijnen gaat en dat dit voor ieder individu maatwerk behoeft. Je toestand van het moment, je typering en je stofwisseling zijn bijvoorbeeld van doorslaggevende invloed op een passend advies.

Enkel mooie gezegdes die dit tot uitdrukking brengen zijn: ’Wat de een voedt, maakt de ander ziek!’ en ’Je lijf weet wat het beste is!’.

Zoals eerder gezegd vergt een optimale voorbereiding minimaal 3 maanden. Van belang hierbij is de energie van de Milt, want die speelt de hoofdrol. Belangrijke bijrollen zijn weggelegd voor de energie van de Nieren (Jing) en het Bloed (Xue). Laten we die laatste twee eens even onder de loep nemen. Wat doe je en wat laat je in je voedingspatroon om de Jing te versterken en Xue op te bouwen. Excuses voor de Chinese benamingen, maar die voelen sterker dan de vertaling.

In algemene zin is het goed om granen als rijst, gierst, haver, quinoa en maïs te eten. Bij groenten kun je denken aan champignons (gekookt), witlof (gekookt), Chinese kool, spinazie, avocado, andijvie, tuinkers, zoete aardappel, pompoen, wortel, kool, venkel, pastinaak, artisjok en in principe alle rode en groene groenten. Fruit eet je alleen in kleine hoeveelheden en eventueel gekookt. Alle soorten rood fruit, bessen, moerbei en granaatappel worden aanbevolen. Je kunt je eten het beste kruiden met kruidnagel, venkelzaad, basilicum, dille, karwijzaad, komijnzaad, vanille en jeneverbes.

Vleeseters eten geen varkensvlees, maar kip, rund- of kalfsvlees, lam, kalkoen, wild en daarnaast orgaanvlees in de vorm van lever en nieren. Ook alle soorten vis zijn prima, maar dan met name baars, karper, inktvis, kaviaar en oesters. Beperk de inname van gerookte vis. Voeg walnoten, amandelen, zwart sesamzaad, pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten en nigella (zwarte komijn) toe aan je menu en werk met vetten als sesamolie, olijfolie, ghee (geklaarde boter), roomboter, lijnzaadolie en reuzel. Drink vrijelijk warm water en in kleine hoeveelheden mag je warme sappen van rode druiven/kersen/peren/rode bieten gebruiken als dorstlesser.

Melkproducten gebruik je alleen in kleine hoeveelheden en liefst in combinatie met gekookte maaltijden. Denk dan aan room, verse kaas, geiten- en schapenkaas. Verder kun je nog denken aan het gebruik van stuifmeelkorrels en koninginnengelei. In de volgende column licht ik wat van deze voedingsmiddelen verder toe, dus…

Voor al die mensen die meer willen weten over de Chinese voedingsleer bij een kinderwens, tijdens de zwangerschap en na de bevalling.

Tot de volgende week!

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie