Skip to content

Poep | column door Ruben Weekers

Redactie
25 januari 2020 | 20:05

Advertentie

Ruben WeekersHet klimaat staat in de 21ste eeuw in de schijnwerpers. Ondanks dat een oranje Amerikaanse president de gevolgen van een veranderende wereld stelselmatig negeert, zijn er gelukkig slimmere mensen die wel op zoek gaan naar oorzaken. Eén oorzaak van de opwarming van de aarde is al aan te wijzen, en dat is poep. En die poep bewees afgelopen week wederom niet zo onschuldig te zijn als voorheen werd aangenomen.

De gevolgen van poep, kak of mest zijn ondertussen niet meer te negeren. De uitwerpselen van duizenden koeien, kippen of kalkoenen blijken namelijk indirect bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Een taai dilemma aangezien een poepverbod nagenoeg onmogelijk is. Een kurk in de achterkant van je vee duwen leidt namelijk op den duur tot middelgrote explosies in je stal. Voer dat er aan de voorkant ingaat, zal er domweg aan de achterzijde weer uitkomen. Vandaar de prachtige term ‘ontlasting’. Toch blijkt deze ontlasting knap lastig te reguleren, want geplande uitstootmaatregelen roepen nogal wat weerstand op. En terecht. Waar in eerste instantie het boerenbedrijf werd verheven tot hoeksteen van de maatschappij, krijgen boeren nu nogal wat shit over zich heen.

Poep bewees afgelopen week ook directe risico’s met zich mee te brengen. Getuige de jongen die afgelopen vrijdag onwel werd in een Nederweertse varkenstal. De onderzoeksraad voor Veiligheid riep een aantal jaar geleden al op om zorgvuldiger met het bruingroene goedje om te springen. Bij de bewerking van mest zouden namelijk dodelijke gassen vrijkomen; de gevaarlijkste: waterstofsulfide. Een smerige damp die bij lage concentraties ruikt naar rotte eieren, maar bij hogere concentraties het reukorgaan uitschakelt. De gezondheid is vervolgens slachtoffer. Poep staat daarom ondertussen te boek als het nieuwe roken.

Poep zit daarom in het verdomhoekje. Waar voorheen mensen na een toiletbezoek met geperste trots terugkeken op een prachtige letter D, P of X (bravo!) in de wc, worden deze hoogstandjes tegenwoordig resoluut doorgespoeld. Stoppen met poepen is echter ook geen optie, want we fabriceren het allemaal. Behalve mooie meisjes, want mooie meisjes poepen niet.

Advertentie

10 Reacties

  1. Als men nou eens de hondenpoep opruimt , gaan we eens de goede kant op.

    • Zeker, de kinderen komen dikwijls thuis na spelen ( voetbal ) met poep onder de schoenen.
      En de paardenpoep op de straat. !!!

    • Zeker, de kinderen komen dikwijls thuis na spelen ( voetbal ) met poep onder de schoenen.
      En de paardenpoep op de straat. !!!
      En dan nog de katten in de tuin.

    • Los lopende katten zijn volgens de EU regel verboden. en per 01-01-02020 staat in deze wet/ regel boven het Nederlandse wet.

    • Meest recente artikel wat ik erover kan vinden (27-11-2019): https://www.telegraaf.nl/nieuws/368092467/kat-naar-buiten-doen-is-in-strijd-met-eu-regels

      De Europese Commissie reageert sceptisch op het verhaal. „Maak dat de kat wijs!”, twittert het Nederlandse bureau van het dagelijks EU-bestuur. „De Commissie gaat katteneigenaren niet vragen om hun dieren aan te lijnen. Katten zijn volgens onze informatie niet de grootste bedreigingen voor de biodiversiteit.”

      De Volkskrant met een artikel met dezelfde datum: https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/moeten-katten-voortaan-echt-aangelijnd-naar-buiten~b601555b/

      ‘De vraag is of we die kant op willen met onze wetsuitleg’, zegt Onrust. Ook autorijden zou volgens deze redenering verboden moeten zijn, omdat ook daarbij het risico bestaat dat je een vogel raakt. ‘Tot nu toe is de wet altijd op een pragmatische manier uitgelegd.’

      Dus, heb jij een link naar een wetsartikel wat specifiek benoemt dat katten niet meer los buiten mogen lopen?

    • Dat is een link naar een NRC artikel. Waar staat het verbod officieel beschreven door de EU zelf?

    • Het is in strijd met Europese natuurbeschermingsregels om je huiskat buiten te laten lopen. Katten vormen een te grote bedreiging voor beschermde diersoorten. Dat betogen rechtsgeleerden Arie Trouwborst en Han Somsen van de Tilburg Universiteit woensdag in Journal of Environmental Law.

      De academici hebben goed gekeken naar de EU-regels Natura 2000, voor het beschermen van de biodiversiteit, en concluderen dat loslopende moordlustige katten daarmee in strijd zijn. Huiskatten die buiten komen, zijn een van de grootste gevaren voor klein wild. Dit zou kunnen betekenen dat de staat verplicht is het te voorkomen.

      https://www.synbiosys.alterra.nl/natura2000/default.aspx?main=natura2000

    • Prima, maar wederom kan ik via die link niet terugvinden waar het per 01-01-2020 verboden is om je eigen huiskat buiten los te laten lopen. Want dat claim je wel in je eerste reactie op dit bericht.

      Loop nu eens een paar stappen verder en breek je hoofd over “handhaving”. Stel ik heb een huiskat die ik graag door de buurt laat ravotten. Zolang ik die niet laat chippen kan dat gewoon, want dan is de kat officieel niet van mij. Niet chippen betekend tevens niet gevaccineerd en niet gesteriliseerd. Hierdoor stijgt het aantal katten explosief en neemt het poep probleem alleen maar toe.

      Niet handhaven zou in dit geval de meest fortuinlijke optie zijn. Maar een verbod zonder handhaving is natuurlijk geen verbod.

      En zo houden mensen die voor de EU werken, en zich met meer prangende vraagstukken bezig dienen te houden, zich bezig met iets wat onder aan de streep niet veranderd en niks oplost. Ze moeten dit doen omdat er vraag is vanuit de gemeenschap, helaas.

  2. Rube mooie meisje poepen ook zelf gezien


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie