Skip to content

Wat zeg jij?

Redactie
22 januari 2020 | 10:00

Advertentie

Of je doof bent!’ is een veel gehoorde uitdrukking als men denkt dat je iets niet of niet goed hebt gehoord. De reactie ’Wat zeg je?’ maakt dan duidelijk dat een gebrekkig gehoor weleens de spelbreker zou kunnen zijn. Soms kan slechthorendheid een aangeboren afwijking zijn. Genetisch bepaald en daar moet je het dan maar mee doen. Meestal treft het vooral de oudere mens die door de jaren heen inlevert op zijn of haar gehoor.

Wat zeg jij?

Waarom het gehoor vooral bij het ouder worden achteruit gaat? De verklaring is eigenlijk vrij simpel. Naarmate de leeftijd vordert neemt de bloedtoevoer naar de gehoorzenuw af en vermindert de zenuwgeleiding naar de hersenen. Vanuit Ooster standpunt spreek ik hier van een levensfase die de winter heeft bereikt.

In mijn vorige column ’WINTERTIJD’ las je dat het element Water aan de winter is gekoppeld. Laat nu ook het oor als zintuig aan dit element zijn toebedeeld. Klare taal dus voor een Shiatsu therapeut. Met Oosterse kennis en ervaring help ik klachten rondom het gehoor te behandelen. Door de bloedtoevoer naar het gehoorgebied te versterken en de geleiding te normaliseren kunnen gehoorverlies, maar ook vormen van tinnitus (oorsuizen) worden verbeterd.

Naast het ondergaan van een Shiatsu behandeling kun je ook zelf de nodige stappen zetten om het gehoor te verbeteren. Dagelijkse lichamelijke oefeningen die de totale bloedcirculatie bevorderen zijn een goed voorbeeld. Daarnaast biedt het voedingssupplement diacine, of vitamine B3, uitkomst. Het helpt de haarvaten te verwijden. Een ander belangrijk lid van de vitamine B familie is choline. Ook dit middel draagt bij aan een beter gehoor, omdat het de hersenfunctie, leverfunctie en het hart- en vaatsysteem ondersteunt.

Moet je hiervoor nu een pilletje gaan slikken? Dat mag, maar dat hoeft niet. De betere bronnen van deze B-vitamines zijn verse en gedroogde peulvruchten (vooral sojabonen), tarwekiemen, volwaardige granen, avocado, pinda’s, verse bladgroenten, biergist en vis.

Tot de volgende column en ik hoor je!

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30

Advertentie