Skip to content

Wintertijd

Redactie
15 januari 2020 | 10:01

Advertentie

’Wat is het koud, hè!’ zong het duo Spaan & Vermeegen in de winter van 1988. Je zou het ook mogen verwachten rond deze tijd van het jaar, maar eigenlijk valt het me mee. Echt koud is het deze winter nog niet geweest. Zou het dan toch met het opwarmen van onze aardkloot te maken hebben? Ik ga er in ieder geval mijn vingers niet aan branden door hier een mening over te gaan ventileren.

Wat mij trekt is dat de winter duidelijk de rusttijd van de natuur weergeeft. Kijk maar naar buiten en je ziet het vanzelf. De dagen zijn kort en de nachten zijn lang. Je zou bijna gaan verlangen naar een winterslaap. Ooit, ergens toen we nog wild waren, deden we dat wel. In mijn achterhoofd klinkt opeens het gezegde ’met de kippen op stok gaan!’ en ik bespeur het vertragen van mijn ritme en dat voelt heel natuurlijk.

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze zijn het de nieren en de blaas, toebehorend aan het element Water, die gekoppeld worden aan de winter. Door het stilvallen en minder bewegen ontstaan al snel ophopingen van gifstoffen en kooldioxide. Rondom je zie je mensen met snotneuzen hoesten en proesten, krijgen we last van griep en hoofdpijn en verminderd de bloedcirculatie Er ontstaat ook een gebrek aan energie.

Een eeuwenoud advies luidt als volgt:
Ga vroeg naar bed en wacht tot de zon je hele huis verlicht voordat je weer opstaat. Trek warme kleren aan en zorg voor voldoende beweging. Vermijd het eten van koude en rauwe voeding, matig je zoutgebruik om je nieren te sparen, maar eet daarentegen de bittere smaken. Leef opgewekt en vermijd stress. Zo kom je goed de winter door.

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie