Skip to content

Minder zout, meer jaren

Redactie
8 januari 2020 | 11:00

Advertentie

Binnen de Traditionele Chinese Geneeswijze behoren bij de Vijf Elementen ook de vijf smaken. Zo hoort zuur bij Hout, bitter bij Vuur, zoet bij Aarde, pikant bij Metaal en zout bij Water. Als er een uitgesproken voorkeur of afkeer voor een bepaalde smaak bestaat, dan zegt dat meestal iets over een disbalans van het bijbehorende element. Je herkent het als een enorme zin in bijvoorbeeld zure augurken, bittere chocolade, zoet gebak, bittere grapefruit of zure augurken. Of je gruwelt er juist van als je hier alleen al aan denkt.

Minder zout, meer jaren

Als we de smaak zout er nu even uitpikken, dan zegt dat, in het verlengde van het element Water, iets over de energetische balans van Blaas en Nier. Met onze hedendaagse leefstijl staat vast dat we met een ’normaal’ eetpatroon al te veel aan zout binnen krijgen. Dat doet onze gezondheid geen goed. Recent onderzoek heeft aangetoond dat een hoog zoutgebruik in verband kan worden gebracht met een verhoogd risico op o.a. maag-, slokdarm- en blaaskanker. Verder worden chronische klachten als hartkwalen, hoge bloeddruk en osteoporose (botontkalking) hier ook mee in verband gebracht.

Door minder zout te consumeren verhoog je de kans om gezond oud te worden. Voor mensen met een uitgesproken voorkeur voor zout zou je aan alternatieven als azijn, knoflook, kruiden en specerijen kunnen denken om je eten smakelijker te maken. In Japan is dé vervanger voor zout een mix van sesamzaad, zeezout en zeewier oftewel Gomasio. Je kunt het kant-en-klaar kopen, maar je maakt het net zo makkelijk zelf.

Het recept voor het smaakvolle Gomasio:

  • 96 gram geroosterde sesamzaadjes
  • 2 gram grof zeezout
  • 2 gram zeewierpoeder

Vermeng deze 3 ingrediënten in een foodprocessor of blender, maar doe dat zo dat je de sesamzaadjes breekt, maar nog als zodanig kunt herkennen. Het moet geen pindakaas worden, ook al heeft het daar wel de geur van. Bewaar de mix het liefst in een goed afsluitbare verpakking.

Let wel: je lichaam heeft zout nodig om goed te kunnen functioneren, maar let op de inname ervan (voor volwassenen is 3,5 gram per dag voldoende en 6 gram de limiet), lees de informatie die op verpakkingen staat, wordt bewust en wordt gezond oud!

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie