Skip to content

Wat? Het jaar van de rat!

Redactie
2 januari 2020 | 10:00

Advertentie

Welkom in dit nieuwe jaar – volgens de Chinese astrologie het jaar van de Rat. Bij het horen van de naam Rat denk ik dan meteen aan iets wits, bruins of zwarts met een spitse snuit en een lange staart. In vele opzichten beschouwd als een ongewenste gast. Voor de Rat in deze column zet ik met alle liefde mijn deuren wijd open. Zeker omdat de Rat het element Metaal in zich draagt.

Het Chinese Nieuwjaar begint niet op 1 januari, maar na de 2e of 3e nieuwe maan na de zonnewende. Dit jaar valt dat op zaterdag 25 januari. Het jaar eindigt ook niet op 31 december, maar pas op 11 februari 2021. Voor alle kinderen die tussen 25 januari 2020 en 11 februari 2021 worden geboren geldt dat zij onder het teken van de Rat zullen vallen.

De Rat is het eerste dier van 12 in de cyclus van de Chinese dierenriem (Rat > Os > Tijger > Haas > Draak > Slang > Paard > Geit > Aap > Haan > Hond > Varken) en dat betekent dat er elke 12 jaar een jaar van de Rat zal zijn (2032 < 2020 < 2008 < 1996 < 1984 < 1972 < 1960 < 1948 < 1936 < 1924). De Rat is dit jaar ook de laatste in de cyclus van de vijf elementen (Water > Hout > Vuur > Aarde > Metaal). Dat is waarom men nu spreekt van het jaar van de Metaal Rat.

Waarom ik nu juist voor deze Rat de deuren wijd open zet? Ik ben geboren in maart 1960 en heb daarmee een volledige cyclus doorlopen. Voor de tweede keer in mijn leven beleef ik het jaar van de Metaal Rat en zou dit in vele opzichten weleens mijn jaar kunnen worden. Dit is wat er in de Chinese horoscoop wordt verteld en voorspeld:

De Rat wordt geassocieerd met een agressieve houding en een ondernemende geest. Binnen de Chinese filosofie wordt dit gekoppeld aan materieel succes, welzijn en een luxueus leven. De combinatie van agressie, charme, inspanning, discipline en passie maken personen, geboren onder dit teken, superieur aan anderen. Er bestaat een grote kans dat Ratten professionele erkenning en fortuin gaan vergaren.

De Rat is intelligent, energiek en past zich makkelijk aan elke situatie aan om zo elk probleem met gemak te tackelen. Anders dan de overige dieren in de dierenriem heeft de Rat maar weinig vrienden, maar dan wel met een bijzondere band. In competitie toont de Rat zijn manipulatieve vaardigheden. Ratten bewijzen hun diplomatie en gaan ver om een strijd in hun voordeel te beslechten. Hun eergevoel en gebrek aan rancune of haat dienen als voorbeeld voor anderen. Een teveel aan karma kan leiden tot innerlijke conflicten.

Door het verlangen om een ’gevaarlijk’ leven te leiden is de Rat vaak betrokken bij speculaties of avonturen. Kan niet aan dat risicovolle leven worden toegegeven, dan keert de Rat zich naar binnen en neigt naar zelfdestructie. De spirituele boodschap is om de zelfcontrole te behouden en in verbinding te blijven met de mensen rondom hem of haar. Voor 2020 geldt dat Ratten nu hun toekomstplannen moeten smeden, standvastig en waakzaam moeten zijn en bovenal van alles wat hen omringt moeten genieten.

Binnen het werk kunnen zich prachtige kansen voordoen en groeit het salaris. Mochten Ratten zich gevangen, verveeld of geremd gaan voelen, dan moeten ze vasthouden aan hun plannen – actie is dit jaar voor alle Ratten het toverwoord – en niet toegeven aan luiheid of gaan wachten op een wonder. In 2020 raken ze betrokken bij sociale evenementen, feesten en reizen. Ook pikken ze verloren gewaande passies en hobby’s op door er vanuit een ander perspectief naar te kijken en bewijzen ze verder hoe nuttig ze zijn.

Dus, de Ratten die hun dromen volgen zullen een uiterst vruchtbaar en plezierig jaar gaan beleven. De maanden mei en augustus staan in het teken van nieuwe vriendschappen en bondgenootschappen.

Rest mij om iedereen een gezond & gelukkig Jaar van de Metaal Rat te wensen!

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie