Skip to content

Leef nu

Redactie
4 december 2019 | 11:00

Advertentie

Op sommige momenten in mijn leven loop ik tegen ’tekenen van verlichting’ aan. Het lijkt of zo’n teken uit het niets komt, maar zich precies op het juiste moment en om de juiste reden aandient. Dit soort signalen doen zich voor in vele verschillende vormen. Ze kunnen een toevallige ontmoeting zijn met de juiste persoon, een doorbraak tijdens het leren van iets nieuws of zelfs een boodschap van wijsheid die in de tijd verborgen ligt en zich dan, op de een of andere manier, plots onthult.

Een poosje geleden had ik zo’n prachtig moment en liep ik tegen een teken van verlichting aan via een bijzondere boodschap van de in 1973 overleden filosoof Alan Watts. Het intrigeerde mij, omdat het verstopt lag in een filmpje en daarna in mijn hoofd begon te weerklinken. Het pakte me zo dat ik op zoek ging naar de tekst ervan en die heb ik gevonden.

Onderstaand geef ik je mijn vertaling van die tekst en moedig ik je aan om het met aandacht te lezen, in je op te nemen en het enigszins te bevatten. Kijk daarna ook eens naar de bijpassende video en laat de tekst, door Alan Watts zelf uitgesproken, tot je doordringen. Mogelijk maakt het iets in je wakker en kun je de titel van deze column in je leven gaan zetten.

Leef volledig in het nu, door Alan Watts
Mijn God, kun je je de tijd nog herinneren toen je voor het eerst naar school ging? Je ging naar de kleuterschool en daar was het de insteek om je best te doen om zo naar de eerste klas van de lagere school door te kunnen gaan. Van daaruit naar de tweede klas, derde en verder omhoog. Daarna volgde een transitie in je leven en ging je naar het voortgezet onderwijs. Daar nam de druk toe om vooral vooruit te moeten gaan, hoger en hoger, om goed genoeg te zijn om door te groeien naar het hoger onderwijs of zelfs de universiteit. Daar ging je weer, stap voor stap, omhoog naar het moment waarop je de wijde wereld in zou kunnen stappen. En daar ben je dan! Je carrière neemt een aanloop en alweer gaat de weg verder omhoog. Groeiend in je baan of bedrijf, verder omhoog op de ladder, naar het punt waarvan je hoopte aan te kunnen komen.

En dan… opeens, zo tussen je 40e tot 45e jaar, op het keerpunt in je leven, word je op een dag wakker en zeg je tegen jezelf: ”Huh? Ik ben er en, jeetje, het voelt bijna exact hetzelfde zoals ik me aldoor al heb gevoeld. In feite twijfel ik er aan of ik niet in de maling ben genomen!” Dat komt, weet je, omdat je voor de gek bent gehouden. Je leefde aldoor ergens waar je niet bent!

En terwijl het, zoals ik wel eerder vertelde, van enorm belang is om op deze manier vooruit te kunnen kijken en plannen te maken; heeft het geen enkele zin om een toekomst te plannen die, als je daar eenmaal aankomt en werkelijkheid begint te worden, je reeds bent vertrokken. Je leeft alweer in een andere toekomst die nog werkelijkheid moet worden. Op deze manier is het onmogelijk om direct na de oogst de vruchten te kunnen proeven van al je inspanningen.

Je kunt eigenlijk helemaal niet leven… tenzij je volledig in het nu leeft!

Hieronderde engelstalige (!) video…

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie