Skip to content

Stilte…

Redactie
8 november 2019 | 11:21

Advertentie

…en dan zit ik daar ineens midden in het bos in Noorwegen, ergens ter hoogte van Trysil.

Ik word omgeven door een bijna oorverdovende stilte. Ik hoor in de verte alleen een klein stroompje kabbelen en af en toe wat vogeltjes tjilpen. Geen enkel geluid van overvliegende vliegtuigen of van voortdurend voorbijrazende voertuigen. Dan valt de avond en word ik, langzaam maar zeker, overdonderd door het licht van de sterren. Op de plek van mijn overnachting is het, naast de nu bijna volledige stilte, ook nog eens ontzettend donker. Ik geniet, krijg het koud en ga mijn houten huisje, zonder enige vorm van luxe, maar wel met een houtkachel en ’utendo’, binnen.

Thuis woon ik, naar Nederlandse maatstaven, in een rustige buurt. Je vindt in mijn straat een schooltje en op loopafstand vind je een bakker, fietsenmaker, bloemisterij, bushalte, zwembad annex fitnessruimte en een klein industrieterreintje dat leidt naar de ontsluitende randweg. Ik moet al een kanaal oversteken om mijn boodschappen te kunnen doen. Iemand uit de Randstad zou het idyllisch kunnen noemen.

In en om huis is het echter nooit zo stil als op die plek in Noorwegen. Laat staan dat het hier ooit echt donker is. Ik heb ’s avonds ook geen zaklamp nodig om mijn weg te kunnen vinden. Toch heb ik het vermogen om al die drukte voor even achter me te laten. Daarvoor hoef ik gelukkig niet naar Noorwegen. Ik ga naar mijn praktijkruimte, neem plaats op mijn mat, sluit mijn ogen en focus op niets. Noem het maar een soort van mediteren. Dan wordt het langzaamaan stil en donker. Rust!

Onze gehaaste maatschappij maakt dat we nauwelijks nog tot rust komen. Ik zie mijn omgeving dan ook steeds verder opwarmen. Nee, niet die opwarming waar iedereen de mond vol van heeft. Het is de opwarming in de mens zelf. Soms lijkt het wel of heel Nederland op weg is naar een ’burn-out’. In het Oosten bestempelen ze die warmte of hitte als Yang. Daardoor hebben we een chronisch Yin tekort en leven dus uit balans.

Mijn praktijk is gespecialiseerd in het herstellen van balans en het evenwicht tussen Yin & Yang. Mocht je de overtuiging hebben dat je meer Yang dan Yin bent en steeds verder uit balans raakt…

… dan ben je altijd van harte welkom!

Ruud van der Vegt

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie