Skip to content

QI

Redactie
9 oktober 2019 | 16:40

Advertentie

Binnen de praktijk van Shiatsu Praktijk Nederweert werk ik altijd aan de energetische balans van de mens. Om je een beetje inzicht te geven in het energetisch functioneren van het menselijke lichaam wil ik je een kijkje geven in dit proces. Vandaag schrijf ik de 2e column binnen dit kader en gaat het over Qi (energie).

Zoals gezegd kent de Traditionele Chinese Geneeswijze vijf basissubstanties. Deze substanties vind je niet terug binnen de Westerse geneeskunde. Het is met recht een andere manier van kijken naar de gezondheid van de mens. Ik herhaal ze alle vijf nog even:

  • Shen
  • Qi
  • Jin Ye
  • Xue
  • Jing

Van Dale geeft geen vertaling van of betekenis aan het woord ’Qi’. Dat maakt wel duidelijk dat het geen Westers begrip is, maar dat zal de vaste lezer van mijn columns inmiddels wel hebben begrepen. We bevinden ons hier voornamelijk in Oosterse sferen.

Qi ligt aan de basis van alle waarneembare verschijnselen die zich in de kosmos voordoen. Ook ons lichaam is een manifestatie van Qi. Het staat voor krachtige, interactieve continuïteit tussen vaste en vluchtige vormen van energie. Dat wil zeggen dat vluchtige vormen van Qi (bijv. lucht) ontstaan door middel van transformatie uit de vaste vormen (bijv. graan) en omgekeerd. De vorm die Qi aanneemt is afhankelijk van ’locatie’ en ’functie’.

Ik zal locatie en functie van elke vorm van Qi proberen te verduidelijken. In het algemeen valt Qi te onderscheiden in Yang Qi (beweegt, verwarmt, beschermt en transformeert) en Yin Qi (geeft rust, voedt en bevochtigd). In ons lichaam onderscheiden we verschillende vormen van Qi. Elke vorm heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en die gaan van Qi dat gevormd wordt door ons voedsel (Gu Qi), dat samen met ingeademde lucht (Kong Qi) vermengd wordt tot energie in de borstkas (Zong Qi).

Onder invloed van een dynamische en verfijnde vorm van Nier Jing (Yuan Qi), waarover ik in mijn vorige column al schreef, wordt de ware Qi (Zhen Qi) gevormd en die is actief in een vorm die onze organen voedt (Ying Qi) en ons beschermt voor invloeden van buitenaf (Wei Qi). Daarnaast heeft elk orgaan (Zang Fu Zhi Qi) en ook elke energiebaan (Meridiaan Qi) ene eigen Qi. Het algehele afweersysteem van ons lichaam is de oprechte Qi (Zheng Qi) en als laatste hebben we dan nog de energie die ons ziek maakt (Xie Qi).

In mijn volgende column vertel ik je wat meer over Xue.

-Ruud van der Vegt-

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30

Advertentie