Skip to content

Meekijken in de stresskliniek 2 – Je grenzen aangeven

Redactie
6 juni 2019 | 11:00

Advertentie

Mensen hebben het van je nodig dat je duidelijk je grenzen aangeeft. Alleen op die manier kunnen ze rekening houden met je. Toch doen we het niet altijd. Misschien omdat je je grenzen nog niet kent of omdat je niet durft?

Edel Maex sprak in de stresskliniek over omgaan met grenzen en vertelt dat er mensen zijn die totaal geen rekening houden met andermans grenzen. Dat zijn gevaarlijke mensen, zo zegt hij. Het merendeel is gelukkig wél bereid respectvol met je grenzen om te gaan. Weet dat zij het nodig hebben dat je aan hen vertelt waar jouw grens ligt.

Er is veel te zeggen over persoonlijke grenzen en tegelijkertijd is het één groot grijs gebied. Er is namelijk geen eensluidend antwoord op te geven omdat het heel persoonlijk is. Ieder heeft zo zijn eigen beleving. Wat de een kan, wil nog niet zeggen dat jij dit ook moet kunnen, al meten mensen hun prestaties soms af aan anderen.
Wanneer we het in een training Mindfulness hebben over grenzen, zul je je allereerst moeten afvragen hoe voor jou een grens eruitziet. Daarna is het zaak dat je hem leert opmerken en pas dán kun je kijken naar de vraag, hoe je met een gegeven grens omgaat. Op die manier leer je je eigen grenzen kennen en wordt het ook makkelijker om op tijd te stoppen en aan anderen je grenzen aan te geven.

Een van de redenen waarom mensen vaak ziek worden is omdat ze over hun grenzen zijn gegaan. Vaak zonder dat ze in de gaten hadden dat er überhaupt een grens was. Wanneer je een grens niet voelt, kun je onmogelijk weten of je er al overheen bent gegaan. Het thema grenzen bij Mindfulness is er niet op gericht om je grenzen te verleggen, maar om bekend te geraken met je grens waaruit vervolgens de vraag gesteld wordt, hoe je met die gegeven grens omgaat. Wanneer je ziet dat je zelf niet respectvol met je grenzen omgaat oefen je jezelf in mildheid en leert verantwoordelijkheid te nemen voor een gegeven grens.

Weet dat andere mensen het van je nodig hebben dat je jouw grens aangeeft. Er verschijnt nou eenmaal geen lichtkrant op je voorhoofd waarop af te lezen is hoe het werkelijk met je is. In dit column is slechts een klein stukje opgenomen van dit thema dat gedurende de hele training telkens weer terugkomt. Op die manier ontstaan voortschrijdende inzichten die uitnodigen tot iets anders waarmee je tijdens een training experimenteert.
Hoe ga jij trouwens om met de grens van een ander?
Wanneer ik terugkijk in mijn leven zijn er best wel een aantal momenten aan te wijzen waarvan ik achteraf zeg dat ik getracht heb mijn zin door te drijven. Soms lukte dat ook. Een grens was voor mij een uitdaging om eroverheen te gaan wat niet altijd goed uitpakte. Hoe ga jij met jouw grenzen om?

Mindful moment – Experiment met een glas water
Neem een glas water. Vrijwel iedereen kan dit optillen zonder bijzondere krachtinspanningen hoeven te verrichten. Strek vervolgens je arm met dat glas in je hand op schouderhoogte recht voor je uit. Hoelang houd je dit vol? Op enig moment wordt het zwaar, terwijl het nog steeds datzelfde glas water is dat je eerst moeiteloos optilde. Wanneer je het maar lang genoeg volhoudt ga je merken dat je je steeds ongemakkelijker gaat voelen en je niets liever wilt dan het glas neerzetten. Ga je toch door dan raak je misschien helemaal verkrampt en valt het glas je uiteindelijk uit handen. Wanneer is jouw grens bereikt?

Lisette

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie