Skip to content

Keuzes

Redactie
24 april 2019 | 11:00

Advertentie

Als ondernemer, want dat ben je als je een eigen praktijk in de alternatieve zorg start, komt er nogal wat op je af. Nu ben ik vanuit mijn verleden administratief onderlegd, maar toch is het voor, tijdens en na de keuze om het zelfstandig te gaan doen een hele kluif. Gelukkig heb ik het voorrecht dat ik als beginnend ondernemer word ondersteund. OKB, IMK, KVK, UWV en nog veel meer afkortingen vliegen je daarbij om de oren.

Nu heb ik voor mijn start een bewuste keuze gemaakt om niet door zorgverzekeraars te willen worden vergoed. Waarom niet? Nou, dat leg ik je graag even uit!

Om voor vergoeding door zorgverzekeraars in aanmerking te kunnen komen zou ik een dure Westerse opleiding (MBK) moeten volgen, terwijl ik de traditionele Chinese (lees: Oosterse) geneeswijze heb bestudeerd. Daarnaast word ik verplicht om jaarlijks bij te scholen en hangen er allerlei administratieve verplichtingen aan vast. Een volgende dure aangelegenheid is het verplicht aan moeten sluiten bij een beroepsvereniging. Kortom, veel werk en tijd die ik veel liever besteed aan het daadwerkelijk behandelen van mensen.

Daarnaast zou het een logisch gevolg zijn dat ik mijn tarief per consult flink op zou moeten schroeven om zo alle gemaakte en nog te maken kosten enigszins terug te kunnen verdienen. Ook de client zou er, financieel gezien, weinig tot niets mee opschieten. Kijk maar eens naar de kosten van een aanvullende zorgverzekering, hoeveel je uiteindelijk zelf moet bijbetalen en wat je maximaal per jaar mag besteden aan alternatieve zorg (dit varieert per zorgverzekering en verzekeraar!).

In mijn beleving spek ik zo de portemonnee van de zorgverzekeraars die er toch al warmpjes bij zitten. Daarnaast vraag ik me af hoelang zij alternatieve zorg als Shiatsu en acupunctuur nog blijven vergoeden vanuit de aanvullende zorgverzekering. Nu ben ik onafhankelijk en is de hoogte van mijn tarief eerlijk en redelijk. Daarnaast denken mensen even na voordat ze kiezen voor zorg die ze direct uit de eigen portemonnee moeten betalen. Dat is nou precies wat ik graag wil.

-Ruud van der Vegt-

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie