Skip to content

Zitten is het nieuwe roken!

Redactie
6 april 2019 | 11:00

Advertentie

De laatste tijd hoor ik deze uitspraak vaker om me heen. Vorige week zag ik een artikel uit de telegraaf met als titel: Altijd zitten gaat zich wreken: dit zijn de gevolgen. Bewegingswetenschappers van het VU medisch centrum in Amsterdam stellen dat enige duizenden Nederlanders per jaar sterven aan de directe gevolgen van het te veel zitten tijdens het werk en in de vrije tijd. Daar schrok ik wel van!

Ook tijdens mijn opleiding tot integraal leefstijl- en vitaliteitscoach maakte een trainer de opmerking dat je door te veel zitten insulineresistent kan worden. Met weer allerlei andere gevolgen zoals overgewicht/obesitas, diabetes-2, hart- en vaatziekten. We hebben tijdens deze dag elk half uur een minuut lang een oefening gedaan (planken, opdrukken, springen enz). ’s ochtends ging dit nog wel maar ’s middags dacht ik echt hij heeft de timer op 15 min gezet in plaat van 30 min. Maar dat was alleen in mijn beleving…..

Wij Nederlanders zijn de zitkampioen van Europa. Geen titel om trots op te zijn. Uit een onderzoek gehouden onder 28.000 Europeanen brengen wij gemiddeld 9,6 uur per dag zittend door!

Pas geleden werd bekend dat in Groot-Brittannië in 2016 ongeveer 70.000 mensen stierven aan deze weinig actieve leefstijl. Dit onderzoek werd gedaan door National Health Services.

Veel zitten in combinatie met stress leidt tot vroegtijdig sterven, daarover zijn de onderzoekers van VUmc, UMC Utrecht en TNO Leiden het ook eens. Volgens bewegingswetenschapper en epidemioloog dr van der Ploeg zelfs 14 procent als je 8-11 uur per dag zit en wie langer dan 11 uur per dag zit verhoogt dat risico zelfs naar 40 procent!

Tot aan het vervroegde moment van sterven wordt de levenskwaliteit van veel ’zittende’ personen ernstig ondermijnd door onder meer hart- en vaatziekten, overgewicht/obesitas, diabetes-2, hoge bloeddruk, vormen van kanker (met name borst- en darmkanker). Ook zou er een versnelde ontwikkeling van dementie zijn.

Hoogleraar sportgeneeskunde dr. Backx (UMC Utrecht) geeft aan dat in Nederland al jaren wordt uitgegaan van 7 tot 8 procent sterfte als gevolg van overmatig zitgedrag. „Het is moeilijk te ontrafelen.

Dus sta op en beweeg! Ook werkgevers kunnen hierin een aandeel nemen, zoals fietsstoelen voor achter je bureau, een grote skippybal om op te zitten, staand vergaderen. Zelf kun je natuurlijk de trap nemen i.p.v. de lift, een stukje lopen naar de printer, er zijn speciale apps die je waarschuwen als je te lang stil hebt gezeten of een lunch wandeling (liefst voor de lunch maar die uitleg is voor een andere keer).

Dus kom uit je stoel of van de bank!

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

“Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst! Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3Care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.”

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie