Skip to content

Hout

Redactie
20 februari 2019 | 11:00

Advertentie

De lente lonkt!
Met temperaturen van 14° Celsius en meer in februari zou je de winter snel vergeten. Niets is echter minder waar, want het is nog steeds hartje winter. In de Traditionele Chinese Geneeswijze worden de seizoenen gekoppeld aan elementen als Hout, Vuur, Aarde, Metaal en Water. Die elementen behoren toe aan eenzelfde soort cirkel als Yin & Yang (lees de column ’Balans’). Om in balans te blijven kennen de elementen een voedende en een controlerende beweging. Het is Wu Xing – de leer van de vijf elementen.

Het element Hout behoort toe aan de lente. Voor de winter is dit het element Water. Binnen de vijf elementen bevordert Water de groei van Hout. Waar de winter een tijd van schijnbare stilte en koude is, daar is de lente een tijd van ontkiemen, beginnende groei en opwarmen. Yin is op weg naar Yang. Ik denk aan het zaadje dat in de bevroren grond rustig ligt te wachten om in de lente te ontkiemen en in rap tempo uit te groeien tot een bloem in de knop.

Eenzelfde beeld geldt voor de mens. In de winter zouden we rust en stilte moeten betrachten om zo de energie te verzamelen die ons de innerlijke kracht geeft om in het voorjaar te ontkiemen en te groeien in onze beweging van binnen naar buiten. Echter, onze maatschappij is zo ingericht dat we het maar normaal vinden om in een onophoudelijk tempo (24/7) door te draaien. Kijk voor de grap maar eens naar je eigen agenda. Vind je het dan gek dat we in steeds meer gevallen worden overvallen door voorjaarsmoeheid en burn-outs?

Mocht je hinder ondervinden bij de overgang van winter naar lente of hik je tegen een burn-out aan? Laat je niveau van energie dan eens checken bij een therapeut die de Traditionele Chinese Geneeswijze en de leer van de vijf elementen hanteert. Ik ken er wel eentje!

-Ruud van der Vegt-

In de rubriek ’Shiatsu’ schrijft Ruud van der Vegt over zijn werk en passie binnen de praktijk ’The Browne Company’ Hij geeft inzicht in de holistische benadering van balans en gezondheid vanuit Chinees-Japans oogpunt. Ruud is gediplomeerd Shiatsu masseur en therapeut, gecertificeerd Japans acupuncturist en erkend trainer van het Samoerai Shiatsu programma voor kinderen. Als geboren Hagenees woont hij al bijna 50 jaar in Nederweert. Hij werkt vanuit zijn twee praktijkruimtes (op Budschop en Roeven), op locatie bij je thuis of op het werk en op basisscholen. Buiten zijn columns op Nederweert24 kun je meer te weten komen via zijn eigen website www.thebrownecompany.nl en ook via Facebook en Twitter.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30
2024_09_22 Breaking Games battle - Johan Horst-5
Dansers gingen de strijd met elkaar aan
22 september 2024 | 11:31
2024_09_22 NIeuwe vlaggenmaten Aerthijsplein Ospel dorpsraad Ospel-6
De oude masten waren beschadigd
22 september 2024 | 10:56
6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30

Advertentie