Skip to content

Het Pioppi-dieet

Redactie
18 november 2018 | 18:00

Advertentie

De afgelopen weken is het Pioppi-dieet volop in het nieuws en iedereen heeft er wel een mening over. Maar de mening van het Voedingscentrum verbaasde mij toch wel. Volgens deze organisatie kan dit dieet leiden tot ernstige tekorten. Wat is het Pioppi-dieet? Is het echt zo gevaarlijk voor de gezondheid? Dat wil ik je in deze column uitleggen. Het Pioppi-dieet is vernoemd naar het Zuid-Italiaanse dorpje Pioppi, één van de gezondste plekken op aarde. De Engelse cardioloog Dr. Aseem Malhotra heeft zich hier laten inspireren om een dieet te ontwikkelen dat de gigantische stijging van Westerse welvaartsziekten een halt moet toeroepen. Volgens Malhotra heeft meer dan de helft van de westerlingen overgewicht en chronische ziekten. Het Pioppi-dieet is een 21-dagen plan om je gezondheid te verbeteren. Hetis dus niet een dieet om af te vallen, maar dat gebeurt vaak wel omdat het een gevolg is van gezond leven. Naast goed eten, schrijft het dieet ook beweging, slaap en sociale activiteiten voor. Als het om voeding gaat adviseert het dieet eigenlijk het traditionele mediterrane dieet maar dan met minder koolhydraten. Er wordt geen angst aangepraat over verzadigd vet en cholesterol: deze worden gezien als gunstige stoffen. Verder is er ook ruimschoots aandacht voor de schadelijke rol van stress. Regelmatig ontspannen is net zo belangrijk als gezond eten. Volgens Malhotra kun je met voeding en leefstijl vaak meer bereiken dan met medicijnen.

Wat zegt het Voedingscentrum?
De organisatie maakt korte metten met bovenstaand dieet. In hun ogen krijgen mensen veel te weinig koolhydraten binnen. Ook krijgt de organisatie de rillingen van kokosolie en roomboter. Verder vindt het Voedingscentrum dat het dieet te veel eieren en vlees voorschrijft. Zelf (en vele met mij) kom ik tot een andere conclusie. Het is namelijk niet zo dat alle koolhydraten voor iedere volger verboden zijn. Er is voor de geraffineerde koolhydraten geen plek. Dus geen suiker (en zelfs geen honing). Geraffineerde voeding in zijn algemeenheid hoort in dit dieet niet thuis. Koolhydraten zijn wel toegestaan, maar worden voor diabetes type 2 patiënten of mensen met overgewicht wel aan banden gelegd. Volgens het Voedingscentrum leidt het Pioppi-dieet tot een tekort aan vezels. In het boek wordt aangeraden om 3 keer per dag vezelrijke groenten te eten. Het dieet schrijft dagelijks 2 stukken fruit en minimaal 5 porties groenten voor. Ook beweert het Voedingscentrum dat het dieet kan leiden tot een vitamine B-tekort. Tegelijkertijd vinden ze dat het dieet te veel eieren bevat. Die twee standpunten zijn met elkaar in tegenspraak. Eieren zijn namelijk zeer rijk aan B-vitamines. (zie ook mijn vorige column). Het brood dat het Voedingscentrum in dit dieet mist, bevat een stuk minder B-vitamines.

Al meer dan 50 jaar adviseert het Voedingscentrum de Nederlandse bevolking. We zijn zieker dan ooit. We worden steeds dikker en zieker. De adviezen van het Voedingscentrum zijn oorspronkelijk bedoeld voor de gezonde Nederlander. Echt gezonde Nederlanders zijn in de minderheid. Het Voedingscentrum zou hier rekening mee moeten houden. Het voorlichtingsinstituut heeft er geen problemen mee als mensen 70% van hun energie uit koolhydraten halen! Een uiterst onverstandig advies voor een land waar de meerderheid aan overgewicht lijdt.

Resultaten
In het tv-programma Voeding als Medicijn, Dokters van Morgen testten meerdere proefpersonen het Pioppi-dieet in de praktijk uit. De resultaten liegen er niet om. De cholesterolwaarden, vele bloedmarkers en het gewicht verbeterden bij de proefpersonen aanzienlijk in slechts 21 dagen! Als praktijkondersteuner maar ook in mijn eigen praktijk als gezondheidsconsulent zie ik de geweldige resultaten als mensen aan de slag gaan met hun leefstijl en voeding. Zo mooi om te zien, daar word ik helemaal blij van!

Wil jij ook aan de slag met je leefstijl en voeding neem dan contact op voor een intakegesprek.

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

“Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst!” Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.

Advertentie

1 Reactie

  1. Helemaal mee eens mijn #pioppilivestyle werpt echt wel vruchten af en gelukkig werkt mijn huisarts ook mee.heb me nog nooit zo gezond gevoelt.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie