Skip to content

Zuurstof en bewegen

Redactie
20 oktober 2018 | 16:00

Advertentie

Zuurstof en bewegen zijn onmisbaar om gezond te kunnen leven. Het lichaam is gemaakt om te bewegen. In de oertijd was bewegen de enige vorm om aan voedsel te komen. Tegenwoordig hoeft dit niet meer en is dagelijks bewegen in de buitenlucht een bewuste keuze om gezond te blijven. Voldoende beweging in de buitenlucht is nodig voor een goede gezonde basis.

  • Minimaal 5 dagen in de week, 30 minuten matig intensief. Dit is de Nederlandse Norm voor Gezond Bewegen (NNGB)
  • Jonger dan 18 jaar, vraagt om 60 minuten bewegen per dag, het dubbele dus

Dynamisch wandelen
Dynamisch wandelen is matig intensief bewegen. Stevig wandelen waardoor de hartslag iets verhoogt en de ademhaling dieper wordt geeft prachtige resultaten.

  • Bewegen houdt de longen en ademhalingsspieren in conditie. Ook astmapatiënten hebben baat bij beweging
  • Hart- en vaatziekten behoren tot één van de grootste doodsoorzaken in het westen. Vooral duursporten (wandelen, joggen, lopen, fietsen en zwemmen) zijn de ideale bondgenoten van het hart
  • Voor sommige vormen van kanker (dikke darmkanker, borstkanker) is het preventieve effect van voldoende bewegen bewezen
  • Bewegen verhoogt de stofwisseling (via spieropbouw en vetafbraak), een belangrijk wapen in het voorkomen en het bestrijden van overgewicht
  • Vanaf ongeveer het 35ste levensjaar wordt het skelet kwetsbaarder. Stilzitten versnelt dit proces. Bewegen houdt botten, spieren en gewrichten stevig, soepel en in conditie
  • Bewegen zorgt ervoor dat glucose beter kan doordringen in de cellen. Zo helpt bewegen vormen van diabetes voorkomen
  • Bewegen in de buitenlucht is het beste medicijn tegen typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose en hoge bloeddruk

Stappenteller
Er zijn mensen die inzicht en motivatie nodig hebben. Deze mensen kunnen baat hebben bij het gebruik van een stappenteller. Meten is weten en daarvoor is een stappenteller een handig hulpmiddel. Vergeet echter niet om in ieder geval 30 minuten buiten te lopen.

Dynamisch wandelen en vet verbranden
Dynamisch wandelen is de meest effectieve manier voor opname van zuurstof en het verbranden van reservevet. De optimale vetverbranding ligt tussen de 60 en 70% van de maximale hartslag. De berekening hiervoor is eenvoudig: 220 minus de leeftijd en neem hiervan 60 of 70%.

Voorbeeld: 220 – 31 = 189 x 70% = 132 hartslag. Het is echter niet direct nodig om een hartslagmeter te dragen om dit in de gaten te houden. Het tempo aanhouden waarbij men nog kan praten, zonder problemen is een goede vuistregel.

Bewegen in de buitenlucht
Bewegen in de buitenlucht betekend frisse zuurstof voor de cellen. Tevens maakt beweging in de buitenlucht het hoofd leeg en helpt voor ontspannen en loslaten.

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst! Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie