Skip to content

Darmen

Redactie
6 oktober 2018 | 13:00

Advertentie

Afgelopen woensdag tijdens de informatieavond van het 3Care gezondheidsprogramma werd en genoemd dat veel (chronische) ziekten in de darmen ontstaan. Hier ben ik eens verder ingedoken. Het blijkt dat Hippocrates dit 2000 jaar geleden al gezegd heeft. Het heeft veel te maken met de verschillende darmbacteriën die in ons spijsverteringskanaal zitten, en met de staat waarin de darmwand verkeert. Volgens talrijke onderzoeken kunnen soms onwenselijke bacteriële producten genaamd endotoxinen door de darmwand ‘lekken’ en in de bloedstroom terecht komen. Als dit gebeurt, herkent ons immuunsysteem deze vreemde moleculen en gaat ertegen in de aanval, wat tot gevolg heeft dat er een chronische ontstekingsreactie optreedt. Die ontstekingen, ontstaan door bepaalde eetgewoontes, kunnen leiden tot insulineresistentie (geeft aanleiding tot ontstaan van diabetes 2), leptineresistentie (maakt dik) en leververvetting.Onthoud wel dat dit een onderzoeksgebied is dat zich zeer snel ontwikkelt. Er zijn nog geen duidelijke antwoorden ontdekt.

Ik wil even kort uitleggen wat ontsteking eigenlijk is. Ik zal er niet teveel over uitweiden, want ontsteking is enorm ingewikkeld. Er zijn talrijke celtypes en honderden verschillende signaalmoleculen bij betrokken, die allemaal met elkaar communiceren op allerlei enorm ingewikkelde manieren. Simpel gesteld komt het erop neer dat ontsteking de reactie van het immuunsysteem is op vreemde indringers, gifstoffen of celschade. Het doel van ontsteking is om de functie van immuuncellen, bloedvaten en signaalmoleculen te beïnvloeden, zodat een aanval op de vreemde indringers of gifstoffen wordt ingezet en het herstel van beschadigde structuren kan beginnen. We kennen allemaal wel een acute, kort durende ontsteking. Als je bijvoorbeeld wordt gestoken door een insect, of je teen stoot aan de drempel, dan zal dat gaan ontsteken. Het gebied wordt rood, warm en pijnlijk. Dat is de ontsteking in actie.

Meestal wordt ontsteking gezien als iets positiefs. Als die niet zou optreden, zouden ziekteverwekkers zoals bacteriën en virussen zo ons lichaam kunnen overnemen en ons doden. Maar er is nog een ander soort ontsteking, die wel schadelijk kan zijn, omdat die op een onjuiste manier tegen onze lichaamscellen wordt ingezet. Dit type ontsteking is altijd actief en kan zich ophouden in je hele lichaam. Het wordt vaak chronische ontsteking genoemd, of laaggradige ontsteking, of systemische ontsteking. Er wordt nu aangenomen dat chronische, systemische ontsteking één van de hoofdoorzaken is voor een aantal van de ernstigste ziektes op de wereld. Het gaat onder andere om obesitas, hart- en vaatziektes, diabetes 2, metabool syndroom, de ziekte van Alzheimer, depressie en talrijke andere aandoeningen. Het is echter niet precies bekend wat de oorzaak van de ontstekingsreactie nu eigenlijk in eerste instantie is.

Endotoxines 
Er zitten vele biljoenen bacteriën in de darmen, die bij elkaar bekend staan als de ‘darmflora’. Een aantal van deze bacteriesoorten zijn gezond, andere niet. Wat we wel weten is dat het aantal en de samenstelling van darmbacteriën een grote invloed kunnen uitoefenen op de gezondheid, zowel fysiek als psychisch. Sommige bacterien in de darmen bevatten stoffen in de celwand die lpopolysacchariden (LPS) worden genoemd, ofwel endotoxinen. Deze stoffen kunnen het lichaam in lekken en een ontstekingsreactie opwekken. Een ongezond dieet kan Endotoxemie veroorzaken, wat het begin van een chronische ziekte kan zijn.

Uit onderzoeken blijkt dat dit al snel leidt tot insulineresistentie, een hoofdonderdeel van het metabool syndroom en diabetes 2. Het leidt ook tot een onmiddellijke toename van ontstekingsindicatoren (markers) in het bloed, wat wijst op een activering van de ontstekingsreactie.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het wel eens zou kunnen dat de oplossing ligt in een koolhydraatarm, vezelrijk, op onbewerkt eten gebaseerd dieet. Sommige onderzoekers geloven dat geraffineerde koolhydraten de endotoxine-producerende bacteriën laten toenemen. Het is op het moment nog onbekend welk onderdeel van het dieet endotoxemie veroorzaakt. Er lijken veel factoren mee gemoeid te zijn, zowel voedingsfactoren als de verschillende bacteriën die in de darm leven, naast nog talrijke andere factoren.

Er is nog geen specifieke, bepalende voedingsfactor gevonden en het lijkt waarschijnlijk dat het wordt beïnvloed door het geheel van voedingsgewoontes en leefstijl. Je kunt maar het best een gezonde leefstijl aanhouden, met veel beweging en goede slaap. Een dieet gebaseerd op echt, onbewerkt voedsel en met veel prebiotische vezels is cruciaal, met de nadruk op het minimaliseren van bewerkte rotzooi. In ieder geval is ontsteking veroorzaakt door bacteriële endotoxines misschien wel de ontbrekende schakel tussen een ongezond dieet aan de ene kant en zwaarlijvigheid en alle chronische stofwisselingsziektes aan de andere kant.

Dimphy Hermans, gezondheidsconsulent

Jou helpen jezelf te helpen, het beste uit jezelf te kunnen halen, nu en in de toekomst! Dat is wat ik als gezondheidsconsulent wil bereiken met behulp van het 3care gezondheidsprogramma. Voor meer informatie www.3care.eu of neem contact op met Dimphy via info@dimphy-hermans.nl of 06-130 54 100.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie