Skip to content

Zelfzorg is essentieel

Redactie
5 oktober 2018 | 11:00

Advertentie

Toch hebben veel mensen vaak de neiging dit voor hun uit te schuiven en komt er van uitstel soms afstel. Volgens Edel Maex zijn we het niet alleen aan onszelf maar ook aan de ander, die afhankelijk is van onze zorg, verplicht om goed voor onszelf te zorgen. Daar heeft hij wel een punt. Het is belangrijk dat je leert om de juiste prioriteiten te stellen. Dit thema komt in elke Mindfulness training aan bod en keer op keer beseffen mensen dat ze heel goed zijn in het zorgen voor anderen maar zichzelf vaak volkomen wegcijferen en daardoor stress ervaren. 

Een aantal jaren geleden werd door het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid de nationale week van de werkstress in het leven geroepen. Dit jaar vindt deze plaats van 12 tot en met 15 november. In die week organiseert EquiJoy in Ell een proeverij en heeft anderen en mij gevraagd daaraan mee te werken. Het weekprogramma vind je hier. Allemaal stuk voor stuk interessante workshops zoals Spiegelen met paarden, Stress en gezondheid met behulp van NES-Health, Werken met je waarneming, Hartevuur, te veel om allemaal op te noemen. Ik nodig je uit zelf eens een kijkje te nemen op de webpagina.

De manier waarop we naar het leven kijken en ermee omgaan bepaalt voor een groot deel hoe we ons voelen. Dit vergt van ieder een zekere rekbaarheid en flexibiliteit. Dat is lastig als je in situaties terechtkomt waar daar geen ruimte voor is omdat er bijvoorbeeld vastgehouden wordt aan protocollen en niet meer echt naar de mens gekeken wordt. Het lijkt wel of Nederland de weg is kwijtgeraakt als het gaat om de begeleiding en integratie van zieke werknemers waardoor er aan beide kanten geen sprake meer is van rekbaarheid en flexibiliteit. Zo ontzettend jammer als daardoor relaties verharden.

Neem verantwoordelijkheid door goed voor jezelf te zorgen. Wacht niet tot een ander je vertelt wat je wel of niet moet doen. We hebben allemaal weleens van die momenten dat we niet lekker in ons vel zitten. Soms lijkt het wel of we ons altijd maar blij en gelukkig moeten voelen en we geen ruimte mogen maken voor momenten waarop het wat minder goed met ons gaat. Onzin, ook die gevoelens en emoties willen gezien en erkend worden. Soms zijn er momenten dat ik baal als een stekker en kan ik gefrustreerd zijn. Die horen net zo goed bij het leven als de vele leuke momenten die ik ken. Het is de manier waarop ik ermee omga die bepaalt of ik er last van heb en welke kant mijn humeur opgaat. En dat kun je leren met Mindfulness. 

– Lisette – 

AGENDA

  • 8-10-2018 start nieuwe groepstraining Mindfulness – vol
  • 12-11-2018 tot en met 15-11-2018 week van de werkstress
  • 12-11-2018 Workshop naar het hart van Mindfulness
  • 15-11-2018 Mindful bewegen
  • 23-01-2019 start nieuwe groepstraining Mindfulness

 

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie