Skip to content

Lekkende darm??

19 mei 2018 | 15:00

In de praktijk heb ik hier vaak mee te maken een lekkende darm komt vaker voor bij mensen met overgewicht.

Hoe het zit. De inhoud van de darm is door een enkelvoudige laag van cellen (mucus) afgeschermd van de rest van het lichaam. Deze laag zorgt ervoor dat bacteriën in de darm niet in de rest van het lichaam terecht komen. De cellen van de mucuslaag worden bij elkaar gehouden door eiwitten die de zogenoemde tight junctions vormen. In 2000 ontdekte de Italiaanse arts en onderzoeker Alessio Fasano dat het eiwit zonuline een belangrijke rol in speelt in het ondoorlaatbaar maken van de darmwand naar de bloedbaan.

Als die tight junctions in topvorm zijn, dan laten ze niets door van de darmen naar het bloed. Maar onder invloed van allerlei factoren, kunnen ze hun kracht verliezen en minder goed functioneren. Als dat gebeurt, kunnen bacteriën wel uit de darm in de bloedbaan terecht komen en kan er een immuunreactie ontstaan.

Oorzaken en gevolgen
De factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een lekkende darm zijn zo algemeen dat vermoedelijk iedereen van tijd tot tijd wel eens een lekkende darm heeft. Het kan ontstaan door stress, een verkeerd eetpatroon en het leveren van een topsportprestatie. Maar een leaky gut (lekkende darm) kan ook chronisch worden, zoals bijvoorbeeld bij mensen met morbide obesitas. Het Westerse eetpatroon lijkt bij te dragen aan het ontstaan van een lekkende darm. Uit een muizenstudie bleek dat bij muizen die voeding met een hoog vetpercentage kregen, al na enkele weken een lekkende darm ontstond.

Een leaky gut kan voor allerlei problemen zorgen. Ten eerste kan het leiden tot fysieke problemen, zoals darmklachten, laaggradige chronische ontstekingen, voedselintolerantie, auto-immuunziektes of een bacteriële infectie. Ten tweede lijkt het ook samen te hangen met psychische klachten als depressie en een laag zelfbeeld.

Wat is eraan te doen?
Een lekkende darm is over het algemeen weer te herstellen door een gezond voedingspatroon dat laag in suikers en vet is. Ook kan het gebruik van probiotica en prebiotica de klachten verminderen. Die kun je uit een supplement halen, maar komen ook in gewone groenten als asperges, artisjok, ui, knoflook voor of in gefermenteerde producten als yoghurt, karnemelk en kefir. Ook bij een lekkende darm komt het dus vooral aan op de leefstijl: gezond eten en het verminderen van stress.

Wil je meer weten over een gezond voedingspatroon of heb je andere vragen over je voeding neem contact op!

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Er is een Burgernetbericht verstuurd
2 november 2024 | 20:19
Een mooie prestatie!
2 november 2024 | 17:30
Elke zaterdag een nieuwe aflevering
2 november 2024 | 12:00

Advertentie