Skip to content

Vitamine D

Redactie
21 april 2018 | 15:00

Advertentie

Deze week was ik bij de internist op consult vanwege steeds terugkerende buikpijnklachten. Zij heeft een diagnose kunnen stellen, maar om zeker te zijn van de diagnose toch een APK keuring van het bloed. Er kwam uit dat mijn vitamine D erg krap was, verder geen verontrustende dingen gelukkig. Meer een bevestiging dat ze aan de juiste diagnose zat te denken. Toen ben ik me eens gaan verdiepen in vitamine D.

Welke klachten kun je hebben bij een vitamine D tekort?
Regelmatig verkouden en griep: ja ik ben vaker verkouden een ook dit jaar getroffen door de griep. (en ik dacht ik heb kleine kinderen die pikken zo’n verkoudheid ook snel op waardoor je daar als ouder ook meer last van kunt hebben)
Slappe spieren en spierkrampen: ja regelmatig spierkrampen, tijdens het sporten maar ook als ik in bed of op de bank zit. En ik maar denken ik eet toch genoeg noten waar magnesium in zit?
Gewrichtspijn: ja al jaren last van, bij verschillende reumatologen geweest maar die kunnen niet vinden……
Tandvleesaandoeningen: ja, ik was vorige maand bij de tandarts en de preventie-assistente gaf aan dat mijn tandvlees erg onrustig was en snel bloeden.
Chronische vermoeidheid: ja vermoeidheid, maar welke moeder met kleine kinderen in niet vermoeid?
Depressieve gevoelens: ja ach het is de tijd van de maand denk je dan. Of de winterblues?
Lusteloosheid, vaak bot breuken, slapenloosheid en overgewicht: gelukkig niet. Maar als dit niet ontdekt was waren deze symptomen nog aan mijn klachtenlijst toe te voegen?? Of liep ik risico om een chronisch vitamine D tekort te krijgen met weer allerlei ziektes en aandoeningen als gevolg.

Maar hoe krijg ik mijn vitamine D weer omhoog? Het voedingscentrum raadt aan om vooral via voeding en supplementen aan de benodigde dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine D te komen, maar voeding alleen is bij lange na nooit genoeg om aan 400 IU of 800 IU per dag te komen. Er wordt zelfs door een aantal wetenschappers aanbevolen dat deze doseringen nog hoger moeten zijn. Namelijk tussen de 4000 IU en de 8000 IU! (voor volwassenen) Dit zou betekenen dat een volwassenen het volgende moet eten om zijn vitamine D uit alleen voeding te halen: 16 porties zalmforel, 320 runder tartaartjes of 240 eieren!

Dat worden dus supplementen! Mijn volgende speurtocht. En uiteraard zonlicht, dus deze week heb ik al goed kunnen bij laden en dit weekend lukt dat ook nog!

Dus geniet van de zon en verhoog je vitamine D!

Cure4Life door Dimphy Hermans

Cure4Life pakt de oorzaak aan en niet de symptomen van overgewicht. “Daarom ben ik mijn eigen Cure4Life vestiging begonnen en kijk er naar uit om samen met u de oorzaak van overgewicht aan te pakken!” Je kunt vrijblijvend informatief een consult aanvragen. Voor meer informatie www.cure4life.eu, of neem contact op met Dimphy via dhermans@cure4life.nl of Facebookpagina Cure4Life Nederweert.

Advertentie

4 Reacties

  1. Ik mis in het artikel dat vitamine D redelijk onder hst wordt hoe hoog de waarde moet zijn.. de huisartsen hanteren gemiddeld een waarde van 50. Terwijl dit onjuist is. Vanaf 80 is het prachtig werd mij verteld door een professor internist. Op internet lees je dit ook allemaal terug.

  2. Herkenbaar, ik heb mij er destijds in verdiept en. pure levertraan helpt het best en ziitten de meest juiste vitamines in. Verdere supplementen niet nodig. Verkrijgbaar bij “de tuinen”

  3. Hallo. Ik heb een viramine d waarde van 18. Helaas kan ik niet teveel in de zon in verband met huidkanker. Slik allerlei pillen ervoor die ik heb gekregen van de internist. Maar kijk uit met de zon.

  4. Het is niet alleen d waar het om gaat. Ook wanneer je b12 gehakte te laag is kun je goed ziek worden. Spreek uit ervaring.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie