Skip to content

De overgang is geen ondergang

Redactie
6 januari 2018 | 15:00

Advertentie

1,6 miljoen van de Nederlandse vrouwen zit in de overgang. In deze levensfase vindt er een verandering plaats in de hormoonproductie van de eierstokken, en zal deze afnemen en uiteindelijk helemaal ophouden. Dit proces duurt ongeveer  7 tot 10 jaar. De gemiddelde vrouw bereikt de overgang wanneer zij tussen de 45 en 55 jaar oud is. De overgang is niet te vermijden, je zal er een keer aan moeten geloven. Zo ook Betsy Stienen van Slank4ever. Zij verteld in dit eerste hoofdstuk van het E-book haar verhaal, en verteld hoe het haar gevormd heeft tot waar ze nu staat. 

Door een vervelende periode van borstkanker kwam ik op 45 jarige leeftijd vervroegd op een onnatuurlijke manier in de overgang terecht. Mijn eierstokken moesten operatief worden verwijderd doordat de ziekte hormoongevoelig bleek te zijn. Daardoor stopte de productie van mijn vrouwelijke hormonen definitie. Door het onnatuurlijke proces reageerde mijn lichaam sterk op deze veranderingen. De overgangsklachten waren bij mij dus intenser dan bij een natuurlijke overgang.

Opvliegers, het nachtelijk transpireren, spier- en gewrichtsklachten, vaginale droogheid, een andere seksuele beleving, ik maakte het allemaal mee. Door de verstoorde nachtrust (door opvliegers) werd ik moe en lusteloos. Ik had geen energie, voelde me neerslachtig en was behoorlijk prikkelbaar. Het meest frustrerende vond ik dat er langzaam ieder jaar een paar kilo’s bijkwamen. Ik ging steeds meer buikvet opslaan. Ook al behield ik precies hetzelfde eet- en beweegpatroon als vóór de overgangsperiode, de kilo’s vlogen eraan.

‘’de overgang voelde echt als de ondergang”

Door de uiterlijke veranderingen bracht dit ook mentaal veel in me los, waardoor de andere overgangsklachten gevoelsmatig alleen nog maar versterkte. Dit bracht bij mij een sterk gevoel van onzekerheid, waardoor ik me ook niet meer aantrekkelijk voelde voor mijn partner. Het voelde als een soort neerwaartse spiraal. Ik begon de overgang echt als mijn ondergang te zien.,

Ook kreeg ik veel signalen uit mijn omgeving, van vriendinnen die precies hetzelfde meemaakten als ik. De eerste stap is vaak om aan het uiterlijk te werken omdat dit bij de meeste vrouwen samenhangt met hoe ze zich voelen. De vrouwen die ik ken, met soortgelijke overgangsklachten, gingen daarom allemaal noodoplossingen zoeken en verschillende diëten najagen. Dit begon altijd vol enthousiasme en leek ook erg goed te gaan. Uiteindelijk wordt dit een frustrerend proces omdat deze diëten maar tijdelijk helpen en de kilo’s na zo’n dieet er net zo gemakkelijk weer bijkomen. Deze constante strijd tegen die kilo’s leidt vanzelfsprekend tot veel onzekerheid. Zo belanden veel vrouwen al snel in diezelfde neerwaartse spiraal.

De belangrijkste les die ik heb geleerd tijdens de overgang is dat ik mezelf voorop heb durven stellen. Er veranderde iets in mijn motivatie waardoor ik het gevoel kreeg ‘En nu ben ik aan de beurt!’. Dit heeft mij geholpen om andere keuzes maken en de overgang positief te benaderen. Ik raakte geïnspireerd door wat mij was overkomen en ben me gaan verdiepen in deze levensfase. Dit deed ik door middel van cursussen, seminars en bijscholingen. Ik leerde dat een levensstijlverandering het enige wapen was om blijvend van die overtollige kilo’s af te komen en die neerwaartse spiraal te doorbreken. Vrouwen die in de overgang zitten zullen zelf ook merken dat een gezonde levensstijl zich niet beperkt tot alleen voeding of beweging. Om lekker in je vel te zitten zal je je ook op je mindset moeten richten.

Ik heb voor mijzelf de juiste balans weten te vinden tussen deze drie componenten en heb het gevecht tegen overgewicht en buikvet in de overgang weten te overwinnen.

Ik wil deze ervaring en kennis graag omzetten in iets waardoor meer vrouwen ook ondersteunt kunnen worden. Slank4ever komt daarom met een gratis E-book waarin wekelijks tips, handvatten en informatie wordt aangeboden. Ga naar de website en klik op ‘Samen door de overgang’ om daar ons gratis E-book en ons interactief forum te vinden waar anoniem met ‘lotgenoten’ gecommuniceerd kan worden

Op deze manier kunnen we

‘Samen door de Overgang!’   

www.slank4ever.nl

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie