Skip to content

De 10 voordelen van vegetarisch eten

Redactie
16 december 2017 | 15:00

Advertentie

Laatst op een verjaardag kreeg ik geen gehaktballetje, maar falafel. En in de bitterbal zat geen rund, maar champignon en broccoli. Het lijkt wel of er steeds meer mensen vegetariër zijn. Waarom is vegetarisch eten zo populair? Ik zocht het voor je uit en zet 10 voordelen voor je op een rijtje.

Wist je dat in Nederland elke dag 1,5 miljoen dieren worden geslacht? Dat zijn gemiddeld 1000 dieren per minuut!

1. Kleinere kans op ziekte
Plantaardige voeding bevat bijna geen cholesterol en weinig verzadigde vetten. Door (meer) plantaardig te eten, verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en diverse andere ziekten. En wist je dat vlees hormonen bevat? Jouw eigen hormoonhuishouding kan door het eten van vlees verstoord raken. Dat heeft ook weer invloed op je gezondheid.

2. Minder kans dat antibiotica niet werkt
Dieren in de vee-industrie krijgen veel antibiotica om ziekten te voorkomen. Hierdoor raken steeds meer ziekteverwekkende bacteriën resistent. Wat dat inhoudt? Deze bacteriën raken immuun voor de antibiotica. Het werkt niet meer. Door het eten van dit vlees, krijg je ook die resistente bacteriën binnen. Ben je ziek en krijg je antibiotica, dan kan het zijn dat het hierdoor niet werkt en dat je niet beter wordt. Gevaarlijk!

3. Kleinere kans op besmettelijke dierziekten
Geregeld duiken er besmettelijke dierziekten op. Dat heeft niet alleen als gevolg dat er miljoenen dieren geruimd moeten worden. Een deel van deze ziekten is ook gevaarlijk voor mensen, zoals Q-koorts en BSE (gekke koeienziekte).

4. Minder dierenleed
Van de vee-industrie naar  je bord. We denken liever niet na over wat daartussen gebeurt: de slacht. In Nederland worden elke dag 1,5 miljoen dieren gedood. Vaak na een veel te kort en ellendig leven. Dat zijn gemiddeld 1000 dieren per minuut! En al die 1,5 miljoen dieren ervaren angst en pijn.

De hoeveelheid voeding die dieren nodig hebben zodat 1 persoon vlees kan eten, is genoeg om 20 vegetariërs te voeden!

5. Minder overbevissing
De oceanen raken leger en leger. Op dit moment wordt 80% van de geconsumeerde vissoorten met uitsterven bedreigd. Als we zo doorgaan, zit de zee straks gewoon zonder vis! Vegetariërs eten geen vis. Toch ken je vast wel iemand die vegetarisch eet, maar wel af en toe een visje mee prikt. Leuk weetje: dit worden pescotariërs genoemd.

6. Meer voedsel voor mensen
Wist je dat voor één varken 9 kilo voer nodig is? En voor één kilo rund is dit zelfs 25 kilo!  De hoeveelheid voeding die dieren nodig hebben zodat 1 persoon vlees kan eten, is genoeg om 20 vegetariërs te voeden! En op deze akkers waar het voer vandaan komt, hadden ook gewassen kunnen groeien die wij als mensen kunnen eten. Schrijnend is ook dat veel van die akkers in arme gebieden staan. Mensen hebben daar vaak al niet veel eten. Door vlees te laten staan, voorkom je honger in deze gebieden.

7. Minder uitstoot van broeikasgassen
De veehouderij draagt wereldwijd voor 14,5% bij aan de uitstoot van broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. Dit is net zo veel als al het transport bij elkaar! Eén koe stoot jaarlijks de hoeveelheid broeikasgassen uit van 4,5 auto’s. Eén koe staat zelfs gelijk aan 70.000 km rijden! Elke koe minder maakt dus al een groot verschil.

8. Bossen worden minder gekapt
Voor veevoer worden kilometers tropisch regenwoud gekapt om plaats te maken voor sojaplantages. Het gevolg is dat diersoorten verdwijnen en het land verpest wordt door erosie. En het gaat niet om kleine stukken grond, maar om miljoenen hectares die onherstelbaar beschadigd worden.

9. Minder milieuvervuiling
De grootste milieuvervuilers zijn de pesticiden die gebruikt worden bij veevoerproductie. Daarnaast produceren de 570 miljoen dieren die jaarlijks in Nederland worden gehouden samen grote hoeveelheden fijnstof en ruim 78 miljard kilo mest. Deze enorme hoop mest zorgt ervoor dat het Nederlandse landschap verzuurt. Gevolg is dat veel planten- en insectensoorten verdwijnen.

10. Minder waterverbruik
De productie van vlees kost veel meer water dan de productie van plantaardige voeding. Zo vereist de productie van één kilo rundvlees in totaal 15.000 liter water, één kilo varkensvlees 6.000 liter en één kilo kip 4.300 liter. De zoetwatervoorraad wordt steeds kleiner, en daarmee ook de hoeveelheid drinkwater. En wat is er belangrijker: dat iedereen voldoende water kan drinken, of dat heel Nederland dagelijks vlees kan eten?

Een combinatie van granen en peulvruchten is een goede vleesvervanger.

Moet je nu ineens stoppen met vlees?

Je kan heel goed leven zonder vlees. Door gevarieerd te eten en voldoende ei, granen en peulvruchten in je voeding te verwerken, krijg je alle eiwitten binnen die je nodig hebt. Moet je nu ineens overstappen op vegetarische voeding? Nee, dat hoeft niet. Alle beetjes helpen. Als je vanaf nu twee dagen in de week vegetarisch eet, maak je al een groot verschil.

Bevalt plantaardige voeding je goed? Ga dan naar drie of vier vega-dagen per week, of wordt vegetariër. Laat het wel je eigen keus zijn. Eet je al vegetarisch? Geweldig, misschien kan je ook anderen inspireren! Zelf eet ik ook 2 dagen in de week vegetarisch. Let wel op als je kant en klare vega-producten koopt hier kunnen verborgen suikers in zitten. Zie mijn vorige column.

Afvallen als vegetariër

Wist je dat vegetariërs makkelijker afvallen? Dit komt doordat een vegetarisch menu meer vezels en minder vet bevat dan een niet-vegetarisch menu. Vezels zijn belangrijk voor je spijsvertering en ze geven een vol gevoel.

Als afsluiter nog een heerlijke vegetarische spread. Lekker voor op een toastje bij de kerstborrel!

Komkommer-amandelspread
Deze spread is romig van de amandelen, maar ook verfrissend dankzij de komkommer. Als je het eenmaal hebt geproefd….

Ingrediënten

  • Komkommer, geschild en geraspt
  • Ongezouten witte amandelen, twee uur geweekt in water
  • Knoflook
  • Olijfolie
  • Oregano
  • Citroensap
  • Verse dille, gesneden
  • Zout en peper

Bereiding

  • Leg de komkommerrasp in een zeef en druk zoveel mogelijk vocht eruit. Dep eventueel af met keukenpapier.
  • Doe de helft van de komkommer in de keukenmachine. Voeg de overige ingrediënten, behalve de dille, toe naar smaak en pureer tot een fijne spread.
  • Ten slotte roer je de rest van de komkommer en de dille erdoor.

Smakelijk!!

Cure4Life

Cure4Life pakt de oorzaak aan en niet de symptomen van overgewicht. “Daarom ben ik mijn eigen Cure4Life vestiging begonnen en kijk er naar uit om samen met u de oorzaak van overgewicht aan te pakken!” Je kunt vrijblijvend informatief een consult aanvragen. Voor meer informatie www.cure4life.eu, of neem contact op met Dimphy via dhermans@cure4life.nl of Facebookpagina Cure4Life Nederweert.

Advertentie

22 Reacties

  1. In de Nederlandse veehouderij wordt minder antibiotica gebruikt dan in de humane geneeskunde. Daarnaast zijn er strenge regels als dieren toch behandeld zijn voor wat betreft het gebruik van producten van dieren, eieren of melk bijvoorbeeld, of voor het consumeren van het vlees als er toch antibiotica is gebruikt. Bovendien wordt in de veehouderij beter gelet op het afmaken van een kuur als in de humane sector, iets wat resistentie kan bevorderen.

    • Blijven er nog 9 voordelen over

  2. Vraagje het klinkt allemaal erg goed maar als iedereen geen vlees meer eet…Wat gebeurt er dan met de dieren die ervoor gefokt worden? Moet je die los laten lopen? Die worden dan alsnog geslacht maar dan alleen voor niets lijkt me. En de boeren die gaan failliet. Hoe moet het dan met hun?

    • Dat zullen zij anders zien. Als je geen dieren meer houdt, hoef je niks meer te slachten. Als je dus stopt met de fokkerij, houdt het vanzelf op. Een soort sterfhuisconstructie. De gehouden dieren ineens zomaar loslaten in de vrije natuur gaat fout. Vergelijk het met een hond of kat die jarenlang op een flatje 3 hoog heeft gezeten. Als je die ineens de straat op jaagt, verpietert het beestje.
      Wat betreft het failliet gaan, ze kunnen “natuurlijk” omschakelen naar plantaardige landbouw, moeten ze wel de grond ervoor hebben. Dat wordt dan vaak als argument gebruikt.

  3. Wat en hoe iedereen eet moeten ze zelf weten…maar waar groeien tarwe, komkommers, aardappels van? Niet van lucht en water…ook hier hebt je grond, mest enz. voor nodig.
    Nederland is een van de beste landen als het gaat om voedselveiligheid/dierenwelzijn/natuurbeschermende maatregelen enz. Als men de nederlandse boer en tuinders niet meer gaan waarderen zullen er de komende 10 jaar veel verdwijnen…met als gevolg: voedsel uit de oostbloklanden, Azië enz….en daar nemen ze het niet zo nou met Antibiotica, Dierenwelzijn, Milieu, voedselveiligheid enz.enz. Aan u de keus!!

  4. Ongelooflijk dat je je zo als ondernemer profileert over de rug van een andere beroepsgroep, en dat ook nog in Nederweert . Argumenten die bol staan van hele en halve onwaarheden. Maar ja dat krijg je als klakkeloos overschrijft wat er zo op internet te vinden is. Valse start zou ik zeggen.

  5. Ik had in mijn eerste reactie natuurlijk nog veel meer kunnen schrijven, maar heb het bij 1 punt gehouden. Ik wil wel nog een ander punt aandragen.
    In de humane voedingssector blijven veel bijproducten over. Producten die het gevolg zijn van een bewerking die men aan basisproducten geeft om er iets van te maken met meer smaak, of een andere smaak.
    Bijvoorbeeld: bier. Men gebruikt wat granen, een beetje hop, soms nog wat andere producten voor de smaakjesbieren, en men krijgt het heerlijke gerstenat. Persoonlijk ben ik er overigens niet zo’n fan van, maar dat terzijde. Daar blijft een product over dat men bierbostel noemt. Dit is een zeer smakelijk veevoer waar dieren van kunnen groeien of koeien melk van kunnen geven. Als men dit niet aan de dieren zou kunnen voeren, dan zou men het moeten afvoeren naar de afvalsector. Dat kost geld en is minder voor het milieu.

  6. Goede samenvatting van de voordelen van minder of geen vlees eten. Al roept dat natuurlijk wel wat weerstand op in een gemeente met veel veeboeren als Nederweert, zoals ook blijkt uit bovenstaande reacties. Gelukkig worden steeds meer mensen zich er van bewust dat doorgaan met vleesconsumptie en intensieve veehouderij op de huidige manier niet de toekomst is.

  7. Beste Fonds
    De reacties van de vlees sector is altijd zoals hier boven.
    Voelen zich altijd aangevallen bij een andere visie , nieuwe manier van consumeren

  8. Gaat lekker gourmetten met kerst 😀

    Er zijn onderzoeken die inderdaad menen dat het beter is voor het milieu.
    Maar er zijn net zoveel onderzoeken die bewijzen dat het zeker niet zo is.

    Ook betreft gezondheid, wij zijn alles eters.
    Ja sorry vegetariers die nu roepen dat het niet zo is, ja dat zijn we wel.
    Dat er vaak teveel aan vlees gegeten word is een andere discussie, maar vlees hebben we in mate zeker nodig en nee dat is niet te vervangen door plantjes.

    Antibiotica verhaal kan ook de prullenbak in als je kiest voor Nederlands vlees.

    • Kun je eens een paar links posten naar wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat geen vlees eten zeker niet beter is voor het milieu? En dan bedoel ik dus niet onderzoeken gesponsord door de vleesindustrie.

      Vlees is wel degelijk te vervangen door plantaardig voedsel, getuige de duizenden vegetariërs en veganisten op deze wereld die geen gezondheidsklachten ondervinden van hun levensstijl.
      Alleen veganisten (die geen enkel dierlijk product eten) kunnen eventueel een te kort aan bepaalde vitamines krijgen maar dat is met voedingssupplementen makkelijk op te lossen.

      Elk gebruik van antibiotica brengt het risico van resistentie met zich mee. Ook in Nederland wordt te veel antibiotica gebruikt in de vleesindustrie. Dat doet men ter voorkoming van ziektes die makkelijker ontstaan omdat dieren met te veel in een stal zitten.

      Gourmetten met Kerst is trouwens een goed idee. Dat kan ook zonder vlees.

    • Er zit zelfs antibiotica in het drinkwater van kippen, dus hoezo in het Nederlandse vlees geen antibiotica .A.M

    • Dat zit er helemaal niet.
      Laat je niet zo opnaaien door je vega vriendjes.

      Er word niet preventief antibiotica gegeven. Alleen als de kippen ziek zijn.
      En dan is er een wachttijd, zoals bij alle dieren die geslacht worden en medicijnen hebben gehad.

      http://www.kipinnederland.nl/antibiotica-en-kip/

    • Dat is een website van de Nederlandse vereniging van pluimveevlees producerende bedrijven.
      Niet raar dus dat die een positief beeld schetsen over antibiotica in kippenvlees.
      Gewoon even op internet zoeken op “antibiotica in kip” dan vind je genoeg informatie van betrouwbare bronnen en heus niet alleen maar van vega vriendjes.

    • Ja Frank zo werkt dat. Ff op internet zoeken en alles wat je vind is waar.
      (Zeker als je dd zoekterm hanteert die jij aanreikt). Geloof je dat nu zelf? Nee natuurlijk geloof je dat niet zelf en probeer je op een slinkse manier jouw “waarheid” als de enige echte te etaleren. Voor degene die echt willen weten hoe het zit, Ga naar de site van de overheid (RVO.NL) typ antibiotica en je vind alle regels waar men zich aan houdt in nl.

  9. Volgens mij kan Doospelnaar slecht tegen kritiek op de veehouderij. Dat was me al eens eerder opgevallen.
    Ik etaleer geen waarheid. Het enige dat ik zeg is dat er genoeg betrouwbare informatie is te vinden.

    • Inderdaad betrouwbare informatie die ik je al aanreikte maar jij dan weer niets vind. Zoals doospelaar je gaf naar jij ook niets van wilt weten.
      Dus duidelijk zelf niet tegen kritiek kan.

    • Als ik een auto wil kopen dan ga ik niet op de website van de autofabrikant kijken of die auto betrouwbaar is. Jij en doospelnaar sturen mij de link naar de website van de autofabrikant. Ik kijk liever op de site van een onafhankelijke partij die auto’s test.

    • Ik heb geen moeite met kritiek maar wel met het bewust stelselmatig zwart maken van ondernemers zonder dat daar juiste info aan ten grondslag ligt. Dat je niet open staat voor juiste info blijkt we uit je reactie. Doe eens de moeite om te kijken wat je wordt aangereikt. RVO is een site van de overheid en dus onafhankelijk.

    • Gezien de conclusies die je trekt denk ik dat jij wel degelijk moeite hebt met kritiek op de veehouderij.

      Kun je mij uitleggen op welke manier ik stelselmatig ondernemers zwart maak?

      Wat juiste informatie is, is een kwestie van interpretatie en mening.
      Als je verder kijkt dan alleen de door jou genoemde websites, dan zul je zien dan de meningen nogal verschillen over wat juiste informatie is m.b.t dit antibiotica in kippenvlees.
      RVO is inderdaad een site van de overheid die vertelt hoe het zou moeten, wat de regels zijn. Dat wil nog niet zeggen dat ook iedereen braaf die regels opvolgt.
      Bovendien wil het feit dat de RVO site van de overheid is nog niet zeggen dat ze daarom onafhankelijk is.
      Als je wil weten hoe hard er bij jou in de straat gereden wordt, ga je dan op de verkeersborden kijken wat de maximumsnelheid is of ga je dan meten?
      Ik denk dat in die vergelijking de kern zit van het verschil tussen jouw en mijn benadering van dit onderwerp.

  10. Zoals e waard is vertrouwd hij zijn gasten !

    • En als het kalf verdronken is dempt men de put


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58

Advertentie