Skip to content

Ben jij weleens jaloers?

Redactie
7 september 2017 | 11:00

Advertentie

Ik wel. Ik zou willen dat het niet zo was maar toch gebeurt het zo nu en dan. Jaloezie heeft te maken met bezitterigheid. Je wilt iets hebben wat een ander (ook) heeft. Jaloezie draagt niet bij aan levensblijheid. Ik zou eerder zeggen dat het een bittere smaak heeft. Hoe je ermee omgaat maakt uiteindelijk het verschil.

Wat is jaloezie?
Jaloezie is eigenlijk niets anders dan jouw product van alle vergelijkingen die je maakt. Als je niet oplet leef je continue in competitie met jezelf. Jaloezie is iets wat we onszelf aangeleerd hebben. Zonder dat we ons daarvan bewust waren. We beginnen al vroeg in onze kind-jaren met vergelijken. Op de kleuterschool tekenen en kliederen we er nog vrolijk op los. Trots presenteren we de tekening die we gemaakt hebben totdat iemand je vraagt: ‘Wat heb jij getekend?’ Met een stralend gezicht vertel je over de vis die je getekend hebt die in het water zwemt. ‘Maar water is toch niet groen! Water maak je altijd blauw! Kijk maar eens naar de tekening van Remon.’ En weg is je tekenplezier!

We leren over goed, over fout. Over mooier, over beter, over sterker. Er lijkt altijd wel weer een overtreffende trap te zijn. Zijn auto is mooier. Zij is slanker. Hij heeft een groter huis. Zij haalt hogere cijfers. En ga zo maar door. Het lijkt soms wel of mensen er hun bestaansrecht aan afmeten. Kun je ook blij zijn voor wat een ander heeft of kan zonder een stekend gevoel in je lijf te hebben?

Jaloerse mensen leven niet in het hier-en-nu. Ze zijn in gedachten bezig met iets wat ze missen. Merk je bij jezelf op dat er enige sprake is van jaloezie, leer er dan iets van in plaats van in die jaloezie rond te blijven dwalen. Stap uit de gedachte door in het hier-en-nu te komen. Technieken hiervoor leer je in een training Mindfulness. Jaloezie krijgt steeds minder kans de kop op te steken als je regelmatig stilstaat bij je zegeningen. Dingen, vaak alledaagse dingen, waarvoor je je dankbaarheid kunt uiten.

Mindful Moment – Tekenen

Iedereen kan tekenen. Op facebook zag ik een teken-vierdaagse voorbijkomen. Sinds afgelopen maandag ontvang ik 4 dagen lang een kort filmpje in mijn mailbox waarop Bas Bakker van de Betekenaar je uitnodigt te gaan tekenen. Hartstikke leuk, ineens merkte ik dat ik (weer) kon tekenen. Hij vertelt hoe ons brein gewend is naar het geheel te kijken en niet naar de individuele vormen waardoor we denken dat we een plaatje niet kunnen tekenen. Dat we denken dat een tekening mooi moet zijn terwijl het in wezen een vorm van communicatie is. Durf jij te tekenen? Wat gebeurt er als je samen met anderen gaat tekenen? Ga je dan vergelijken? Ga je je verontschuldigen? Voel je jaloezie? Een mooie manier om in het hier-en-nu bezig te zijn.

Agenda
Week 37 afwezig i.v.m. bijscholing

21 september workshop intuïtief schrijven.
28 september terugkom-moment Mindfulness
Oktober/november start nieuwe groepstraining Mindfulness

– Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie