Skip to content

Zelf eet ik mijn noten als tussendoortje…

Redactie
6 mei 2017 | 11:00

Advertentie

Ongebrande noten zijn gezond maar waarom dan wel? Ze bevatten veel onverzadigde gezonde vetten maar ook eiwitten in geconcentreerde vorm. Deze zijn belangrijke bouwstenen voor ons lichaam en onmisbaar voor de hormoonhuishouding en je valt er zelfs van af! Noten hebben een lage glycemische index (langzame koolhydraten) en bevatten vrijwel alle mineralen, een aantal vitamines zoals A, B1, B3, C en E en diverse anti-oxidanten. De 7 gezondste noten: walnoten, amandelen, pecannoten, hazelnoten, paranoten, macademianoten en pistachenoten. Eet noten altijd rauw (ongebrand of verhit tot max. 40 graden), ongezouten/ niet gekruid en week ze bij voorkeur 8 uur in water voor gebruik. Eet noten wel met mate, ze werken namelijk verzurend.

Walnoten
Walnoten bevatten veel omega-3-vetzuren waaronder alfa-linoleenzuur. Dragen bij tot een normaal behoud van cholesterol en verbeterd de elasticiteit van bloedvaten. Walnoten kun je gewoon eten of in een mix. Ook heerlijk bij een salade of een kaasschotel.

Amandelen
Amandelen bevatten veel vitamine E. Het is belangrijk vitamine E via de voeding binnen te krijgen, omdat het lichaam natuurlijke vitamine E beter opneemt. Amandelen bevatten daarnaast veel magnesium, fosfor en vitamine B2. Witte amandelen zijn geblancheerd waardoor de bruine schil verdwijnt. Hiermee verdwijnt ook de vitamine E.

Pecannoten
Pecannoten bevatten veel vet en in verhouding weinig eiwitten en verzadigde vetten. Daarnaast zit de pecannoot vol met vitamine B en zink. Vitamine B1 is onder ander nodig voor het omzetten van glucose in energie. Pecannoten eet je puur of je verwerkt ze in gerechten. Erg bekend is de pecannoten taart.

Hazelnoten
Hazelnoten bevatten veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 6), vitamine E en foliumzuur. Daarnaast bevatten ze het aminozuur arginine. Arginine is betrokken bij veel stofwisselingsprocessen. Je kan ze eten als tussendoortje of in een notenmix of salade.

Paranoten
De paranoot bevat veel vet, weinig koolhydraten en veel selenium. Selenium ondersteunt een optimale werking van vitamine E. Paranoten zijn zelf een bron van vitamine E en fosfor. De paranoot kan een positief effect hebben op ons imuunsysteem, het ondersteunt de schilklierwerking, is een sterkte anti-oxidant en zorgt voor meer energie en sterkere botten. Eet niet te veel paranoten, 3 paranoten per dag is ideaal.

Macadamianoten
Macadamianoten bevatten het meeste aan onverzadigde vetten. Dit zijn voornamelijk enkelvoudig onverzadigde vetten die te vergelijken zijn met het vetzuur in olijfolie. Ze zijn bovendien rijk aan vitamine B1 en bevatten daarnaast ook de mineralen magnesium, fosfor, ijzer, zink en calcium.

Pistachenoten
Pistachenoten hebben een hoog enkelvoudig onverzadigd vetgehalte en een hoog eiwitgehalte. Verder bevatten pistachenoten vezels, vitamine C en E en mineralen zoals kalium, mangaan, magnesium, fosfor en calcium.

Zelf eet ik mijn noten als tussendoortje of lekker in mijn yoghurt ontbijt: Een kommetje volle yoghurt met wat hazelnoten en/of amandelen met een eetlepel chiazaad, stukjes appel en een theelepel ceylon kaneel.

Cure4Life

Cure4Life pakt de oorzaak aan en niet de symptomen van overgewicht. “Daarom ben ik mijn eigen Cure4Life vestiging begonnen en kijk er naar uit om samen met u de oorzaak van overgewicht aan te pakken!” Je kunt vrijblijvend informatief een consult aanvragen. Voor meer informatie www.cure4life.eu, of neem contact op met Dimphy via dhermans@cure4life.nl of Facebookpagina Cure4Life Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie