Skip to content

Op weg naar een leven in aandacht

Redactie
17 november 2016 | 11:00

Advertentie

Lisette-Poell-MindfulnessJe kunt er nog zoveel over schrijven maar uiteindelijk is het je eigen ervaring die pas echt indruk maakt. Een cursist vertelde me een paar weken geleden dat een leven in aandacht heel vermoeiend kan zijn. Is dat wel zo? Is leven in aandacht vermoeiend? Het ligt er maar net aan wat je aandacht geeft en hoe je aandacht geeft. Hij had een week lang de oefening gedaan om een routinematige bezigheid met meer aandacht uit te voeren.

Het lukt me gewoon niet
“Ik kan er niet steeds met mijn aandacht bijzijn”. Hij vertelde dat hij dit hartstikke vermoeiend vond. Tijdens de oefenweek had hij ervoor gekozen de weg van thuis naar zijn werk met meer aandacht af te leggen.

Het verstand kan je zintuigen niet bijhouden
Naarmate we in gesprek zijn beseft hij dat de vermoeidheid ontstond omdat hij aan alles wat hij waarnam woorden gaf en in ging delen naar functie, of leuk, mooi, lelijk etc. Geen wonder dat hij dit niet volhield. Een mooi voorbeeld waarbij vele facetten van Mindfulness samenkomen. Al zou je lopend die weg afleggen, dan kun je amper met woorden bijhouden wat er allemaal waar te nemen is. Een oefening in in- en uitzoomen.

Mindful Moment
Leren kijken zonder te benoemen is ook een oefening in Mindfulness. In plaats van naar je omgeving te kijken en alles tot in detail in woorden te willen vangen en naar functie te willen indelen nodig ik je uit om alleen maar naar het geheel te kijken. Een boom bestaat dan niet meer uit een stam met takken en bladeren maar is één geheel van kleuren. Een stapje verder is dat die kleurenpracht één geheel vormt met je totale beeld. Ook in de schilderkunst zie je mooie voorbeelden van in- en uitzoomen. Dat is bijvoorbeeld de stroming van pointillisme die ook in sommige werken door Vincent van Gogh werd toegepast. Als je inzoomt dan zie je allemaal gekleurde punten en als je uitzoomt zie je het grote beeld.

Agenda

  • 18 en 25 november inloopochtend tussen 10:00 uur en 12:00 uur bij Ontmoetingsplek Gunnerij de Kiep-Inn in Nederweert, Kerkstraat 18
  • 30 november Workshop intuïtief schrijven – informatie
  • 12 januari Start nieuwe groep Mindfulness – informatie

 – Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00
Kermismis-tijdens-Weert-Kermis-2023-met-Deken-Franken-Johan-Horst-13
Ga jij ook naar de kermis?
21 september 2024 | 11:00

Advertentie