Site pictogram Nederweert24

Hoor je jezelf weleens praten?

Lisette-Poell-MindfulnessPraat je dan vanuit rust of merk je dat je afgedwaald bent? Of misschien struikel je over woorden. Het is lang niet altijd makkelijk om de juiste woorden te vinden en over te brengen wat je werkelijk wilt zeggen. Niet begrepen worden kan heel pijnlijk zijn, dat kom ik regelmatig tegen in mijn praktijk en ik ken het ook vanuit eigen ervaring en het proces dat ik daarin doorlopen heb. Langzamer spreken kan je helpen, net zoals even (adem)pauze nemen tussen de zinnen. Als je jezelf hoort praten dan hoor je of de woorden die je gebruikt, voor jou kloppen. Ik noem het ook weleens luisteren naar de stilte tussen de woorden.

Sommige mensen zijn niet meer te volgen
Als je hoofd behoorlijk vol zit zul je merken dat je over je woorden struikelt. Daarentegen zijn er ook mensen die daardoor juist stilvallen. Je kunt het tempo waarin gedachten opkomen nu eenmaal niet bijhouden met woorden.

Zelfs tijdens het vertellen kan je hoofd steeds voller raken. Het moment waarop iemand iets begint te vertellen en er zoveel zaken bijhaalt die niets met het oorspronkelijke verhaal te maken hebben, verlies je je aandacht omdat je gedachten zijn gaan dwalen. En soms komt het voor dat de verteller niet eens meer weet wat hij eigenlijk wilde vertellen omdat hij zichzelf helemaal kwijtgeraakt is in zijn gedachten.

Mindful Moment 1 minuut stil zijn
Een kleine oefening die ik zelf regelmatig doe is de stilteoefening van 1 minuut. Je kunt hem makkelijk in je dagelijkse routine opnemen. Een oefening die prettig is om te doen op het moment dat ik klaar ben met iets en voordat ik met iets anders begin. Ik laat daarmee alles los waarmee ik bezig ben geweest voordat ik met iets nieuws begin.

Je doet dit als volgt. Zit rechtop met je voeten naast elkaar plat op de grond en je handen losjes in je schoot. Als je wilt kun je je ogen sluiten. Word je gewaar van je ademhaling, zonder er iets aan te veranderen.  Richt dan je zintuigen naar buiten op bijvoorbeeld, geluid, geur, smaak, gevoel of beeld. Op die manier zet je de gedachtestroom in je hoofd uit en kom je direct in het hier-en-nu.

Ontmoetingsplek Gunnerij de Kiep-Inn
Er is me gevraagd om op een vrijdagochtend in de Kiep-Inn iets te komen vertellen over Mindfulness. Leuk! De data zijn al geprikt namelijk 18 en 25 november.

 – Lisette –

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe Mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist/trainer. Naast (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl  en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Mobiele versie afsluiten