Skip to content

Verbale stoten

Redactie
4 juni 2016 | 20:00

Advertentie

ruben WeekersHij sloeg ze allemaal neer, stuk voor stuk. Als een zwierende ballerina danste hij de ring door, sporadisch hoekte hij op de voorgevel van de tegenstander. De pechvogel van dienst leed veel tijdens het gevecht, als tegenstander van Ali weet je namelijk dat je zowel verbaal van te voren als non-verbaal in de ring ingemaakt wordt. Helaas bestaat Muhammad Ali en zijn legendarische gevechten niet meer, hij stierf vanochtend op 74 jarige leeftijd aan de gevolgen van een leven lang vechten. Vechten binnen én buiten de ring.

Cassius Clay, zijn oorspronkelijke naam, was al sinds het prille begin in de ring een dominant baasje. Voor iedere partij verkondigde hij aan iedereen die het weten wilde dat hij zou gaan winnen. Hij sprak alsof hij betaald kreeg per woord; zinnen vol levendige metaforen, vergelijkingen en superlatieven versterkten zijn imago als onoverwinnelijke meester in de ring. Gaandeweg groeide hij uit tot de mondige vechter die hij tot het eind bleef. Niemand zou deze geweldenaar een strobreed in de weg leggen. Met teksten zoals ‘’If you ever dream of beating you’d better wake up and apologize’’ en ‘’Never put your money against Cassius Clay, for you will never have a lucky day’’ zorgde hij altijd voor zijn geliefde provocatie bij de tegenpartij.

Een typerende anekdote van Ali is toen hij Olympisch goud won in Rome. De gouden medaille was echter niet lang in zijn bezit, Ali smeet deze al snel in de Ohio River nadat hij in een restaurant geweigerd was vanwege z’n huidskleur. Sedert groeide hij uit tot dé zwarte protestant die zich door niemand de mond liet snoeren. Politieke teksten die keihard onderbouwd werden door een paar vuisten waren Ali’s handelsmerk, een ware aanvoerder in de strijd naar gelijke rechten.

Toch bleek ook de grote Ali niet opgewassen tegen een leven lang stoten opvangen met je oogkassen. Parkinson bleek zijn lichaam’s antwoord. Terwijl hij nog iedereen enerverend te woord stond, begaf zijn lichaam het stukje bij beetje. De ooit zo fanatieke strijder tegen rassenscheiding sleet zijn laatste dagen in een rolstoel, langzaam veranderde hij in een oude man. Een man die weliswaar nog altijd verbale stoten uitdeelde, helaas niet meer ondertussen door de ring dansend.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie