Skip to content

Het 1e basisprincipe van Mindfulness

Redactie
9 maart 2016 | 17:00

Advertentie

Hert weerspiegeling in water Rolf van der Veght “Niet oordelen” is het eerste principe dat deel uitmaakt van de basisinstelling van Mindfulness. Makkelijker gezegd dan gedaan zo blijkt telkens weer tijdens de trainingen. Wees eens eerlijk tegen jezelf. Hoe snel heb je een mening klaar over iets of iemand? Daarin worden we van jongs af aan al getraind. We leren over goed en fout, mooi en lelijk, lekker en vies, etc. Hoe bepalend is iemands mening voor jou? Hoe was dat vroeger bij jou thuis? Hoe gingen je ouders daarmee om? Iemand die zijn mening al klaar heeft staat niet snel open voor andere ervaringen. Armand had ooit een grote hit met het nummer, ‘Ben ik te min’.

Een hert dat aan de bosrand staat en een vlakte over wilt steken zal eerst de omgeving met zijn zintuigen verkennen alvorens het de stap waagt. Het beoordeelt de situatie op dat moment. Als ik naar de foto kijk die Rolf van der Vegt heeft gemaakt ga ik dan beschrijven of heb ik al een oordeel? Mijn eerste reactie was ‘Wow, wat een prachtige foto’, een oordeel dus. Toen ging ik de foto pas beter bekijken en ondersteboven draaien.

Beschrijven of oordelen?
Dat beschrijven niet hetzelfde is als oordelen ervaren de cursisten al tijdens de eerste bijeenkomst. Vanaf het begin van de cursus word je gevraagd een open houding aan te nemen, vriendelijk te zijn en je mening nog even uit te stellen. Op die manier leer je uiteindelijk voorbij je grenzen te kijken. Je leert dan om beter waar te nemen doordat je jouw eigen vooroordelen en andere vormen van weerstand en belemmeringen gaat herkennen.

Mindful moment – oordelen versus beschrijven –
Daag jezelf uit om iets te beschrijven i.p.v. een oordeel te hebben. Klik hier voor de oefening.

Discipline
Meedoen aan een training Mindfulness, een programma dat gebaseerd is op 8 bijeenkomsten vergt enige discipline. Het is ook een kwestie van jezelf gunnen. Deelnemers vinden het in het begin vaak lastig om elke dag tijd vrij te maken en de oefeningen te doen. Echter als je geen tijd vrijmaakt komt die er simpelweg niet. Laatst gaf ik aan een van de deelnemers een deurhanger mee met het advies dit dilemma aan de eettafel te bespreken. ‘Ze mogen je alleen storen als het huis in de fik staat!’, zei ik tegen haar. Dat advies nam ze mee naar huis, samen met de deurhanger. Het heeft geholpen vertelde ze me tijdens de volgende bijeenkomst. Hoe simpel kan het zijn. Hm.. ik realiseer me dat ik nieuwe deurhangers mag gaan kopen, ik heb ze allemaal weggegeven. Informatie vragen en aanmelden voor een nieuwe training mindfulness doe je hier.

In de rubriek ‘Mindfulness’ schrijft Lisette Poell over haar werk in de praktijk ‘Jij bent Oké’. Ze geeft tips hoe mindfulness te integreren is in het dagelijks leven. Lisette is gediplomeerd coach/counselor en Mindfulness Based Cognitive Therapist / trainer. Naast de (digitale) coaching geeft ze trainingen en workshops op het gebied van Mindfulness en intuïtief schrijven. Ze werkt vanuit verschillende locaties. Soms worden paarden ingezet of trekt ze met haar cliënten de natuur in. Nieuwsgierig geworden? Kijk op de website www.jijbentoke.nl en ook op Facebook en LinkedIn. Heb je een vraag of opmerking stuur dan een mail.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie