Skip to content

Terug naar de basis

Redactie
16 januari 2016 | 20:20

Advertentie

Ruben Weekers NederweertGeheel in het perspectief van dit geliefde dorpsmedium, een gepaste lofzang over ‘onze’ fijne gemeente. Want, vooral na een periode van afwezigheid, merk je pas dat de liefde voor onze kleine, conservatieve sekte toch wel diep zit. Nederweert is als het gehandicapte zusje dat nog altijd in je kelder woont, stiekem hou je toch wel van d’r.

Waarom dan? Wat maakt deze opgeblazen kolonie van veehouderijen tot zoiets heimwee-opwekkends? Waar dankt Nederweert haar uitzonderlijke charme aan? Volgens mij zit het hem in de kleine dingen. 
Rijdend door Nederweert na een langdurige afwezigheid is een verademing; in dit prachtige bekrompen nederzettinkje tref je meer bekenden per honderd meter dan ergens anders mogelijk is.

Verder zit het ‘m in de pure conversaties waar Nederweert een alleenrecht op heeft: nergens anders ter wereld hoor je minimaal een half uur lang aan wat er allemaal mis in Nederweert. Vastgeroeste barveteranen vertellen de dagelijkse misères uit het leven van een Nederweertenaar. Zij vertolken wekelijks om tien over half drie in het weekend de crises die Nederweert teisteren. Weliswaar met gepaste nuance en relativering, want als het allemaal daadwerkelijk zo slecht zou zijn, zouden ze allang zijn verhuist.
Maar dat doen er maar weinig, verhuizen, eens Nederweert altijd Nederweert. Je neemt namelijk geen afscheid van je roots. Zoals de zoetgevooisde stem van Borsato ooit zong: wat dat betreft bestaat afscheid nemen niet.

Nederweert zal in nationale context altijd de zwakste van de klas blijven. Hier in Nederweert weet je toch dat je een beetje achterloopt ten opzichte van de grote steden, geeft niet. Je blijft namelijk toch wel van d’r houden, Nederweert verlaat je niet. Behalve als je in Nederweert-eind woont, wegwezen daar.

Advertentie

2 Reacties

  1. Tja, daar ben ik het dus helemaal mee eens..
    Wat een leuk stukje en ” strait to THE point” ….

  2. “Het gehandicapte zusje dat nog altijd in je kelder woont”? Rare beeldspraak moet ik zeggen!
    Is er misschien zo een voorval in het verleden van schrijver van deze pennenvrucht, of zijn het lugubere fantasietjes die zich af en toe van hem meester maken?
    Nederweert komt er bekaait van af.

    Ik vraag me af waar Fransje het mee eens is, toch niet met een gehandicapt meisje in de kelder mag ik hopen?


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie