Skip to content

Fijnbesnaard

Redactie
18 april 2015 | 20:00

Advertentie

Ruben Weekers NederweertKrist Novoselic, Nate Mendel of John Paul Jones, waarschijnlijk heb je nog nooit van deze namen gehoord. Ze hebben dan ook niks met elkaar te maken, op één gemeenschappelijke factor na: ze zijn allen bassist. Allemaal speelden ze in de meest wereldberoemde bands: Nirvana, Foo Fighters en Led Zeppelin viel de eer ten deel om deze bassisten in hun wolfpack te hebben.
Voor deze bassisten nog geen fractie van de roem zoals andere bandleden die genoten, er restte hen alleen blaren en een knellende gitaarband. Daarom hierbij een ode aan de bassist.
Slechts weinigen horen de fijngevoelige tonen van de basgitaar tijdens een concert of muzieknummer. Verscholen achter een elektrische gitaar of drumstel is de bassist als een onzichtbare motor binnen een band. Zonder de lage tonen van een basgitaar zou menig muzikant de weg compleet kwijt raken. Het voorziet ieder nummer van het muzikale skelet dat het behoeft. Zonder de basgitaar was de muziek als een café zonder bier of een auto zonder stuur.

De onderschatte kracht van deze notenmeesters is essentieel voor alle gemaakte muziek. Tijdens ieder optreden is een bassist dé drijvende factor achter iedere groep. Vaak zijn het daarom relatief rustige muzikanten, versmolten met hun geliefde instrument. Zij, die de kunst van het minimale volkomen verstaan, staan verre van de roem en aanzien. Een gordijn van lang haar verhult een gezicht doordrongen van concentratie. Met een pure focus streven zij naar de klanken die alleen een kenner op waarde weet te schatten. Met lichtgebogen knieën kietelen zij hun edele instrument. Langzaam deinen ze mee. Door een superieure vingeracrobatiek brommen de snaren als een spinnende kater. Terwijl de rest van de band zichzelf verliest in publiek en adrenaline, staat de bassist nog altijd in een innige omhelzing met zijn enige liefde op het podium. Het zal hem een zorg zijn of ze in een garage of stadion spelen, zolang zijn viersnarige vriend maar aanwezig is.

Een oprechte bassist is een muzikant in zijn puurste vorm. Nooit zal hij de controle verliezen. De verantwoordelijkheid van het resultaat draagt hij met bravoure. De rode draad van een band bevindt zich daarom altijd op de basgitaar. Deze zorgt namelijk voor continuïteit en stabiliteit; factoren van cruciaal belang in de muziek. Daarom graag gepaste eer voor het onmisbare belang van deze grootmeesters: hun melodieuze leiding is hét muzikale cement tussen de klanken.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie