Skip to content

Column: Krachttraining met kennis

Redactie
9 mei 2014 | 19:27

Advertentie

Krachttraining met kennisBij het programmeren van een trainingssessie houdt men rekening met heel veel variabelen en een ervan is de volgorde van de oefeningen. Het kan van benen naar armen, maar ook alternating van agonist en antagonist. Een andere interessante variabele is ‘uitstralende’ vermoeidheid.

De belangrijkste oefening eerst?

Het onderzoek
In een recent onderzoek over krachttraining, deed een groep leg extension in vijf sets tot uitputting. Na een minuut rust werd de maximale vrijwillige contract vastgelegd van de elleboogflexoren zoals dat gebeurt met een bicepcurl. Na nogmaals twee minuten rust moesten de deelnemers 12 maximale contracties doen van de elleboogflexoren van 5 seconden met steeds 10 seconde rust tussen de herhalingen. Dit resultaat werd vergeleken met een andere groep die het ook deed, maar zonder de beentraining. Ze liepen gelijk op tot de achtste herhaling. Daarna begon de beengroep in kracht terug te lopen ten opzichte van de groep die geen beentraining ervoor had gedaan.

Het resultaat
Het resultaat is interessant, aangezien glycogeen, ATP en CP niet aangetast zijn door de beentraining. Wel is er in het hele lichaam een kleine toename van afvalstoffen zoals waterstof- en kaliumionen. De onderzoekers speculeren dat de aanwezigheid van deze afvalstoffen leiden tot het inhouden van het centraal zenuwstelsel. De andere optie volgens de onderzoekers is dat je na een flinke beentraining minder goed in staat bent om vermoeidheid te weerstaan. Het verklaart waarom de eerste acht herhalingen gelijk opliepen in kracht.

Conclusie
Armen die niet getraind worden kunnen toch vermoeid raken door beentraining, zo suggereert dit onderzoek. Het effect van de beentraining lijkt daarmee uit te stralen. Het kan een overweging zijn om de spiergroepen waar je extra aandacht voor hebt, daarom voor in de trainingssessie te programmeren.

Wil je graag echt krachttraining doen? Laat je dan informeren bij SportivaLife Nederweert 0495-460600 of kom langs aan de Hulsenweg 5a te Nederweert voor een rondleiding.

Advertentie

2 Reacties

  1. Wat een artikel…
    Denk dat de meeste nog geen idee hebben wat een maximale vrijwillige contractie is evenals flexoren, ATP en CP.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie