Skip to content

Light producten: zin en onzin

Redactie
5 december 2013 | 15:00

Advertentie

Sportivalife-nederweert-ColumnV2De laatste jaren is er een ware trend ontstaan als het gaat om ‘light’ producten. Nul procent vet, nul procent suiker, cholesterolverlagend… Hoe zit dat precies? Wanneer is iets nou eigenlijk light? Zijn die producten gezond? En heb je er iets aan? Een paar vragen en antwoorden om wat meer te weten te komen over de zin en onzin van lightproducten.

Wanneer is een product light?
Een product mag de term ‘light’ dragen als het tenminste 30% minder vet of suiker bevat dan het vergelijkbare ‘gewone’ product. Dit houdt echter niet altijd automatisch in dat er ook minder calorieën in het product zitten. Soms bevat een product inderdaad veel minder suiker, maar wordt om smaak te behouden juist meer vet toegevoegd. De term ‘light’ kan dus erg misleidend zijn. Lees daarom goed het etiket en vergelijk met een oorspronkelijk product. Bedenk ook dat lightproducten meestal ook minder verzadigend zijn waardoor je er meer van eet. Het effect zal dan dus minimaal zo niet verwaarloosbaar zijn.

Kunnen light producten een bijdrage leveren aan een gezondere voeding?
Ja en nee. Ten onrechte hebben lightproducten het imago zondermeer gezonder te zijn. Vergelijk ze maar eens met andere producten uit dezelfde groep. Denk bijvoorbeeld aan karnemelk in plaats van een light yoghurtdrank. De karnemelk is dan een beduidend betere, gezondere keuze. Ook gaat het vaak gaat om producten die niet nodig zijn voor een gezond voedingspatroon, zoals bijvoorbeeld chips, ijs, en frisdranken. Die zijn ook in een light versie verre van gezond. Sommige lightvarianten kunnen wel een bijdrage leveren zoals bijvoorbeeld lightkaas (20+ en 30+) als vervanging van gewone volvette (48+) kaas.

Light producten: zin en onzin

lightOnthoud dat een gezond voedingspatroon nog altijd bereikt wordt door gevarieerd te eten. Voldoende fruit, groente en brood, kleine porties, plantaardige vetten en twee keer per week (vette) vis. Jouw eigen voeding onder de loep nemen?

SportivaLife Nederweert is sinds 1 december gestart met het FOOD+ programma waar erkende voedingsconsulenten met BGN registratie jou kunnen helpen richting een gebalanceerd voedingspatroon. Laat je vrijblijvend informeren en kom langs aan de Hulsenweg 5a te Nederweert.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_22 Brandende kliko Hillenraad Weert-1
Door snel ingrijpen is erger voorkomen
22 september 2024 | 16:47
2024_09_22 Herdenking bevrijding Weert 80 jaar - Johan Horst-9
Weert werd bevrijd door het Britse Suffolk
22 september 2024 | 14:25
2024_09_22 Zonnebloem Nederweert beleeft 100 jaar in 1 dag 9
Een geweldige middag
22 september 2024 | 13:40
2Gevonden Voorwerpen Voor de badeendjes op de Schoorkuilen
‘Verloren’ in ons mooie buitengebied
22 september 2024 | 12:30

Advertentie