De raadsfractie van DUS Weert is blij dat hun verzoek voor een bijzondere raadsvergadering, interpellatiedebat genoemd, geagendeerd is voor komende donderdag 20 februari. Het verzoek komt na negatieve berichtgeving over het declaratiegedrag van het college van B&W.
Negatieve berichtgeving over het declaratiegedrag college Weert
Noodzaak voor debat
Volgens Piet Scholten, fractievoorzitter van DUS Weert, is er een sterke noodzaak voor transparantie in deze kwestie. ”De verontwaardiging en wantrouwen, die de berichtgeving heeft veroorzaakt, is begrijpelijk en wordt breed gedeeld, met name op social media. Scholten benadrukt dat een interpellatiedebat essentieel is om duidelijkheid te verschaffen.”
Ondersteuning van andere fracties
Inmiddels hebben zowel de CDA-fractie als de PvdA-fractie laten weten het verzoek van DUS Weert te ondersteunen. Het interpellatiedebat kan echter pas doorgaan als een meerderheid van de gemeenteraad daarmee instemt. DUS Weert, PvdA Weert en CDA Weert rekenen daarop gezien de publieke verontwaardiging en de noodzaak voor transparantie in deze vertrouwenscrisis. Het interpellatiedebat biedt de gemeenteraadsleden en het college de mogelijkheid van ‘hoor en wederhoor’ wat van belang is voordat er (eind-) conclusies getrokken kunnen worden.
Onderzoek
Naast het interpellatiedebat zal DUS Weert de declaraties van het college van B&W onder de loep nemen en hoe deze declaraties zich verhouden met landelijke en gemeentelijke regels (verordeningen). Ook is DUS Weert benieuwd naar hoe vastgestelde regels in andere gemeentes worden toegepast.
Eerste reactie fractie CDA
”De CDA fractie vindt een onderzoek naar de handelswijze van het college, in opdracht van ditzelfde college ongepast. Als er überhaupt al een onderzoek wordt ingesteld, dient dit een onderzoek te zijn door of in opdracht van de gemeenteraad. Wat de CDA fractie betreft hoeven eventuele resultaten van een onderzoek dan ook niet te worden afgewacht. De CDA fractie verwacht van het college dat het op 20 februari aanstaande, tijdens de extra raadsvergadering, verantwoording aflegt over de door hem ingediende declaraties.”
DUS Weert is verder geen voorstander van het door B&W aangekondigde onderzoek naar hun eigen declaratiegedrag. De uitkomst van het interpellatiedebat en de daaropvolgende beslissingen van de gemeenteraad zullen bepalen hoe een mogelijk onderzoek naar het declaratiegedrag wordt uitgevoerd. ”We willen benadrukken dat de gemeenteraad, als democratisch gekozen orgaan, de aangewezen instantie is om toezicht te houden op dergelijke onderzoeken en om ervoor te zorgen dat er geen belangenconflicten ontstaan.”
1 Reactie
Je hebt een voorbeeld functie als burgemeester en wethouders van Weert.
Gekozen op waarde en normen en vertrouwen door de mensen van Weert.
En dan het onderste uit de gemeentepot stelen is schandalig.
Als je weet dat er inwoners zijn die iedere cent moeten omdraaien.
Als ze een beetje respect hebben voor de Weerter bevolking dan pakken ze heel snel hun boeltje bijelkaar .
Het vertrouwen is geschaad .