DUS Weert heeft woensdag na aanleiding van de diverse berichten in de media over het declaratiegedrag van het College van B&W een verzoek ingediend tot het houden van een interpellatiedebat conform artikel 39.
Interpellatiedebat
Reactie DUS
”DUS Weert is nogal geschrokken door de berichtgeving die het vertrouwen van burgers in gemeentelijk bestuur en in het bijzonder
in het college van burgemeester en wethouders van Weert ernstig schaadt. Alvorens de fractie van DUS Weert inhoudelijk een oordeel kan geven wil zij hierover met het college in debat gaan. Een interpellatiedebat is daarvoor een geschikt instrument. Zeker ook omdat dit openbaar is en burgers het debat kunnen volgen. DUS Weert wil dit debat op zo’n kortmogelijke termijn laten plaatsvinden.”
De vragen die ondermeer aan de orde zullen komen zijn:
- Hoe reflecteert het College op haar eigen handelen?
- Wanneer er sprake is van teveel gedeclareerde bedragen is het college dan voornemens deze terug te storten in de gemeentekas?
- Heeft het College voldoende besef van haar handelen, met name richting ‘vertrouwen van burgers in de politiek’?
De intentie van DUS Weert is dat tijdens het interpellatiedebat het college van B&W uitleg kan geven over haar handelen en daarmee politieke verantwoordelijkheid kan afleggen aan de gemeenteraadsleden alsook aan de burgers.
Lees ook
De gemeente gaf op verzoek van L1 declaraties van de afgelopen jaren vrij op basis van de Wet Open Overheid (WOO).De berichtgeving en reacties in de lokale en landelijke media en op de sociale media liegen er niet om. “Wij zijn hier enorm van geschrokken. De algemene teneur zoals wij deze interpreteren is: ‘het klopt misschien wel, maar het deugt niet‘”, zo schrijven burgemeester en wethouders in een statement. “Ondanks dat het bericht van L1 feitelijke onjuistheden bevat, heeft de berichtgeving nogal wat losgemaakt.” Het college van B & W van Weert heeft daarom nu opdracht voor een onafhankelijk extern onderzoek gegeven.
Declaraties
Bestuurders van de gemeente Weert declareerden diverse kosten, waaronder VIP-tickets voor Bospop (€4.670), carnavalskleding (€804) en persoonlijke etenswaren. De gemeente rechtvaardigt deze uitgaven als ‘netwerkevenementen’ en functionele kosten. Emeritus hoogleraar Michiel de Vries bekritiseert deze praktijken en stelt dat de regels duidelijk aangeven dat dergelijke kosten uit de eigen onkostenvergoeding betaald moeten worden. Volgens hem getuigen de declaraties van een gebrekkig moreel kompas. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt dat politieke ambtsdragers soberheid moeten betrachten. Lees het hele verhaal op L1nieuws.
Er zijn nog geen reacties geplaatst