Skip to content

Raadpraat 59 – Kom over de brug!

Redactie
28 maart 2024 | 14:00

Advertentie

In deze raadpraat blikt D66 Nederweert met je terug op de raadsvergadering van 19 maart 2024.

Raadpraat

Het gesprek van de dag in Nederweert is het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om de twee geplande fiets- en voetgangersbruggen over de N275 bij de McDonald’s en het kanaal tussen St. Joseph en Budschop te schrappen.

Als D66 Nederweert zijn we altijd voorstander geweest van het verbeteren van de verkeersveiligheid voor fietsers en voetgangers. De fietsoversteek bij de McDonald’s hoort bij de drukste fietsroutes van Limburg en had vele jaren geleden al ongelijkvloers moeten worden. Er is jaren gewerkt aan het plan om de N275 en N266 aan te pakken, met veiligheid voor fietsers en voetgangers als een van de belangrijkste speerpunten. Een plan dat goed is onderzocht, met veel participatie van inwoners en belangengroepen en na een positief advies van de gemeenteraad in 2020 zelfs unaniem is aangenomen door Provinciale Staten.

Het plan van het college is onbegrijpelijk. Het is een rücksichtslose bezuiniging waarbij de fietsers en voetgangers het slachtoffer zijn. Vanuit het college kregen we te horen dat vooral de provincie niet wil bijdragen aan het financiële tekort en het college niet Nederweert alleen wil laten opdraaien voor het tekort. Daarom ben ik op vrijdag 15 maart zelf naar de provincie gegaan. Ik heb ingesproken bij de commissievergadering van Provinciale Staten en heb hen opgeroepen om deze botte bezuiniging te heroverwegen. Hier bleek dat er toch ruimte is voor een (forse) financiële bijdrage van de provincie in het tekort, mits Nederweert zelf ook zou bijdragen. Een logisch verzoek. Als je samen aan de slag gaat is het natuurlijk “samen uit, samen thuis”.

Hoewel het plan van het college pas uitgebreid wordt besproken tijdens de raadsvergadering van 23 april, hebben we het toch al deels besproken in de raadsvergadering van 19 maart. We hebben het college en de andere partijen al te kennen gegeven dat wij het wegbezuinigen van de twee bruggen sowieso niet gaan steunen. Verder hebben we het college opgeroepen om opnieuw met de provincie in onderhandeling te gaan. De bereidheid van de provincie om te investeren is er, maak er dan ook gebruik van. Nu al, en niet wachten tot na de vergadering van 23 april. Wij doen in ieder geval wat we kunnen om de bruggen te redden. Gelukkig merken we ook bij verschillende andere fracties dat ze het schrappen van de bruggen (waarschijnlijk) niet gaan steunen.

Beloofd is beloofd!
Op 8 september 2023 vond een verschrikkelijke aardbeving plaats in Marokko. Na afstemming met de fractievoorzitters besloot het college om, net als na de aardbeving in Turkije en Syrië, 1 euro per inwoner te doneren aan de noodhulp. Nederweert was de eerste gemeente in Limburg die dit besluit nam. Veel gemeenten in Limburg en de rest van het land volgden. Uiteindelijk besloot het college later om de noodhulp toch niet te geven, ondanks dat die nog steeds hard nodig is. We hebben het college een paar keer verzocht om dit besluit te heroverwegen. Als je iets toezegt, moet je het namelijk ook nakomen. We willen tenslotte een betrouwbare overheid zijn. Anders had je aan de voorkant beter na moeten denken voor je een besluit nam. Omdat het college bleef weigeren hebben we het voorstel voorgelegd aan de gemeenteraad om alsnog de belofte na te komen. Helaas wees een meerderheid van de raad het besluit af.

Denk mee en doe mee!
We vinden het altijd fijn als mensen ons willen steunen of mee willen denken. Opmerkingen, vragen of ideeën zijn altijd welkom, of word lid. Met uw steun kunnen wij een nog krachtiger geluid laten horen en Nederweert verder verbeteren.

U kunt me bereiken via martin.vanmontfort@d66nederweert.nl

Martin van Montfort
Fractievoorzitter D66 Nederweert

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00

Advertentie