Skip to content

Geneesmiddel tekorten

Redactie
19 september 2023 | 15:00

Advertentie

Patiënten en apothekers worden dagelijks geconfronteerd met geneesmiddelentekorten. Bij een geneesmiddeltekort is een bepaald geregistreerd geneesmiddel (tijdelijk) niet of onvoldoende beschikbaar. De beroepsgroep van apothekers, de KNMP, neemt al jaren waar dat een zeer groot aantal geneesmiddelen niet leverbaar is. Dit heeft een grote impact op zowel de patiënt als de apotheker. Patiënten moeten dan wisselen van geneesmiddel. Apothekers zijn veel tijd kwijt aan het zoeken van een oplossing voor en het afhandelen van de tekorten.

Geneesmiddel tekorten

Cijfers tekorten
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is in 2022 gestegen naar een recordhoogte van 1514 in het afgelopen jaar, tegenover 1007 in 2021.
Geneesmiddelen kunnen om verschillende redenen niet beschikbaar zijn. In de keten kunnen er problemen met productie, distributie, kwaliteit en economische redenen aan de orde zijn. Van meer dan de helft van de tekorten is de oorzaak niet bekend .

Tijdelijke geneesmiddelentekorten

Tijdelijke geneesmiddelentekorten ontstaan vaak door productieproblemen of door een toegenomen vraag. Fabrikanten leveren steeds vaker net op tijd. De fabrikanten en groothandels hebben geen ruime voorraad meer van geneesmiddelen, omdat dit geld kost. Wanneer een fabrikant veelal op het laatste moment levert en zowel de fabrikant zelf als de groothandel geen voorraden meer heeft, zorgt een vertraging in de productie of het transport direct voor beschikbaarheidsproblemen.
Geneesmiddelen en grondstoffen worden vaak ver weg in Azië geproduceerd. Hierdoor kunnen de tekorten moeilijk snel worden opgevangen. Ook ontstaat er door een tekort aan het ene geneesmiddel regelmatig een tekort aan een ander, vergelijkbaar geneesmiddel. Hierdoor veroorzaakt één tekort soms meerdere tekorten van geneesmiddelen.

Definitieve geneesmiddelentekorten

Als geneesmiddelen helemaal van de markt worden gehaald, is dit in de meeste gevallen vanwege economische redenen. Simpele, relatief goedkope geneesmiddelen verdwijnen geregeld van de Nederlandse markt.

Wat doet Alphega apotheek Nederweert?
Iedere dag proberen wij zoveel mogelijk, achter de schermen, de tekorten voor u op te lossen. Zodat u hier zo weinig mogelijk van merkt. Toch kan het voorkomen dat een bepaald geneesmiddel er anders uitziet of minder voorradig is. In het uiterste geval word het geneesmiddel, in overleg met uw voorschrijver, omgezet naar een alternatief. Op deze manier proberen we samen het geneesmiddel tekort te lijf te gaan.

Meer informatie

Heeft u over bovenstaande vragen, of bent u op zoek naar andere informatie? Loopt u dan eens vrijblijvend bij Alphega apotheek Nederweert binnen. We staan u graag met een passend advies te woord. Uiteraard bent u ook voor andere vragen van harte welkom.

Jack NausJack JF Naus, apotheker Alphega apotheek Nederweert
Kerkstraat 42, 6031 CH Nederweert
T. 0495-632696,
E. info@apotheeknederweert.nl,
W. www.apotheeknederweert.nl

Op werkdagen van 08.30 – 13.00 en 14.00 – 18.30 uur geopend en op zaterdag van 10.00 – 14.00 uur. Bezoek ons ook op Facebook.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00

Advertentie