Skip to content

200 jaar Zuid-Willemsvaart: publicatie verjaardagskalender

Redactie
28 november 2022 | 14:29

Advertentie

Van 1 tot en met 18 december vindt in het Koetshuis van Het Noordbrabants Museum de afsluitende pop-up tentoonstelling plaats van het varende kunstproject ‘Dat Wat Blijft‘. Ter gelegenheid van de tentoonstelling wordt er een speciale editie gepubliceerd: een verjaardagskalender, met een bijzondere uitneembare Bossche kanaalwandelkaart. Deze editie bundelt alle verhalen die tijdens de vaartocht over de 200-jarige Zuid-Willemsvaart van Den Bosch naar Luik zijn verzameld. Waarom een verjaardagskalender? Het kanaal is jarig en een verjaardagskalender blijft.

Dat Wat Blijft in Weert

De publicatie wordt op zondag 18 december gepresenteerd tijdens de eindpresentatie van Dat Wat Blijft in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum. Het eerste exemplaar wordt aangeboden aan museumdirecteur Jacqueline Grandjean.

Een schat aan verhalen verzameld in één kalender
Het meerjarige project Dat Wat Blijft van beeldend kunstenaar Monique Broekman ‘zakte’ de gehele Zuid-Willemsvaart af: van Den Bosch via Veghel en Weert naar Maastricht en Luik. Tijdens de vaartocht werden verfilmde verhalen, voorwerpen, schilderijen, borduurwerken en foto’s verzameld. Al deze verzamelde verhalen, die samen een nieuwe, veel persoonlijkere geschiedenis van het 122 km lange kanaal vertellen, zijn nu samengevoegd in één kalender. Met QR-codes die verwijzen naar video’s en audiofragmenten, en tekstuele bijdragen van betrokkenen bij het project wordt stilgestaan bij de 200e verjaardag van de Zuid-Willemsvaart. De opgedane kennis over het kanaal kan zo worden bewaard en gedeeld met toekomstige generaties. De uitneembare Bossche kanaalwandelkaart is gebaseerd op een historische kaart uit 1823 waarop het kanaal voor de eerste keer is ingetekend. De kaart wijst de weg naar plekken binnen én buiten Den Bosch die een speciale relatie hebben met het kanaal.

De verjaardagskalender is ontworpen door Monique Broekman in samenwerking met grafische ontwerpers Nicole Smans en André van Dijk. De verkoopprijs is 25 euro.

Een bijzondere presentatie van de verjaardagskalender
Op 18 december vindt van 13:00 tot 15:00 uur in de Statenzaal van Het Noordbrabants Museum de eindpresentatie plaats van Wat Blijft, de afsluitende tentoonstelling van kunstproject Dat Wat Blijft in het Koetshuis. Tijdens deze presentatie, gepresenteerd door Monique Broekman en Alexandra van Dongen, worden bijzondere verhalen over het kanaal gedeeld door betrokkenen en vinden er diverse performances plaats. Schipper Bart Verkade leidt de première van de film over binnenvaartschip Oostenwind in, Theodora van den Wildenberg zingt en speelt op de trekzak, klassiek zangeres Pien Smeets zingt, stadscomponist Bart van Dongen treedt op én er is een dansoptreden te zien van Cas Beekmans, ambassadeur van de CHV Academy Meierijstad. Ook co-curator Elise Labiaux en kanaaldichter Rick Terwindt geven een tweetalige spoken word-performance: WAT BLIJFT/CE QUI RESTE. Aan het einde van middag wordt het eerste exemplaar van de verjaardagskalender aangeboden aan Jacqueline Grandjean, directeur van Het Noordbrabants Museum.

Foto: Johan Horst

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00
65
Elke zaterdag om 12.00 uur
21 september 2024 | 12:00
Vizier-op-Nederweert-Tweede-Wereldoorlog
Vizier op Nederweert
21 september 2024 | 11:00

Advertentie