Skip to content

Informatie voormalig burgemeester Weert voorlopig niet openbaar

Redactie
20 september 2022 | 9:39

Advertentie

De bestuursrechter in Roermond heef maandag besloten dat het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert voorlopig geen informatie mag verstrekken aan een derde-belanghebbende die hierom verzocht.

Aanleiding
Bij besluit van 14 juli 2022 heeft het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Weert besloten op een informatieverzoek van derde-belanghebbende op grond van de Wet openbaarheid van bestuur. Het informatieverzoek is gedeeltelijk gehonoreerd met toepassing van de Wet open overheid. De voormalig burgemeester van Weert heeft bezwaar gemaakt tegen deze beslissing. Ook heeft hij verzocht om het treffen van een voorlopige voorziening. Dit om te voorkomen dat documenten openbaar gemaakt worden. Op de voorlopige voorziening heeft de rechter nu beslist. Het bezwaar wordt op een later moment door het college behandeld.

Bevoegdheid college
Met het standpunt van verzoeker dat het college niet bevoegd is om de documenten openbaar te maken omdat het college zonder zijn toestemming zijn werkomgeving in beslag heeft genomen en doorzocht, gaat de rechter niet mee. De Wet open overheid beoogt een transparante en actief openbaar makende overheid en kent vanwege de controlefunctie een ruim toepassingsbereik. Het informatieverzoek is gericht aan het college en daarom is het college, gelet op het doel van de Wet open overheid, verplicht om te onderzoeken of de gevraagde informatie in bezit is van het college en vervolgens te beslissen op dat verzoek.

Veiligheid
Het standpunt van verzoeker dat hij vanwege zijn voormalig burgemeesterschap nog steeds wordt bedreigd en daarom vreest voor zijn veiligheid indien de documenten openbaar worden gemaakt, heeft hij vooralsnog niet nader geconcretiseerd. Dit omdat hij gebonden is aan een geheimhoudingsplicht. Zonder concretisering van de zijde van verzoeker kan de voorzieningenrechter in deze procedure geen rechtmatigheidsoordeel vellen over de vraag of het recht op bescherming van verzoekers privéleven wordt geschonden wanneer de documenten openbaar worden gemaakt.

Omdat niet geheel uitgesloten is dat verzoeker bij openbaarmaking van (een of meer van) de documenten een risico loopt op bedreigingen gericht aan zijn adres wordt het verzoek toegewezen en mag de informatie voorlopig niet verstrekt worden. Dit om te voorkomen dat er voordat er op het bezwaar wordt beslist, gevolgen optreden die daarna niet meer ongedaan gemaakt kunnen worden. Het college moet wel in staat worden gesteld door verzoeker om op dit punt in de bezwaarprocedure inhoudelijk te beslissen. Daarom ligt het op de weg van verzoeker om zijn vrees in de bezwaarprocedure – al dan niet onder geheimhouding – toe te lichten en nader te concretiseren.

Advertentie

Er zijn nog geen reacties geplaatst.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10
2024_09_19 Gezellige muziek met een Peelsausje op het Peelpodium
Optreden ‘Sakkerdju’ bij buitencentrum De Pelen
21 september 2024 | 16:00
Burgernet-vermist1
Ze is dementerend en heeft het Syndroom van Down
21 september 2024 | 13:58
2024_09_21 Nieuwe startlocatie Heksenheuveltocht TWC Nederweert
Een sportieve uitdaging
21 september 2024 | 13:00

Advertentie