Skip to content

Brief erfgoed | wethouder erfgoed wil vertrouwen herwinnen van historische verenigingen Nederweert

Redactie
16 september 2022 | 8:30

Advertentie

De nieuwe wethouder Robert Ten Kate acht het, namens college, verstandig om een nadere duiding te geven over de omstandigheden die afgelopen jaar hebben geleid tot het stoppen van de voormalige erfgoedcommissie en doet een poging de relatie te herstellen met eenieder die het erfgoed en monumenten in de gemeente Nederweert een warm hart toedraagt. Daarom heeft hij een brief geschreven aan de raadsleden van Nederweert.

Erfgoedcommissie

De geschiedenis is geschiedenis en kan niet meer veranderen. De toekomst wel. Wethouder Ten Kate wil de deur openen naar wederzijds vertrouwen, zodat ze samen weer het gesprek kunnen voeren over het verleden en de toekomst. “Als wethouder Erfgoed wil ik uiting geven aan de geschiedenis van onze gemeente, vanuit de overtuiging dat het verleden richting geeft aan de toekomst“.

Geachte raadsleden,

Het afgelopen jaar is er onrust ontstaan binnen het domein van erfgoed in de gemeente Nederweert. Dit resulteerde in het terugtreden van de erfgoedcommissie en diverse historische verenigingen maakten pas op de plaats.

Als nieuwe wethouder Erfgoed betreur ik de ontstane situatie. Zoals u weet hebben we via een tijdelijke constructie de advisering over erfgoed en monumenten geborgd.
Ik ben ervan overtuigd dat iedereen die zich de afgelopen jaren heeft ingezet voor het ontwikkelen en uitdragen van ons erfgoed, dat vanuit de beste bedoelingen heeft gedaan. Binnen het domein van erfgoed doen zich vaak bijzondere en complexe situaties voor. Als zaken niet lopen zoals gewenst, is dit bijzonder spijtig.

Op 8 december 2021 schreef mijn voorgangster een brief aan uw raad met hierin een persoonlijke noot gericht aan de toenmalige voorzitter van de erfgoedcommissie. Dit is zonder twijfel mede de aanleiding geweest van de ontwikkelingen daarna, met uiteindelijk het opstappen van de voltallige erfgoedcommissie tot gevolg. Uit deze persoonlijke noot is onbedoeld de indruk ontstaan dat het college de persoonlijke integriteit van de voorzitter van de toenmalige erfgoedcommissie in twijfel heeft getrokken. Dit spijt mij ten zeerste. Via deze brief wil ik benadrukken dat voor het college de persoonlijke integriteit niet ter discussie staat.

De geschiedenis is geschiedenis en kan niet meer veranderen. De toekomst wel. Ik wil de deur openen naar wederzijds vertrouwen, zodat we samen weer het gesprek kunnen voeren over het verleden en de toekomst. Als wethouder Erfgoed wil ik uiting geven aan de geschiedenis van onze gemeente, vanuit de overtuiging dat het verleden richting geeft aan de toekomst. Dat kan ik niet alleen; daar heb ik iedereen voor nodig. Ik wil snel die richting verkennen met eenieder die een passie heeft voor onze geschiedenis en die bijzondere verhalen met zich meedraagt over onze mooie gemeente.

Met vriendelijke groet,
Namens het college van B&W van Nederweert,
Robert ten Kate

Lees ook

Advertentie

60 Reacties

  1. Worden de gebeurtenissen nou voorgoed in de doofpot gestouwd omdat de gemeente onder toezicht(en) staat? Hoe welgemeend is deze brief eigenlijk? Wetende dat het college haar straatje schoon moet vegen. Ik lees eenvoudig tussen de regels door en vind deze brief een belediging voor de intelligentie van de leden van de Erfgoed Commissie en bovendien een blijk van minachting naar de burgers van ons dorp. We zijn niet helemaal achterlijk. Wat een schijnheilig gedoe! Ik vraag me af welk slecht nieuws hier achter zit…

  2. Dit lijkt me niet meer dan een tactische zet van pionnen in eigenbelang en ter voorbereiding.

  3. Beste wethouder,
    Afgelopen week heeft er een bijeenkomst plaats gevonden over het ophalen van het afval.
    Enkele deelnemers hadden het gevoel dat alles al voor gepland is en dat ze daar pro forma zaten.
    Dit soort omgangsvormen met burgers komt vaker voor zoals bij de N266, de omgevingsvisie buiten gebied,
    de erfgoed commissie, de windmolens, het loslaten van de geurnormen in het buiten gebied, jeugdzorg en de vele zaken waar de burgers niet over worden geïnformeerd, zoals de hoge sterfte rond de geboorte vanaf 24 weken zwagerschapsduur in 2021 ondanks de betere begeleiding van zwangere vrouwen in Nederweert en de toename van nieuwvormingen (kanker).
    Nu terug naar de erfgoedcommissie het zou goed zijn om te inventariseren wat de oorzaak van het conflict is en hierover ook open communicerend. Dan pas kun je verder. Nu ligt er weer een plan van aanpak. waarbij de andere partij niet bij betrokken is en het gevoel van er zijn geheime kistjes en onbetrouwbaarheid blijft.

  4. Kathy, u slaat de spijker op de kop. Het ‘geheime doosje van Nederweert’ puilt uit en het disrespect naar de burgers, ter verhulling van eigen incompetenties ligt boterdik op de hoofden van onze bestuurders, die als kers op de taart de jonge wethouder de kolen uit hun vuur laten halen. Wat een blamage!
    Alles voor de schone schijn van Big Brother. Schande!

  5. Eerlijk gezegd vind ik de reacties onder dit artikel schandalig. Alles wat de nieuwe wethouders proberen goed te doen wordt meteen in het negatieve getrokken. De wethouder heeft hier blijkbaar weer een onderliggend plan want een welgemeende handreiking kan natuurlijk niet. Dat past niet bij een wethouder. Degenen die nu negatief reageren weten blijkbaar precies van de hoed en de rand. Ze weten waarschijnlijk zelfs meer dan de wethouder. Als je bij voorbaat al iemand afschrijft en nooit een kans geeft zal het probleem ook nooit opgelost gaan worden. Voor mij hulde aan deze wethouder die tenminste een poging doet om de banden te herstellen.

  6. Ja, de erfgoedcommissie verdient meer respect dan dit. Dat mag duidelijk zijn maar zo wordt er ook met de omwonenden van de windturbines omgegaan.

    Sporadisch kwam er een brief waarin burgemeester en gemeentesecretaris aangaven dat er metingen zouden worden verricht. Maar die worden al vanaf begin 2022 uitgesteld. Menen zij de woorden wel? Dat ze het betreuren hoeveel overlast omwonenden hebben? De industrie draait namelijk al 1,5 jaar onverminderd door. De gemeente toont dat ze, vooral en op de eerste plaats, zelf ongeschonden uit de situatie willen komen.

    Terug naar de erfgoedcommissie. Dit is eigenlijk hetzelfde verhaal in een ander jasje. De paralellen zijn onmiskenbaar. Ik snap niet waar de gemeente Nederweert mee bezig is maar ik wil mijn respect uitspreken naar de leden van de erfgoedcommissie. Ze zijn meer waard dan dit.
    Respect.

  7. Loes, een punt van gelijk.

    Don´t shoot the messenger!
    De jonge wethouder doet ook maar wat hem opgedragen wordt.

  8. Beste Loes,
    het is goed om altijd het goede in de mens te willen herkennen. Maar laat je alsjeblieft niet belazeren. In het erfgoeddossier wordt het gemeentebestuur zowel vanuit de provincie als vanuit de rechter aangesproken op onbehoorlijk bestuur. Dat leidt dan tot zo’n omfloerste actie als een persbericht in dit artikel, waar men voor het oog van de burgers wil laten zien hoe goed bezig men is.

    En wat ook opvalt: de gemeente denkt in die brief van hun precies te weten wat de oorzaak is, het gevolg en de aanpak die nodig is bij deze kwestie. Stel nou dat de benadeelde burgers en verenigingen daar een andere kijk op hebben? Is dat gecontroleerd? Zijn zij bevraagd? Niets van dat alles. Net als bij de eerdere reactie over de afvalinspraak: alles is voorgekauwd en de betrokken burgers mogen door een hoepeltje springen. Er spelen dus andere belangen dan die van alleen maar de burgers.

    En wethouder Tenkate: ach die man lijkt een spontane en aardige vent. Iedereen wacht op wat hij echt gaat doen. Hij is formeel bestuurder. Maar de grote vraag is: wie bestuurt de wethouder op de achtergrond? Wie trekt intern echt aan de touwtjes?

  9. als burger bemoei ik me nooit met berichten op nederweert 24 maar ik lees het wel allemaal . Maar ik ken dook e kwestie waar dit over gaat van heel dichtbij en heb van betrokkenen ook gezien wat de gemeente achter de rug van de burger om allemaal geflikt heeft richting de mensen van de erfgoedcommissie. Dat is werkelijk een groot schandaal.

    Ik kan nu echt niet laten te reageren. Ik schaam me voor ons gemeentebestuur, datnu als een wolf in schapenkleren een beetje over de rug van wethouder stienen wat sorry zit te roepen, terwijl ze al een jaar bezig zijn met het piepelen van mensen in dit dorp. je zou denken dat de burgemeester daar wat vindt.

  10. @DeFENDER2021, inderdaad respect voor de erfgoedcommissie maar ook respect voor de wethouder. Ik lees duidelijk dat de reactie van de erfgoedcommissie is dat ze met andere dingen bezig zijn en maak daaruit op dat ze de uitgestoken hand niet aannemen omdat ze geen behoefte hebben aan het opnieuw opbouwen van een relatie. De wethouder maakt zelfs zijn excuses voor wat een voorganger veroorzaakt heeft. Vanaf het begin heb ik ervaren dat hij zich wel degelijk inspant om de band te herstellen en dat hij zich ook oprecht interesseert voor ons erfgoed. Maar iemand die niet verder kijkt dan zijn neus lang is ziet alleen de berichten op deze site en veroordeelt alles wat hij doet. De voormalige erfgoedcommissie heeft geen interesse in het hervatten van zijn taken omdat men met andere dingen bezig is. Dit is hun goed recht. Maar om de wethouder daarop aan te vallen vind ik kwalijk. Als je hem zo aan wilt vallen, zorg dan ook dat je weet wat er speelt. Op de manier zoals het nu gaat maakt niemand een kans. Oprechte bedoelingen worden meteen afgeschoten en afgedaan als acties met een achterliggend negatief plan. Voor wat betreft de windmolens: probeer eens samen een datum voor metingen af te spreken. Voor zover ik weet is de vorige datum niet doorgegaan omdat het toen windstil was. Goodwill van de gemeente lijkt mij want ik ga ervan uit dat jullie ook niet op prijs stellen wanneer er met windstil weer gemeten wordt. (van evt. latere data heb ik niets meegekregen dus ik neem aan dat die er ook niet zijn geweest)

  11. Je lijkt me een insider @Loes die over interne informatie beschikt. Ik wil kort reageren.
    1. De reactie zoals jij die beschrijft van de commissie, kan ik me wel voorstellen. Al is het maar omdat hun vertrouwen ernstig beschadigd is en geen enkele betrokkene zelf verantwoordelijk neemt. Lekker makkelijk om het de nieuwe wethouder op te laten lossen. Omdat het moet.
    2. Geluidsexperts zeggen beter te kunnen meten zonder omgevingsgeluiden en harde wind.
    3. De omwonenden hebben de hele zomer in de avonden, nachten en weekenden overlast gehad.

    Stop met het foppen van jullie burgers aub!
    Het is bijna lachwekkend, zij het niet dat de situatie zo schrijnend is.

    Ik ben het maar met 1 ding met je eens en ik herhaal dat punt graag. Don’t shoot the messenger. Hij doet wat hem opgedragen wordt.

  12. Mij als burger is nog steeds niet duidelijk wat de oorzaak is van het probleem rond de erfgoedcommissie is. De inhoud.
    Waarom is de erfgoedcommissie van Weert niet gevraagd om de gemeente Nederweert te ondersteunen in de problemen rond het erfgoed? De inhoud.
    Waarom wil de erfgoedcommissie de uitgestoken hand niet aannemen? De inhoud.
    Waar kan ik hier tekst en uitleg over vinden? De inhoud.
    Hoe wordt het beleid gepland en wie is hierbij betrokken? De inhoud.
    Kan een wethouder afwijken van het beleid van wat zijn politieke achterban voorstaat. De inhoud.
    Welke consequenties heeft dit voor de wethouder? De inhoud
    De burgers zitten niet bij de politieke overleggen in het gemeentehuis. De inhoud.

    En zo zijn er nog veel meer vragen ook over andere onderwerpen over DE INHOUD!
    Wie is verantwoordelijk dat en hoe DE INHOUD met de burgers gecommuniceerd worden?

    Misschien is dit wel wishful thinking.

  13. @j.verhappen, ik weet niet of u het in de gaten heeft maar mevrouw Stienen is geen wethouder meer. Zij was wel wethouder toen alles geëscaleerd is. De huidige wethouder zit er nog maar kort en voor zover ik kan zien probeert hij vanaf het begin de band te herstellen. Misschien eens tijd om de strijdbijl te begraven bij een nieuwe bestuurder en hem een kans te geven? Of wordt een wethouder over 10 of 100 jaar nog steeds verweten dat een voorganger het ooit heeft verbruid? Tijd om op de dag van vandaag te gaan leven en stappen vooruit te maken in plaats van steeds maar in het negatieve te blijven hangen. Of geef anders eens aan wat de voormalige erfgoedcommissie verwacht van B&W zodat deze stappen vooruit weer gemaakt kunnen worden. Anders blijft het inderdaad giswerk en kan het nog heel lang duren. De wethouder heeft zijn goede wil getoond.Tijd voor de erfgoedcommissie om de volgende stap te zetten lijkt mij. Tenzij zij erfgoed ineens niet belangrijk meer vinden.

  14. geachte Loes
    u heeft het steeds over wat u vind dat de erfgoedcommissie moet doen of laten
    Wat u vergeet is dat de brief van de wethouder een handreiking is naar de heenkundeverenigingen in deze gemeente. Niet naar de erfgoedcommissie: die is al lang ontslagen, bestaat dus niet meer, is vervangen door een club uit Leudal, en is dus ook geen gesprekspartner meer.
    Dat u toch steeds blijft hameren op die commissie is typisch. Wilt u solliciteren? Of overweeg een cursus begrijpend lezen

  15. Rancune is een slechte raadgever, geef de nieuwe mensen op de plek waar in het verleden grote fouten zijn gemaakt en waar goedwillende burgers moedwillig zijn geschoffeerd een eerlijke kans, een goede gelegenheid een punt te zetten onder het gebeurde en met een schone lei te beginnen, er komt anders NOOIT een einde aan deze al veel te lang durende discussie….schouders eronder en SAMEN aan tafel en de boel goed uitpraten, niemand heeft het eeuwige leven ….

  16. beste Loes,
    complimenten voor je (ogenschijnlijk) goede intenties. want duidelijk is dat je vooruit wilt, en ( schijnbaar) voor alle partijen, denkende, dat met een uitgestoken hand en een dosis goede wil alles op te lossen is?
    Maar zo werkt het niet tussen mensen.
    En zo werkt het bovendien ook niet in de gemeente Nederweert, gezien de grote hoofdpijndossiers ..
    De inhoud van de ‘pijn’ bij de betrokken burgers bij de hoofpijndossiers is echt wel bekend.
    Daar is door hen altijd openlijk, openbaar en veelvuldig over gesproken en geschreven. Formeel en informeel.
    Het lag niet aan mij ( en aan alle andere betrokkenen) dat deze dossiers zo groot geworden zijn…
    Integendeel..
    De gemeente heeft vooralsnog alleen maar ge-ageerd met regels, procedures, dure ingehuurde bureaus en juristen om te bewijzen dat hun verhaal echt wel klopt. Inspreken werd bemoeilijkt, brieven raakten zoek…
    Ze verzuimden ook niet om de media te gebruiken, ja was er zelfs sprake van lekken naar de media. ( Ook toen werd er met “sorry, foutje” afgedaan…)
    Dan kun je nu niet ‘zomaar’ je hand uitsteken, zeggen dat je t goed wilt maken, zand erover ( doet me trouwens denken aan de aspergestelling…)
    Dat vraagt een houding van nederig zijn. (wellicht kans op meer aansluiting dan bij “Nederweert Groots” ..
    Dus Loes, ik weet niet hoe t komt dat je “het allemaal zo goed denkt te weten”?
    En zoveel vragen aan anderen stelt, zoals: “Of geef anders eens aan wat de voormalige erfgoedcommissie verwacht van B&W”
    Mijn vraag aan U is: “wat maakt dat U voorbijgaat aan de kern?”( evenals de wethouder namens ‘t college ) Of maakt U daar onderdeel van uit?

  17. Toch een bijzondere gewaarwording, al die reacties onder een bijzondere brief.

    Het gebeurt namelijk niet zomaar, dat een wethouder per brief excuses aanbied. “Dat spijt mij ten zeerste,”, wordt er letterlijk gezegd. Hiermee laat hij duidelijk zien dat hij een andere koers vaart dan de vorige, die te trots was om deze woorden uit te spreken, laat staan op papier te zetten.
    Na de verkiezingen gingen de reacties hier maar over 2 dingen: windmolens, want daar moet het op de een of andere manier altijd over gaan, en de erfgoedcommissie. Dat de nieuwe bestuurders maar gauw de relatie met de erfgoedcommissie terug in ere herstelt.

    En nu komt deze brief, met excuses en een uitnodiging om weer tot elkaar te komen. En wat doen de meest notoire azijnpissers? De brief afkraken! De kunde van de bestuurder in twijfel trekken en nog erger, zijn onafhankelijkheid!

    Jullie moeten je schamen.

  18. beste laatmaarwaaien,

    Uw bijnaam doet U eer aan.
    Ik probeer die eer, bij al Uw beledigingen aan meerdere adressen, toch maar bij mezelf te houden en zet mijn naam er bovendien gewoon open bij.
    Misschien hebt U er trouwens in Uw emotie over de schrijvers, overheen gelezen, maar door velen is gezegd:
    “niet schieten op de boodschapper”.
    die hebt U klaarblijkelijk gemist..

  19. Je kunt je afvragen wie hier in Nederweert met de scepter zwaait.

  20. Bijzonder alle negatieve reacties hier, maar het zijn ook altijd dezelfde die alleen maar lopen te zeuren . Dat zelfs oud wethouder Stienen wordt verdedigd is helemaal bizar. De keren dat ik met haar te maken heb gehad heeft ze geen goede indruk achtergelaten (zacht uitgedrukt).

    Echter wanneer er na een crisis handreikingen worden gedaan dan leert de geschiedenis (!) dat het de eerste stap naar herstel is. Voorbeeld: Inmiddels zijn we goed bevriend met Duitsland, de geschiedenis wordt niet vergeten maar we kunnen de huidige generaties niet kwalijk nemen wat hun voorgangers hebben uitgespookt.
    Dus top dat een wethouder zijn nek durft uit te steken, dit hebben we nodig om verder te komen. Dat het misschien te snel is voor de betrokkenen is ook begrijpelijk maar ook voor hen geldt dat het beter is om wel in gesprek te gaan.

  21. @Francy boes, ik blijf juist bij de kern. De kern is deze brief en het feit dat de erfgoedcommissie hier niet mee bezig is en de deur dus gesloten blijft. Misschien wordt het tijd om zelf ook eens bij de kern te blijven en niet onder elk artikel de windmolens erbij te halen. Tenzij u natuurlijk wilt dat de windmolens ook op de lijst van beschermde monumenten komen. In dat geval horen ze inderdaad onder dit artikel. Al betwijfel ik dat de wethouder ze op die lijst wil hebben. En nee, ik hoor niet tot de groep van B en W en ook niet tot de raad. Neemt niet weg dat ik alles nauw volg.

  22. Loes, waar kunnen wij lezen, dat de commissie de deur gesloten houdt? Je beschikt over info die mij ontbreekt. Ik wil dat kunnen verifiëren dus verzoek je om een bron.

  23. #Loes,

    u gaat in uw reactie aan mevrouw Boes voorbij aan de overeenkomsten die de erfgoedkwestie en de winstturbinezaak helaas tonen vanuit de gemeente. Ik snap dat u dit wilt wegpoetsen als insider maar zo werkt dat niet voor de gedupeerden die er letterlijk wakker van liggen.

  24. Angela , Het lijkt wel op een schaakspel……
    Het bijzondere karakter van de verschillende schaakstukken (koning, koningin, raadsheer, ridder, voetknecht), de onderlinge hiërarchische verhouding en de ( door de gemeente-secretaris?)) voorgeschreven bewegingen die zij op het bord uitvoeren; de nadruk op de tweestrijd tussen twee ‘legers’…
    De wethouder belast met erfgoed is een pion.
    De gemeente-secretaris de Koning, met in zijn kielzog de koningin.
    Onthoud dat er bij het schaken de regel ‘aanraken en verplaatsen’ is.
    Onder beginners is de Koning het meest onderschatte stuk.
    Veel spelers verliezen het cruciale tempo in eindspelen met Koningen en pionnen omdat ze hun potentiële kracht niet zien.
    Overweeg voordat u rokeert in welke fase van het spel u zich bevindt…..

    En Loes, ter aanvulling, ik spreek nooit over molens want dat zet niet het juiste beeld neer, het zijn nl industriele Turbines.
    Molens horen zeker bij het erfgoed. Ik ken een heel bijzondere, de st Jozeph aan de Kreijel in Nederweert, voor het behoud ervan zorgt onder meer Stichting Behoud van ‘ t Oud.
    Deze molen is i nog altijd zo’n 200 mtr lager dan de turbines waar ik t over heb, de rotordiameter in verhouding idem..
    Vandaar dat ik, behalve voor behoud van ons aller erfgoed, ook ga voor Stichting Behoud ( ons aller) Leefmilieu Limburg.

  25. @DeFENDER2021, Bron: de Limburger zoals ook eerder al vermeld. Zij hebben blijkbaar beide betrokkenen gesproken. En ik zeg niet dat de erfgoedcommissie de deur gesloten houdt. Ik heb gezegd dat de erfgoedcommissie hier niet mee bezig is en daardoor de deur gesloten blijft. Dat lijkt hetzelfde maar is iets anders. Hopelijk kunnen ze die andere activiteiten even opzij zetten om toch de deur te openen, maar misschien zijn die andere activiteiten nu even belangrijker.

  26. @mevrouw Boes, blijkbaar vindt u dan dat de turbines erfgoed moeten worden aangezien dat volgens u wel tot de kern van dit artikel behoort. Eerlijk gezegd begin ik steeds meer weerstand te krijgen tegen de tegenstanders van de windturbines. En ik denk met mij veel andere Nederweertenaren. Een overeenkomst tussen het windturbinegebeuren en de windmolens zie ik niet. Dit zijn beide heel andere zaken. Helaas pakken jullie alles op om de overeenkomst te zien en weer alles naar jullie toe te trekken.
    @TeleurgesteldeBurger, komisch dat u mij als insider ziet omdat ik me via raadsvergaderingen, informatiebrieven en kranten laat informeren. Blijkbaar hoef je tegenwoordig niet veel inspanning meer te leveren om als insider gezien te worden. Misschien moet u zich daar ook eens toe zetten in plaats van alleen maar de reacties te lezen en te ageren tegen de gemeente.

  27. Wat doet u toch lullig over de slachtoffers van de windindustrie @Loes. Beetje jammer maar je zult het wel nodig hebben. Aandelen misschien?

  28. beste Loes, u pocht zo goed geinformeerd te zijn, maar citeert alleen maar dingen van de gemeente.Heeft u eigenlijk wel eens ooit leden van de voormalige erfgoedcommissie naar hun verhaal gevraagd. Dus écht goed geinformeerd?

  29. Loes, je denkt teveel en bent geen ervaringsdeskundige. Niet omtrent de winstturbines, erfgoedcommissie of anderszins. Pas op het moment dat je dat wel bent mag je met de grote mensen meepraten. Sympathiseren met de gemeente die de burgers verlakt getuigt niet van kennis, kunde en inzicht. Stoor je niet aan de burgers, maar aan je eigen tekortkomingen. Daar heb je den ik de handen vol aan.

  30. Beste Bram,
    Uw reactie heeft mij volledig overtuigd. Met alle onderbouwing is het kraakhelder dat u een zeer ontwikkeld iemand bent. Wat hebben wij Nederweertenaren geluk dat wij in Nederweert verrijkt worden met uw kennis, kunde en communicatieve vaardigheden. Ik kan u verwijzen naar het platformFacebook waar u op uw niveau kan debatteren en ook volop gelijkgestemde op uw niveau kan vinden.
    Bedankt voor uw nuttige bijdrage aan dit onderwerp.

  31. IEDEREEN VEEGT VOOR ZIJN EIGEN DEUR.
    Wat maken jullie,je toch druk ze doen toch wat ze willen.
    Iedereen mag zijn mening geven,
    maar kalmte kan je redden.

  32. Beste Loes, toen je voor de verkiezingen nog in de gemeenteraad zat praatte je heel ‘anders’, namelijk vrijwel niet als het om deze kwestie ging. En toen deed het er juist toe maar moest er een wethouder gered worden.
    Nu volg je naar eigen zeggen alles nog bij de gemeente en weet je zogenaamd alles. En verbaas ik me net als vele anderen die wel met burgers praten over jouw tunnelvisie. Wat val jij me tegen.

  33. Willen jullie niet zo op de man spelen aub. Steun liever de commissie en de omwonenden. Ze hebben uw hulp nodig, geen trap na.

  34. Lid uit de vorige raad,
    Goed dat je op durft te komen voor de bewoners. Het zijn hier vaak de aanhangers van de grootst verliezende partij die hun ongenoegen richting omwonenden en erfgoed commissie uiten omdat ze hun eigen ego en geld prevaleren boven het welzijn van de medemens. En dan vanuit de raad doen alsof je de planeet wilt redden. Schaam je! Begin maar eens om je eigen omgeving goed te behandelen. Zet daarbij je egocentrisme eens aan de kant in plaats van twee onschuldige groepen mensenlevens te blijven verwoesten. Kom uit je linkse wanen en geef verdorie eens toe dat jouw ooit zo dromerige idealen van zwaaipalen de hele omgeving inclusief alles wat daar leeft verwoesten. Wordt wakker Loes en co!

  35. DeFENDER2021? Met deze uitspraken lijkt het eerder op AanVALLER1800.

  36. Waar blijft de voorzitter van de raad eigenlijk? Die gaat over de zorgvuldigheid van de gemeente. Is zij in beeld?

  37. @lid uit de vorige raad, ik neem aan dat je me nu aan het testen bent want ik kan me geen lid uit de vorige raad herinneren dat Loes heet. Maar misschien heb ik niet goed genoeg op de voornamen gelet dus als dat wel zo is dan heb ik dus een naamgenoot. Heel blij mee!
    Ik wilde hier eigenlijk niet meer met de discussie bemoeien omdat er inderdaad steeds meer op de persoon gespeeld wordt zoals Angela zegt. En om maar even met de deur in huis te vallen, Angela is de enige van de hele groep omwonenden van de windmolens die nog mijn respect heeft. Ook zij postte een tijd geleden heel veel. Zij heeft echter wel de commentaren ter harte genomen en is hierin terughoudender geworden. Zij heeft in de gaten dat de mensen die eerst achter jullie stonden, steeds meer tegenover jullie komen te staan en dus steeds minder steun geven en zelfs een weerstand hiertegen krijgen. Maar goed. Wil je nog meer tegenstanders van de omwonenden van het windpark, ga gerust zo door. De gemeente is hier waarschijnlijk alleen maar mee geholpen. Maar mag de discussie dan nu eindelijk terug naar waar het om gaat? Een wethouder die zijn excuses aanbiedt en een handreiking doet naar de voormalige erfgoedcommissie? Al denk ik dat dat inmiddels ook meer dan genoeg besproken is tussen alle andere berichten door.

  38. Hoi Loes, ik wil je even zeggen dat ik de omwonenden van het windpark voor de volle honderd procent steun. En de erfgoed commissie ook.

    Op de man spelen is nooit constructief, dat ben ik met jou eens maar eerlijk gezegd vind ik dat de gedupeerden daar niet mee zijn begonnen en ik vind ook dat zij wat meer begrip en empathie verdienen.

  39. Beste Loes,
    ik denk dat vele lezers benieuwd zijn naar uw antwoord op mijn eerdere vraag aan u, namelijk of u wel eens uw oor te luisteren hebt gelegd bij de oudleden van de erfgoedcommissie, naar hun verhaal. Of luistert u alleen naar wat het college van b&w goed uitkomt om in het doosje te houden? Hoor het graag!
    Groetjes en fijne dag

  40. Loes,
    “De omwonenden” trachten niet meer of minder dan hun verzet te duiden. In de raadszaal heeft dat geen eerlijke en open plek gekregen, men zoekt dus uit wanhoop andere platformen. Misschien niet altijd “politiek correct” maar daar hebben ze zelf ook niets van mogen merken of zien. Vergeet alsjeblieft niet dat alles een aktie op een (non)reactie is. De sleutel van dit hoofdpijndossier ligt bij de initiatiefnemers en gemeente. Het wordt nu echt tijd dat ze kleur gaan bekennen.

  41. @bezorgde burger, waarom zou ik naar de oud-leden van de erfgoedcommissie gaan om het daarmee lastig te vallen? Ik ga ook niet naar de wethouder. Ik ga ervan uit dat het verhaal van de Limburger klopt. Daarin is voor mij duidelijk dat de oudleden geen behoefte hebben aan een oplossing voor dit probleem en het waarschijnlijk ook niet meer als een probleem zien. Zoals ik het lees is voor hen de zaak afgedaan, anders waren ze wel in gesprek gegaan. Ik neem aan dat u niet van iedereen die een mening heeft verwacht dat zij persoonlijk na gaan vragen bij betrokkenen of de berichtgeving klopt. En dit is ook het laatste wat ik onder dit bericht schrijf. Wie alleen de berichten op social media en in reacties wil geloven mag dat van mij. Ik geloof liever de officiele berichtgeving waarin beide kanten van het verhaal gehoord zijn en hoef me verder ook niet te verantwoorden.

  42. Een warme ochtendgroet aan alle bestuurders van Nederweert en ook aan de “Loesers” die elke ochtend Dagblad de Limburger als hun bijbel lezen. Kijk vandaag dus vooral naar de column van de heer Nies in de Via-bijlage van de krant.

  43. ik heb het stuk van Frits Nies in de krant van De Limburger gelezen. Wat een beerput hebben ze toch gemaakt die van de gemeente. Het deksel gaat eraf. Nu nog opruimen van de zooi.

  44. Toch nog maar een reactie dan omdat jullie blijkbaar het verschil tussen een journalistiek artikel waarin beide kanten bevraagd zijn en een opiniestuk waarin iemand zonder zich verder in de zaak te verdiepen zijn mening geeft. Dat is dus wat ik en meerderen hier steeds proberen duidelijk te maken. Geen van jullie heeft waarschijnlijk de wethouder persoonlijk gesproken hierover maar jullie verwijten mij wel dat ik de erfgoedcommissie hierover niet persoonlijk bevraag. Jullie gaan uit van meningen. Ik ga uit van de situatie waarbij beide partijen hun inbreng hebben gegeven. Maar goed, blijkbaar zijn gedachten over hoe jullie denken dat iedereen hierin staat belangrijker dan de feiten. Ik vind dat erg kortzichtig. Maar blijkbaar is dat de wereld waarin we leven tegenwoordig. De Limburger is geen bijbel maar in het artikel van E. Schmidt worden wel beide kanten belicht. Dichterbij de waarheid zullen wij niet kunnen komen. En dat is in mijn ogen ook niet nodig. Als de erfgoedcommissie vindt dat het klaar is, waarom jullie dan niet? Waarom overal een mening over hebben terwijl het niet jullie zaak is?
    En @rvddonk, de zooi gaat niet opgeruimd worden als de erfgoedcommissie zich koppig blijft afsluiten voor excuses of gesprekken, ook al zijn er inmiddels andere bestuurders.

  45. En toch is het goeie zaak dat die columnist Frits Nies van de Limburger eens beschreven heeft hoe het er echt aan toe gaat tussen de gemeente en de vrijwilligers in Nederweert.
    Altijd gedacht dat een wethouder zich aan de wet moest houden. Daar kom je dan toch niet bij weg met een het spijt me. Burgers zijn toch niet gek!

  46. @rvddonk, De wethouder die het spijt me moet zeggen is inmiddels geen wethouder meer maar gewoon lid van de gemeenteraad. Van haar zul je dit waarschijnlijk nooit te horen krijgen. De wethouder die nu het spijt me zegt is een wethouder die het erfgoed een warm hart toedraagt en een handreiking doet naar de erfgoedcommissie. Ik vind het goed dat hij probeert de banden te herstellen. En, zoals ik al eerder aangaf, misschien is het nu aan de erfgoedcommissie om aan te geven wat zij dan verwachten als een sorry niet genoeg is. Want de vorige wethouder heeft voor zover ik weet geen openheid van zaken gegeven en de wethouder die er nu zit kan niets meer doen dan een poging als hij niet weet wat er precies mis is gegaan. Als het een persoonlijke zaak is tussen erfgoedcommissie en de vorige wethouder vind ik niet dat je dit de huidige wethouder kunt aanrekenen. Maar ik vraag me af of er iemand is die weet waar het precies mis is gegaan.

  47. Beste Loes volgens mij weet jij heel goed wat er gebeurt is. In alles wat ik lees van jou ben je op de hoogte. Ik, zou als ik jou was eens met de vorige wethouder een gesprekje hebben, om precies te weten waar het mis ging , en kun je ons dan voorzien van de daad werkelijke gebeurtenis met de erfgoed commissie , in plaats maar te gokken en dingen te schrijven waar je niet bij bent geweest, niet weet wat er gebeurt tussen wethouder, erfgoed commissie. Kijk uit naar je volgende commentaar , maar dan wel als je precies weet wat er gebeurd is , in plaats steeds naar 1 wethouder te wijzen. Een verhaal heeft 2 kanten. Klok , klepel weet je nog niet waar die hangt.

  48. Wat maakt dat je denkt dat ik meer weet of dat de voormalig wethouder mij zou vertellen wat er precies gebeurt is terwijl zij zelfs weigerde de gemeenteraad antwoord te geven tijdens het interpellatiedebat. En eerlijk gezegd interesseert het me helmaal niet meer. De erfgoed omissie houdt de deur gesloten. Tijd om dan maar op belangrijker dingen en de toekomst te richten lijkt mij. Maar aangezien u mij aanraadt om met de voormalig wethouder te gaan praten denk ik dat u juist meer interne informatie heeft.

  49. @loesweetmeer,

    Je schrijft in de eerste regel “beste Loes volgens mij weet jij heel goed wat er is gebeurd” en vervolgens schrijf je “gokken” en “je bent er niet bij geweest”.
    Wat is het nu?

    Daar gaat het hier mis.
    Iedereen schrijft maar iets op omdat het onderbuik gevoel sterker is dan het gezond verstand en daarbij wil iedereen z’n eigen gelijk halen.
    Stop nu eens met deze onzinnige anonieme discussies en ga leuke dingen doen dit weekend.

  50. Ik wil hier graag een vraag stellen en dat is het volgende. Hoe kan het zijn dat we onze eigen wethouder van erfgoedzaken, de heer ten Kate, in een tweetal nieuwsuitzendingen van de lokale televisie in Weert afgelopen week allerlei zaken horen vertellen over hoe hij denkt over onze heemkundevereniging Nederweert, en dat hij met hen gewoon niet aan tafel wil zitten, na eerst erover gezeurd te hebben dat hij geen reactie kreeg. Hoe kan het dat we daar in Nederweert zelf helemaal niks over horen. Mogen onze eigen inwoners dat niet horen dan? Wat zit daar achter.

  51. Ik heb zojuist de uitzending helemaal afgeluisterd. Hoor hem steeds zeggen dat hij in gesprek wil, alleen dat de datum samen gepland zal worden. Vraag me af op welk moment hij zegt niet om tafel te willen. Misschien moet u toch nog eens terug luisteren naar wat er daadwerkelijk gezegd wordt en niet zomaar weer met beschuldigingen komen hopend dat mensen die de aflevering niet gehoord hebben zich tegen de wethouder zullen keren.

  52. Wat daar achter zit? Je kunt beter vragen wie daar achter zit. De poppenkast van Jan Klaassen en Katrijn. Het interview met onze wethouder op Weert FM kan zo naar de Bonte Avond.

  53. dag Loes, jij hoort blijkbaar alleen wat je wilt horen. Die wethouder moet zich driedubbel schamen voor dat optreden op tv. Een overheid die niet wil praten met burgers en organisaties en dat met gekonkel en gedraai camoufleert is een schande voor Nederweert. Laakbaar gedrag noemde iemand dat hier laatst en zo is dat maar net.

  54. In mijn vereniging hoor ik dat de gesprekken tussen de wethouder ten Cate en de heemkundevereniging er toe hebben geleid dat vier leden van het bestuur van de heemkunde eerder deze week acuut zijn afgetreden. Hier lijkt iets niet helemaal goed te gaan.Wat is er gaande?

  55. @heenkundeman: ik denk dat dit wel betekent dat de mooie praatjes van de bestuurder zijn lekgeprikt. Geen weldenkend mens zou daar in moeten trappen.

  56. Daar gaan we weer….als een langspeel plaat die blijft hangen hoor ik telkens dezelfde geluiden.

    Gedupeerde bewoners bij winst turbinepark Ospeldijk wachten al maanden op de resultaten van het geluid onderzoek dat 5 oktober plaats vond. De beloofde 3 weken zijn om…. Ik hoor telkens dezelfde geluiden.. (of zit dit tussen mijn oren, beste overheid instanties?)
    Zou het bij de Nederlandse Wind Energie Associatie aangesloten rekenbureau Bosch En Van Rijn de metingen van ospeldijk soms lastig in de normen gepropt krijgen? Het duurt zo lang en niemand zegt er wat van.. Je zou er bijna argwanend van worden (ziejewel, zit het toch tussen de oren..) Niet zeuren, een slapeloze nacht meer of minder moet kunnen.. Wie ligt daar in ons gemeentelijk huis nou eigenlijk wakker van?

    Sterkte Heemkundeman. Zet op tijd je platenspeler uit.

  57. Hoelang laat men deze man nog worstelen met deze zaak? Als je het als bestuurder of wethouder niet aan kunt vraag dan hulp van de burgemeesteres. Ik weet zeker dat die dit zoveelste incident tussen gemeente en vrijwilligers in Nederweert graag wil oplossen. Zij draagt erfgoedclubs een heel warm hart toe, dat weet ik zeker

  58. @Gonny, de burgemeester lost echt niks op en heeft zelf veel te verliezen. De wethouder voert uit. Wat hij mag uitvoeren. En de ‘controlerende’ raad kijkt de andere kant uit. Tot zover democratie op lokaal nivo.

  59. Als er in 1 week tijd 4 bestuursleden van de heemkundevereniging opstappen inclusief de voorzitter zoals te lezen is in een recente brief aan de leden, naar ze schrijven vanwege de erfgoedzaak, dan heeft de wethouder misschien toch niet slim gehandeld. Of heeft hij niet slim mogen handelen, wie zal het zeggen


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

6Overlijdensbericht Riek Nies - van Dijk
Arléne Uitvaart
 
22 september 2024 | 10:30
EnergierondjeWeert_1
Groene energie van dichtbij bekijken?
21 september 2024 | 20:30
Scary-Night-Bubbles
WIN tickets op Nederweert24!
21 september 2024 | 20:00
5De top van de Mont Ventoux bereikt
Een week met een gouden randje
21 september 2024 | 16:10

Advertentie