Skip to content

Heemkundeverenigingen laten zich niet meer vertegenwoordigen in de Nederweerter erfgoedcommissie

Redactie
5 maart 2022 | 13:20

Advertentie

Zolang er van de zijde van B&W geen publieke verontschuldiging, rectificatie van smaad, rehabilitatie richting de leden van de erfgoedcommissie en geen eervol ontslag komt, zullen de heemkundeverenigingen als lokale organisaties zich niet meer laten vertegenwoordigen in de Nederweerter erfgoedcommissie in welke (toekomstige) vorm dan ook.

Erfgoedcommissie Nederweert

Dat schrijven Heemkundevereniging Nederweert HVN, Kring Weert en omstreken van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap LGOG, Stichting De Aldenborgh, Stichting Geschiedschrijving Nederweert SGN en Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek STRABO in een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders en de gemeenteraad van Nederweert.

Wat ons als lokale organisaties het meeste stoort is dat we keer op keer geen spreekrecht tijdens de gemeenteraadsvergaderingen kregen. Terwijl de gemeenteraad er tijdens de raadsvergaderingen wel uitvoerig over spreekt en er belanghebbenden zijn die van hun democratisch inspreekrecht gebruik wensen te maken“.

Ingezonden brief

Gemeentebestuur Nederweert Postbus 2728
6030 AA NEDERWEERT
per email verzonden

Nederweert, 26 februari 2022

Aan het college van Burgemeester en Wethouders, Aan de gemeenteraad van Nederweert,

Onze organisaties zijn vertegenwoordigd in de gemeentelijk erfgoedcommissie van Nederweert. We zijn door onze vertegenwoordigers altijd goed geïnformeerd. De brief (noodkreet) van 1 december 2021 van de erfgoedcommissie aan de Raad was geen verrassing, maar gaf de ernst aan hoe het gemeentebestuur het afgelopen half jaar met de erfgoedcommissie is omgegaan.

De wethouder reageerde op 8 december met een persoonlijke aanval op de leden van de erfgoedcommissie en ging de inhoudelijke discussie uit de weg. Las appsberichten in een openbare gemeenteraadsvergadering van 21 december voor en lekte naar de pers vertrouwelijke stukken van en over de commissie en ambtenaren tussen kerst en nieuwjaar.

Van onze vertegenwoordigers in de erfgoedcommissie hebben we vernomen dat zij altijd bereid waren om aan tafel te gaan mits de laster en aantijgingen publiekelijk eerst gerectificeerd zouden worden door de wethouder en volledige rehabilitatie zou plaatsvinden. Daar hebben ook de erfgoedorganisaties in hun brieven van 13 en 14 december u om verzocht.

Dit is ook afgesproken met de burgemeester op 23 december, echter niet opgevolgd door de burgemeester.

De burgemeester en wethouders zijn onophoudelijk een beeld aan het scheppen alsof de erfgoedcommissie niet aan tafel wil. Dat wilde ze wel, mits de erfgoedcommissie eerst publiekelijk zou worden gerehabiliteerd.

We vinden het niet kies dat B&W de leden van de erfgoedcommissie (en onze formele vertegenwoordigers) op hun eigen verzoek niet eervol ontslaat. De leden van de erfgoedcommissie zijn namelijk onbezoldigde vrijwilligers. Verder zouden B&W en gemeenteraad eens het lef moeten hebben om inhoudelijk in te gaan op de brief van de erfgoedcommissie van 1 december 2021 waarin zij aangeeft waarom het werken door obstructie van de portefeuillehouder onmogelijk is gemaakt. Dat dit niet gebeurt vinden wij een veeg teken.

Wat ons als lokale organisaties het meeste stoort is dat we keer op keer geen spreekrecht tijdens de gemeenteraadsvergaderingen kregen. We worden al drie gemeenteraadsvergaderingen op rij door de griffier afgescheept met de mededeling dat de erfgoedcommissie geen bespreekpunt is. Terwijl de gemeenteraad er tijdens de raadsvergaderingen wel uitvoerig over spreekt en er belanghebbenden zijn die van hun democratisch inspreekrecht gebruik wensen te maken.

Het feit dat de coalitiepartijen (JAN, Nederweert Anders, D66) die de mond vol hebben van dialoog en burgerparticipatie maar niet eens de moeite nemen om contact op te nemen met onze organisaties die vertegenwoordigd zijn in de erfgoedcommissie is op zich ook al schrijnend.
Vandaar dat we hebben besloten dat zolang er van de zijde van B&W geen publieke verontschuldiging, rectificatie van smaad, rehabilitatie richting de leden van de erfgoedcommissie en geen eervol ontslag komt, wij als lokale organisaties ons niet meer laten vertegenwoordigen in de Nederweerter erfgoedcommissie in welke (toekomstige) vorm dan ook.

Met vriendelijke groet,

Heemkundevereniging Nederweert HVN
Kring Weert en omstreken van het Koninklijk Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap LGOG
Stichting De Aldenborgh
Stichting Geschiedschrijving Nederweert SGN
Stichting Regionaal Archeologisch Bodem-Onderzoek STRABO
cc Gedeputeerde Staten van de provincie Limburg

Lees ook

Advertentie

13 Reacties

  1. Zo’n inkijkje in wat er gebeurt op de de burelen van de Geenestraat zal menige kiezer verrassend vinden. Erger nog is het om te lezen dat het blijkbaar niet alleen maar om die ene specifieke wethouder draait maar ook om de rol van de raadsvoorzitter.
    En het weigeren van spreekrecht in een raadsvergadering is een belangrijk instrument. Al was het maar voor de burgers om het gevoel te krijgen dat ze gehoord mogen worden. Als dat niet meer mag dan maak ik mij als bezorgde burger nog bezorgder.

  2. Dit zal toch wel aanleiding zijn om via een videoboodschap te reageren door de burgemeester. Of we vragen de burgemeester van Someren of ze een doorbraak kan forceren in deze netelige kwestie.

  3. En de omwonenden van windpark Ospeldijk Nederweert maar denken dat zij de enigen zijn waar integriteit en democratie geschonden worden.
    Trouwens een lekkende wethouder en een tolererende burgemeester met een coalitie die meedoet is te gek voor woorden anno 2022. Dat kan alleen in Limburg want de Provincie had hier allang in moeten grijpen!

  4. Een burgemeester hoort boven de partijen te staan en altijd op te komen voor burgers die tussen de wielen komen door burocratie of het handelen van amateur-bestuurders op het pluche van het college. De vraag is of deze burgemeester dat ook zo ziet en wat zij daar mee doet. En zolang onze coalitie in de raad liever regeert dan controleerd, hebben de brokkenpiloten vrij spel. Zie windmolendossier, zie afvaldossier, zie erfgoeddossier….

  5. Onze burgemeester heeft toch wel een groot probleem geschapen. Het is alleen de vraag of ze dat zelf door heeft. Partij kiezen voor een niet functionerende wethouder is bestuurlijk onhandig en dat is nog mild uitgedrukt ben ik bang.

  6. Ik begrijp niet zo goed waarom in de reacties kennelijk niemand begrijpt dat de burgemeester voorzitter is van het college van B&W en vanuit die rol altijd de wethouder zal beschermen. Ja, ze staat boven de partijen, maar niet boven het college.

  7. Een burgemeester hoort boven de partijen te staan en inderdaad Harry geeft zij leiding aan en is zij voorzitter van het college. Maar dat wil niet zeggen, dat zij daardoor een burger of een vereniging die spreekrecht vraagt om te spreken over iets wat op hem, haar of hen betrekking heeft niet kan horen. Bovendien draagt zij als eindverantwoordelijke ook de verantwoording of een niet functionerende wethouder. Niet optreden raakt dan ook haar functioneren. In deze casus en een aantal andere riekt het handelen van het college op deze manier naar autocratisch optreden. De betrokkenen worden op deze manier monddood gemaakt.

  8. Inderdaad, en voor alle duidelijkheid: de burgemeester is niet alleen voorzitter van het College, maar ook voorzitter van de gemeenteraad! En als derde is zij bewaker van de bestuurlijke hygiene in de gemeente en ziet zij toe op bestuurlijk integer handelen van wethouders en raadsleden. Dat is geen geringe opgave, en al helemaal niet in onze gemeente waar zowel raadsleden als wethouders op elkaars stoel gaan zitten en dan nog normaal schijnen te vinden ook. Als burgers vinden dat er aan hun democratische rechten wordt getornd, zoals nu aan de hand is, dan dient de burgermoeder op het zeepkistje te gaan staan. Daar wachten we dan maar op.

  9. Welke van de partijen die meedoen aan de verkiezingen in Nederweert zijn eigenlijk aanhangers van een verkozen burgemeester? De hoogste tijd!

  10. Nou beste wethouder Helling, dat lijkt me ook niet de oplossing. Er lopen al genoeg verkozen pannenkoeken rond, niet allemaal gelukkig.
    Maar de verantwoordelijke wethouder draagt niet uit wat ze in haar profiel zegt:
    “Voordat ik wethouder ben geworden, heb ik diverse HR-functies vervuld in het bedrijfsleven. Wat motiveert mensen en hoe kun je mensen helpen in hun persoonlijke ontwikkeling, waren en zijn belangrijke drijfveren in mijn werk.”

    Die vaardigheden zouden hier toch ingezet moeten worden…

  11. .Eigenlijk is het erg knap dat Nederweert Anders twee van deze kwaliteit wethouders wist af te leveren. Die hebben onze gemeente alleen maar veel geld gekost en onze inwoners veel
    slapeloze nachten.
    Knap, dat is in ieder geval ‘Anders’…….
    Na de eerste ongeschikte wethouder, weer een ongeschikte wethouder.
    En de eerste moest het veld ruimen omdat de tweede op het pluche kon zitten…..
    Misschien dat er over 50 jaar nog eens lacherig over geschreven wordt, deze bestuursperiode.

  12. Vanavond is er interpellatiedebat in de gemeenteraad, over het functioneren van wethouder Erfgoedzaken. Benieuwd hoe dat zal gaan met de verkiezingen voor de deur. Zal de burgemeester nu eindelijk haar rol durven pakken? Zal de coalitie zijn controlerende taak nu eens serieus nemen? Worden de vrijwilligers van de erfgoedcommissie nu eindelijk eervol ontslagen (wat b en w niet wilde doen). Of wordt weer alles op z’n Neejwieerts onder de mat geveegd zoals bij de windmolens en de dorpsraden….. Het is godgeklaagd.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

De sfeervolle Raadzaal van Museum W
Cultureel Lint op 22 september
18 september 2024 | 18:00
Toekomst Sportpark Ospel-1
Hoe ziet het sportpark er over 10 jaar uit?
18 september 2024 | 17:09
1Overlijdensbericht Theu Ramaekers
Evers Uitvaartverzorging
 
18 september 2024 | 17:00
Kessels Installaties zorgt voor een warme overdracht Stockmans Installatieburo
Overname Stockmans door Kessels Installaties
18 september 2024 | 16:34

Advertentie