Skip to content

Provinciebestuur verscherpt erfgoedtoezicht op Nederweert

Redactie
26 maart 2022 | 19:14

Advertentie

Hoewel het College van B&W het in de laatste raadsvergaderingen n.a.v. kritische vragen van CDA en VVD nog deed voorkomen alsof er niets aan de hand was, blijkt de werkelijkheid anders. Wat nu blijkt is dat 17 maart het gemeentebestuur namelijk een tweede toezichtsbrief van de provincie heeft gekregen. In die brief, die door de provincie ook verstuurd is naar de oud-leden van de erfgoedcommissie, spreekt het provinciebestuur haar zorgen uit over het sinds 1 december vorig jaar ontbreken van een gemeentelijke erfgoedcommissie.

Erfgoedtoezicht

In de brief staat dat er op 15 maart een toezichtsbezoek van de provincie aan Nederweert heeft plaatsgevonden. ‘Maastricht’ heeft daarbij vastgesteld dat Nederweert niet aan de wet voldoet op erfgoedgebied.

Burgemeester en Wethouders zijn hierop nu schriftelijk aangesproken en hebben de verplichting gekregen om voor 1 juli a.s. orde op zaken te stellen met betrekking tot het erfgoedbeleid in Nederweert. Dat is niet vrijblijvend en tot die datum trekt de provincie de regie van de afhandeling van alle Nederweerter monumentenzaken naar zich toe.

In dezelfde brief laten Gedeputeerde Staten van Limburg weten aan het gemeentebestuur dat als de gemeente Nederweert haar zaakjes voor 1 juli niet op orde heeft, er opgeschaald gaat worden. Dat betekent dat dan de volgende stap wordt ingezet. In dat geval komt er een formele waarschuwing en de vooraankondiging van juridisch ingrijpen in Nederweert. Uiteindelijk kan dat zelfs leiden tot sancties richting de gemeente, zo schrijft de provincie. Hopelijk hoeft het zover niet te komen.

Lees ook

Advertentie

13 Reacties

  1. Er is m.I. maar 1 oplossing…de verantwoordelijke bestuurders zonder wachtgeld laten ophoepelen en de nieuwe burgemeester en nieuwe coalitie weer rap met “de oude” erfgoed commissie aan tafel…
    Fijn weekend en denk er maar eens over…= de snelste en goedkoopste oplossing

  2. Dit college olv de burgemeesteres heeft er een nog veel groter potje van gemaakt dan ik al dacht. Dat hebben ze dus ook in Maastricht allang in de smiezen. Nederweert was altijd een gemeente die z’n zaak goed voor mekaar had, een kloppend huishoudboekje had en goed bestuurde. En op die manier elke dreiging van fusie of herindeling altijd makkelijk kon pareren zoals in de tijd van Henk Evers. Maar met dit soort bestuur van nu krijg je allemaal pottenkijkers van buiten in de keuken van Nederweert. En het hele windmolendossier met de onduidelijke vergunningsverlening begint ook te broeden en te smeulen. Dat wordt dan zeker weer een tandje erbij kwa toezicht.

  3. De leugens zijn te groot, het zijn er teveel en ze komen te dichtbij. (Net als de molens trouwens.)

    Erfgoed kwestie en Windpark kwestie tonen teveel parallellen. Teveel leugens, teveel geheimen, teveel ondeugdelijke achterkamertjes, teveel struisvogelpolitiek en teveel verstrengelde belangen. Teveel vrijwilligers en omwonenden die te dicht bij de kern van de zaken komen, wordt zonder pardon de monden gesnoerd en de GGD, Provincie, RUD hebben allemaal in meer of mindere mate meegedaan!

    Geld, macht, ego en vooral elkaar dekken over de rug van de Nederweertenaar.

    Ga er maar aanstaan Interbestuurlijke Toezichthouders, succes!!
    Kom zodra u in Nederweert bent alstublieft ook praten met de omwonenden van Windturbinepark Ospeldijk!

    Sterkte aan de Erfgoed commissie en de daaraan verbonden verenigingen en vrijwilligers. Ik hoop dat u allen terugkomt in uw functies.

  4. Ik dacht dat je als burgemeester integer moest zijn.. het is weer gemakkelijk voor B&W om op anderen af te geven maar hun handelen noem ik toch onjuist en kwalijk…
    Trek de beerput maar open en B&W neem uw verantwoordelijkheid en los het óf op, óf treed af. Oneervol in dat laatste geval. Daar hoef ik geen anderhalve maand over na te denken.

  5. Het bevoegd gezag heeft gewoon teveel fouten gemaakt, is gaan liegen om dat te verhullen en heeft de puinhoop daarmee vergroot..

    De vergunningen turbines zijn verleend op valse gronden van de slinkse initiatiefnemers en die hebben een paar groene bestuurders uit ons gemeentehuis meegekregen in hun slangenkuil. Heel dom en kwalijk! Nu wijzen ze naar elkaar en moet een schadeclaim aan de gemeente worden voorkomen.

    Al zouden ze nu alsnog het juiste “willen” doen voor de burgers, dan worden ze voor miljoenen aangeklaagd door Zuidenwind, de windlobby! Omwonenden zijn daar tot op de dag van vandaag de dupe van en worden ziek.

    Bij de Erfgoedzaak idem dito. Een slangenkuil aan fouten, intriges, integriteit issues en geheimen waar toevallig dezelfde mensen uit ons gemeentehuis in terecht zijn gekomen waar ze elkaar als in een laatste stuipbeweging wanhopig de hand boven het hoofd proberen te houden. Ditmaal ten koste van de commissie en vrijwilligers van het Erfgoed. Foei wat een lelijk verhaal! Ik mag hopen dat de Provincie ingrijpt want één ding weet ik zeker, deze gedupeerde burgers zullen recht halen.

    Er is te veel gebeurd met echte levens-schade aan onschuldige mensen.

  6. Stop dweilen met de kraan open…integrale openbare evaluatie van “Samen Groots” brengt de inwoners en politiek weer bij elkaar.

  7. Het eerstkomende interpellatiedebat van de nieuwgekozen raad gaat niet over windmolens afval of erfgoed, maar over de bestuurscultuur op de Geenestraat. Of eigenlijk de Loverstraat, want aan die straatkant huist vermoedelijk het echte probleem.

  8. Als we de juiste personen er maar op afrekenen en niet de persoon die binnenkort wordt benoemd als wethouder. Het moet geen politieke verantwoording zijn, maar een persoonlijke. Dus de personen die het veroorzaakt hebben en niet de functie die ze bekleden.

    In het verleden is er een wethouder gesneuveld over de kerktoren van Nederweert, terwijl zijn voorgangers de rotzooi gecreëerd hadden. Dat was toen meer dan schandalig en mag niet nog een keer voorkomen.

  9. Beste Doospel, hier maak je toch een denkfout. De wethouder die af moest treden voor de kerktoren, had te maken met een enorme financiële tegenvaller. De betreffende ambtenaar had hoogtevrees en was dus nooit gaan kijken. Toen de rekeningen aangaven dat hij over het begrote bedrag ging, vergat hij de raad te informeren. Het is nooit duidelijk geworden of dit verzwijgen moest vanuit zijn partijleden. Kortom volgens mij is dit een compleet ANDERS.

  10. Ik meende juist dat de huidige coalitie af wilde rekenen met een bestuurscultuur van achterkamertjes en handjeklap.
    Duidelijk niet gelukt dus. We worden niet alleen door de leugen geregeerd, maar ook door de onkunde.

  11. Dit gemeentebestuur gaat van kwaad tot erger als het niet oppast. Het vertrouwen van de burgers wordt er zo ook bepaald niet groter op. En sodemieteren met vrijwilligers is gewoon niet slim van deze burgemeester. Het begint the talk of the town te worden.


Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Advertentie

Foutje gespot?

Oeps, je hebt kennelijk een foutje gespot.
Fijn dat je ons op de hoogte brengt. Met een paar klikken kun je ons hierover een berichtje sturen. We doen ons best het foutje zo snel mogelijk te herstellen en je hiervan op de hoogte te brengen.

Advertentie

Advertentie

Bowl of vegetable Soup with chicken. Selective focus
Iedereen is van harte welkom
20 september 2024 | 19:30
2024_09_20 Ongeval tractor auto Lage Kuilen Nederweert-2
Flinke ravage op de Lage Kuilen
20 september 2024 | 18:39
Screenshot
Widow Clicquot
20 september 2024 | 17:00
2024_09_20 Brand Leveroyseweg Heythuysen caravan en tuin-4
Gelukkig raakte niemand gewond
20 september 2024 | 15:12

Advertentie